Τι ισχύει για τα σκυλιά στην παραλία – Οσα αναφέρει η νομοθεσία

σκυλιά παραλία

Το νέο πλαίσιο του νόμου 4830/21

Το καλοκαίρι είναι εδώ και οι κάτοχοι σκύλων θέλουν να έχουν μαζί τους στις διακοπές και στην παραλία τα αγαπημένα τους τετράποδα.

Για το τι ακριβώς προβλέπει η νομοθεσία αναφέρει σε ανάρτησή της η Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία.

Το σχετικό κείμενο αναφέρει: Στη παραλία, στη θάλασσα, στις διακοπές κλπ, με τον σκύλο μας.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Το νέο πλαίσιο του νόμου 4830/21 – Άρθρο 19

Πρόσβαση σε παραλίες
1. Επιτρέπεται η πρόσβαση σκύλων σε μη οργανωμένες παραλίες, καθώς και στη θάλασσα. Εκτός θάλασσας είναι υποχρεωτική πάντοτε η χρήση λουριού.

2. Στις οργανωμένες παραλίες, κατά την έννοια της παρ. 1 του άρθρου 1 του π.δ. 71/2020 (Α’ 166), η πρόσβαση σκύλων επιτρέπεται μόνο εάν πρόκειται για σκύλους βοήθειας ή εφόσον υπάρχει σχετική ευδιάκριτη ένδειξη, που έχει αναρτηθεί από τον νόμιμο υπεύθυνο εκμετάλλευσης της παραλίας. Εκτός θάλασσας είναι υποχρεωτική πάντοτε η χρήση λουριού.

3. Με την επιφύλαξη του άρθρου 21, απαγορεύεται η πρόσβαση σκύλων σε παραλίες με πιστοποίηση Γαλάζιας Σημαίας.

Προσέξτε:

1. Ο σκύλος λόγω σκελετικής δομής δεν αφοδεύει /ουρεί μέσα στη θάλασσα.
Εάν το κάνει στη παραλία φροντίστε άμεσα να καθαρίσετε με το ειδικό σακουλάκι που χρησιμοποιείτε στη βόλτα πάντα, να φανείτε ότι σέβεστε τους συνανθρώπους σας και το περιβάλλον.
Ο σκύλος μας γίνεται έτσι ένας Κύριος με τέτοιο Κύριο που έχει.!

2. Ο σκύλος μας μόλις βγει από τη θάλασσα τινάζεται να στεγνώσει. Φροντίστε να μην το κάνει δίπλα σε ανθρώπους που μπορεί να ενοχληθούν.

3. Για μπάνιο στη θάλασσα καλό είναι να τον πάμε νωρίς το πρωί ή το απόγευμα και όχι ντάλα με ήλιο. Ζεσταίνονται διπλάσια από εμάς και υποφέρουν.

Εξασφαλίστε ίσκιο, νερό πόσιμο πάντα κοντά του, ξεπλύνετέ τον αν μπορείτε από το αλάτι που του πειράζει τα μάτια.
Προσοχή μην καούν απ τη καυτή άμμο τα πατουσάκια του. Ρίξτε τους νερό μόλις καθίσει στη σκιά κοντά σας.
Ούτε να διανοηθείτε να τον αφήσετε στο αυτοκίνητο με ζέστη και ποτέ αν το αμάξι είναι στον ήλιο ακόμα κι αν δεν είναι καλοκαίρι.

Η θερμοπληξία γίνεται άμεσα και εύκολα θανατηφόρα στον σκύλο, που η φυσική του θερμοκρασία είναι ούτως ή άλλως μεγαλύτερη από τη δική μας ή της γάτας.
Ρίχνετε τακτικά νερό βρύσης στο κεφαλάκι του όσο είστε μαζί του κάτω από την ομπρέλα.
Και ποτέ μην τον αφήσετε να κάνει ηλιοθεραπεία όπως εσείς. Είναι άλλο είδος με πολύ ευαισθησία και κινδύνους, σε τέτοιες ηλιοθεραπευτικες δικές μας συνήθειες, ανάγκες, αντοχές κι ίσως υπερβολές.

4. Τα περισσότερα πλέον καταλύματα (ξενοδοχεία κλπ) επιτρέπουν κατοικίδια, ενώ εστιατόρια κλπ δημόσιοι χώροι δεν απαγορεύουν να σας συνοδεύει ο σκύλος σας, πάντα δίπλα σας, με λουρί κι όταν τον έχουμε μάθει να μην ενοχλεί.
Οπως μαθαίνουμε κάποια σωστή κοινωνική συμπεριφορά και στο παιδί μας.
Ένας σκύλος που τον χειρίζεται ο Άνθρωπός του πάντα κι εξαρχής σωστά και του δείχνει αγάπη και σεβασμό, ανταποκρίνεται άψογα κι εκτός σπιτιού.

Λατρεύει τόσο να είναι παντού σχεδόν μαζί, που εξαργυρώνει τη χαρά του και τα μαθήματα που πήρε, με αγωγή κοσμιοτάτη.
Από βόλτα, παραλία, εστιατόριο, ψώνια σε καταστήματα, διακοπές κλπ ως και εντός σπιτιού.
Μεγάλο το καμάρι, τόσο του σκύλου μας όσο και δικό μας, όταν μάς βλέπουν και θαυμάζουν οι γύρω μας σαν καλούς δασκάλους που βγάζουν καλούς και 4ποδους μαθητές.

Ο ίδιος θα βγάλει και σωστό κοινωνικά παιδί, αυτό είναι σίγουρο.
Έτσι καθιστούμε τον σκύλο μας ανώτερο στα μάτια όσων τον θεωρούν άδικα υποδεέστερο είδος και αποφεύγουν να βιώσουν αυτή την εξαίσια σχέση.
Δεν ξέρουν τι χάνουν.!!

Με αγάπη, υπομονή και γνώση, ο σκύλος μας αποφοιτά με άριστα στη δική μας ζωή και στην ανθρώπινη κοινωνία.
Άξιος συγχαρητηρίων ο Άνθρωπος- Δάσκαλός του για την επιτυχία αυτή.
Σε όλα του αυτός ο άνθρωπος θα είναι σωστός πολίτης, γονιός παιδιών, ιδανικός φίλος και σύντροφος ανθρώπων και ζώων συντροφιάς.

Καλές διακοπές σε όλους.!”.