Πλαστικά δοχεία, μπουκάλια και τάπερ «απειλούν» την υγεία μας

Δείτε πως μπορείτε να τα αναγνωρίσετε Δύο χημικές ουσίες που έχουν εντοπιστεί σε κάποια παλαιού τύπου τάπερ αποτελούν κίνδυνο για την υγεία, καθώς οι ουσίες αυτές μπορούν να παρέμβουν στην ορμονική λειτουργία του οργανισμού. Πρόκειται για τις ουσίες δισφαινόλη-Α και τις φθαλικές ενώσεις.Ακολουθήστε το Thes.gr στο Google News! Μοναδική θεματολογία με το κύρος του Thes.gr […]

Δείτε πως μπορείτε να τα αναγνωρίσετε

Δύο χημικές ουσίες που έχουν εντοπιστεί σε κάποια παλαιού τύπου τάπερ αποτελούν κίνδυνο για την υγεία, καθώς οι ουσίες αυτές μπορούν να παρέμβουν στην ορμονική λειτουργία του οργανισμού. Πρόκειται για τις ουσίες δισφαινόλη-Α και τις φθαλικές ενώσεις.

Για να εντοπίσετε αν κάποιο πλαστικό τάπερ είναι κατάλληλο για χρήση και ασφαλές για την υγεία του καταναλωτή, αρκεί να παρατηρήσετε στο κάτω μέρος του δοχείου τη σήμανση με το σύμβολο της ανακύκλωσης και με έναν από τους αριθμούς 1 έως 7.

Ποια πλαστικά δοχεία ελλοχεύουν κίνδυνο για την υγεία
Τύπος 1: Τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο – Κατάλληλο για μία χρήση, ακατάλληλο για επαναχρησιμοποίηση

Το πλαστικό αυτό κατασκευάζεται με σκοπό για μία μόνο χρήση. Αν και δεν περιέχει δισφαινόλη-Α, ή φθαλικές ενώσεις, περιέχει αντιμόνιο, μια πιθανή καρκινογόνα ουσία για τον άνθρωπο.

Πώς θα τα αναγνωρίσετε: Τα δοχεία αυτά έχουν το σύμβολο «PET» πάνω τους.

Τύπος 3: Πολυβινυλοχλωρίδιο – Επικίνδυνο
Ο τύπος αυτός περιέχει φθαλικές ενώσεις που έχουν κριθεί ύποπτες για την ανθρώπινη υγεία. Συνήθως, από αυτόν τον τύπο πλαστικού παρασκευάζονται πλαστικά δοχεία τροφίμων, μπουκάλια για χυμούς φρούτων και για μαγειρικό λάδι.

Πώς θα τα αναγνωρίσετε: Αυτά τα πλαστικά δοχεία έχουν πάνω τους το σύμβολο «V».

Τύπος 7: Πολυανθρακικό – Επικίνδυνο
Πώς θα τα αναγνωρίσετε: Αυτός ο τύπος πλαστικού δοχείου ενδέχεται να περιέχει δισφαινόλη-Α. Εντοπίζεται σε σκληρά μπουκάλια για νερό και σε κάποια πλαστικά ποτήρια για καφέ.

Ποια πλαστικά τάπερ είναι επικίνδυνα
Τα παλαιού τύπου πλαστικά τάπερ που φέρουν την σφραγίδα PC (σημαίνει πολυανθρακικό) ή με τον αριθμό 7, καθώς ενδέχεται να περιέχουν BPA.

Πηγή: dikaiologitika.gr