Προστάτης: Τέσσερα tips για την υγεία του

άνδρας υγεία προστάτης

Τι προτείνει ένας ουρολόγος

Η καλοήθης υπερπλασία ή υπερτροφία του προστάτη θα απασχολήσει τους άνδρες κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Η αύξηση του μεγέθους του προστατικού αδένα, μια διαδικασία που ξεκινά φυσιολογικά από την ηλικία των 35 ετών και εξελίσσεται με διαφορετικό ρυθμό, μπορεί να φέρει εμπόδια στην καθημερινή ζωή των πασχόντων, να φέρει διαταραχές της ούρησης όπως νυκτουρία και αίσθημα ατελούς κένωσης και να επταπλασιάσει τις πιθανότητες στυτικής δυσλειτουργίας.

Οπως αναφέρει ο Neil Barber, Χειρουργός Ουρολόγος με ειδίκευση στην καλοήθη υπερπλασία και άλλες παθήσεις του προστάτη, στην πορεία του ως χειρουργός προστάτη έχει δει τεράστιες αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης της πάθησης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν πολλές φαρμακευτικές και χειρουργικές ή ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες για την καλοήθη νόσο, «αλλά και πέντε βασικά πράγματα που κάθε άνδρας μπορεί να κάνει σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής του για να διατηρήσει τον προστάτη του όσο το δυνατόν πιο υγιή».

Τι να κάνετε για την υγεία του προστάτη

1. Γυμνάστε τον όπως κάθε άλλο μυ

Ο προστάτης είναι ένας αδένας που περιβάλλεται από συνδετικό ιστό που περιέχει πολλές λείες μυϊκές ίνες, ελαστικό και συνδετικό ιστό. Αυτές οι μυϊκές ίνες είναι ουσιαστικά οι μυς του που ωθούν το σπέρμα κατά την εκσπερμάτιση και φροντίζουν να μην αναμειχθούν τα ούρα με το σπέρμα. Όπως κάθε μυς, έτσι και ο προστάτης χρειάζεται εκγύμναση, εξηγεί ο ειδικός, προκρίνοντας το σεξ ως ιδανική επιλογή ή και την αυτοϊκανοποίηση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι η συχνή εκσπερμάτιση επιτρέπει στο προστάτη να απομακρύνει ουσίες δυνητικά μολυσματικές και επικίνδυνες για προστατίτιδα (φλεγμονή του προστάτη), οι οποίες μπορεί να σχετίζονται και με την ογκογένεση. «Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι οι πιο δραστήριοι σεξουαλικά άνδρες μπορεί να έχουν έως και ένα τρίτο λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από καρκίνο του προστάτη αργότερα στη ζωή τους» αναφέρει και προσθέτει: «Έχω παρατηρήσει στην κλινική πράξη ότι οι άνδρες ηλικίας 20 και 30 ετών με προστατίτιδα πιθανώς δεν εκσπερματώνουν πολύ συχνά για άτομα της ηλικίας τους»

2. «Ναι» στο ποδήλατο

Οπως και σε οποιαδήποτε μορφή άσκησης αφού η σωματική δραστηριότητα έχει συνδεθεί με μικρότερες πιθανότητες συμπτωματικής υπερπλασίας προστάτη. «Βελτιώνει την υγεία, ενισχύει τους μύες του πυελικού εδάφους και βοηθά στη διατήρηση χαμηλού βάρους. Αν δεν κάνετε ποδήλατο, τότε το τακτικό περπάτημα, το κολύμπι, το τένις ή η ποδηλασία θα σας βοηθήσουν επίσης. Το να περνάτε περισσότερο χρόνο στον καναπέ έχει το αντίθετο αποτέλεσμα· συνεπώς μη φοβάστε τη σέλα».

Ο Δρ Barber στέκεται στο θέμα της ποδηλασίας, δραστηριότητα που έχει συνδεθεί με προβλήματα στον προστάτη και, εύλογα, τον φέρνει αντιμέτωπο με τις ανησυχίες πολλών ασθενών του. «Πράγματι, η έρευνα δείχνει ότι οι ποδηλάτες έχουν υψηλότερα επίπεδα ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) στις εξετάσεις αίματος» δηλώνει, εξηγώντας πως τα αυξημένα επίπεδα θα οδηγήσουν σε περαιτέρω έρευνα για τον αποκλεισμό καρκίνου.

«Καταγράφονται περισσότερες διαγνώσεις καρκίνου του προστάτη σε άνδρες που κάνουν ποδήλατο, αλλά πιστεύουμε ότι πρόκειται για σύμπτωση. Καθώς μπορεί να έχουν υψηλά επίπεδα PSA, είναι πιθανότερο να παραπέμπονται συχνότερα για εξετάσεις και έτσι να εντοπίζονται περισσότερα περιστατικά συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό».

3. Περισσότερα λαχανικά, λιγότερα αλλαντικά

Πλήθος μελετών συνηγορούν ότι μια διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, γαλακτοκομικά και κόκκινο κρέας και υψηλή σε φρούτα, λαχανικά και άπαχες πρωτεΐνες όπως τα ψάρια, μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων του διογκωμένου προστάτη ή και να μειώσουν εξαρχής τον κίνδυνο υπερπλασίας. Το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας παραμένει κορυφαίος εχθρός της υγείας του προστάτη λόγω της σχέσης του με τη φλεγμονή.

Σύμφωνα με τον χειρουργό, υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι οι χορτοφάγοι έχουν χαμηλότερο κίνδυνο προβλημάτων του προστάτη, αν και η σχέση μπορεί να οφείλεται στο ότι «είναι πιθανό να φροντίζουν καλύτερα τον εαυτό τους συνολικά και να ασκούνται, να καπνίζουν λιγότερο και να πίνουν λιγότερο αλκοόλ από ό,τι οι άνδρες που τρώνε καθημερινά επεξεργασμένο κόκκινο κρέας, όπως λουκάνικα ή μπέικον».

Πείτε «ναι» σε τρόφιμα με βιταμίνες και μέταλλα (π.χ. β-καροτένιο, λυκοπένιο, βιταμίνη C) που θεωρούνται σύμμαχοι του προστάτη, όπως καρότα, ντομάτες, σπανάκι, γλυκοπατάτες, μπρόκολο, πορτοκάλια, πεπόνι και ακτινίδια.

4. Προσοχή στο αλκοόλ

Η συνχουρία είναι το πλέον κοινό πρόβλημα στους άνδρες με καλοήθη υπερπλασία προστάτη, εξηγεί ο Δρ Barber, υπογραμμίζοντας την λανθασμένη κατανάλωση αλκοόλ βασικό υπαίτιο. «Δεν λέω ότι πρέπει να κόψετε το αλκοόλ “μαχαίρι”» επισημαίνει, προκρίνοντας ωστόσο τις μικρότερες ποσότητες και ακόμα καλύτερο -ένα ποτήρι κρασί ή ένα τζιν τόνικ αντί για μπίρα- και οπωσδήποτε όχι αργά το βράδυ για οποίον επιθυμεί καλύτερο ύπνο.

Μαζί με το αλκοόλ, στα ποτά με διουρητική δράση που θα εντείνουν τις διαταραχές ούρησης, ο ειδικός εφιστά την προσοχή για τον καφέ, το τσάι και τα ανθρακούχα ποτά.

Πηγή: ygeiamou.gr