Εντοπίστηκε και στο Ναύπλιο η αράχνη – πασχαλίτσα

Πως είναι πιθανό να έφτασε εκεί

Και στο Ναύπλιο εντοπίστηκε το σπάνιο είδος αράχνης – πασχαλίτσας (Eresus Cinnaberinus) που συναντάται κυρίως στη Μεγάλη Βρετανία αλλά κατοικεί επισήμως και στη Λαμία.

Η αράχνη, που έχει τα χρώματα της πασχαλίτσας, είναι άγνωστο πώς έφθασε μέχρι το Ναύπλιο. Όπως είναι γνωστό, στην Αργολίδα ζουν και επισκέπτονται Βρετανοί τουρίστες, οπότε είναι πιθανό να μεταφέρθηκε στην πόλη από κάποιον τουρίστα.

Να σημειωθεί πως έναν ανάλογο τύπο αράχνης εντόπισε πριν από λίγες ημέρες ο δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης σε μια βόλτα του στο Νεώριο.

Η αράχνη – πασχαλίτσα

Η συγκεκριμένη αράχνη πήρε το όνομα αυτό εξαιτίας του λαμπερού κόκκινου σώματός της που καλύπτεται από μαύρα σημάδια στα αρσενικά του είδους.

Ως είδος, είναι γνωστό για την ικανότητά τους στην κατασκευή μεταξένιων θόλων και σωλήνων τους οποίους διακοσμούν με τα απομεινάρια φαγωμένων σκαθαριών και μυρμηγκιών, όπως κάποιοι άνθρωποι βάζουν ως τρόπαια τα κεφάλια ζώων που έχουν σκοτώσει στους τοίχους.

Η μητέρα αράχνη – πασχαλίτσα πεθαίνει, αφού εκκολάψει τα αυγά της έτσι ώστε τα μικρά της να τραφούν από το σώμα της.

Είδος προς εξαφάνιση στην Αγγλία

Αυτό το έντομο ήταν στα όρια της εξαφάνισης κατά τη δεκαετία του ’90 όταν είχε απομείνει μόνο μία αποικία με 56 αράχνες σε όλη τη Μεγάλη Βρετανία. Από τότε όμως, έγιναν αρκετές προσπάθειες να διασωθεί το είδος και τον Αύγουστο του 2011, αφέθηκε ξανά ελεύθερο στη φύση.

Πάντως, το είδος ακόμη διατρέχει τον κίνδυνο της εξαφάνισης και είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσφατα, τον Απρίλη του 2017, ορίστηκε ένα ποσό 4,6 εκατ. λιρών για την προφύλαξη του συγκεκριμένου είδους και άλλων 19 απειλούμενων ειδών στην Αγγλία. Στο Βέλγιο επίσης είναι προστατευόμενο είδος, καθώς είχε εξαφανιστεί το 1896 και ανακαλύφθηκε εκ νέου το 2009. Το 2016 υπάρχουν οι πρώτες αναφορές στην Ελλάδα για την Eresus Cinnaberinus, που πλέον επισήμως κατοικεί και στη Λαμία.