Πεζοπορία στη μαγευτική Πορτίτσα, με το Φαράγγι, το πέτρινο γεφύρι και τις… συμπληγάδες πέτρες (ΦΩΤΟ)

Φαράγγι Πορτίτσας Γρεβενά

Περπατήστε σε ένα από τα ωραιότερα γεφύρια του Νομού Γρεβενών

Δυτικά του νομού Γρεβενών, ανάμεσα στα μικρά βουνά του Σπηλαίου και της Λυκότρυπας, στους ανατολικούς πρόποδες του Ορλιακα, βρίσκεται το Φαράγγι της Πορτίτσας, με το ομώνυμο πέτρινο γεφύρι.

Το Γεφύρι της Πορτίτσας συγκαταλέγεται στα ωραιότερα γεφύρια της Ελλάδας, το οποίο σε συνδυασμό με το μικρό, σε μήκος, αλλά άκρως εντυπωσιακό φαράγγι, που ορθώνεται πίσω του, δημιουργούν ένα τοπίο μοναδικής ομορφιάς, που προκαλούν στον επισκέπτη να το εξερευνήσει.

Κάτω από την κάμαρα του γεφυριού κυλάει ο Βενέτικος ποταμός, παραπόταμος του Αλιάκμονα, δημιουργώντας την μικρή κοιλάδα Κανάβη. Η κοιλάδα καταλήγει στο βαθύ φαράγγι, ενώ η έξοδος του ονομάζεται Καρούτες.

Γεφύρι και Φαράγγι Πορτίτσας Γρεβενά

Η γύρω περιοχή είναι ένας πανέμορφος τόπος για εξερεύνηση, τόσο από άποψη χλωρίδας, όσο και από άποψη ορνιθοπανίδας. Και τι δεν θα βρείτε… Πλατάνια, ιτιές, σκλήθρα, κολχικό, κρόκο, αγριογαρύφαλλο, ορχιδέες και άλλα ενώ οι ασβεστολιθικές πλαγιές είναι γεμάτες από πυξάρια και μικρές βελανιδιές.

Στα κάθετα βράχια του φαραγγιού βρίσκουν καταφύγιο πολλά σπάνια είδη πουλιών, με τον ασπροπάρη, τον μικρό λευκό γύπα να ξεχωρίζει, όπως και τον χρυσαετό.

Φαράγγι Πορτίτσας Γρεβενά

Οι «συμπληγάδες» πέτρες και το Φαράγγι της Πορτίτσας

Αυτό που αρχικά θα σας εντυπωσιάσει είναι οι δύο τεράστιοι βράχοι που ορθώνονται σαν… συμπληγάδες πέτρες πίσω από το γεφύρι και προκαλούν δέος. Πρόκειται για το Φαράγγι της Πορτίτσας.
Το φαράγγι κινείται από τα δυτικά προς τα ανατολικά και έχει συνολικό μήκος περίπου πεντακόσια μέτρα, ενώ περιβάλλεται από πανύψηλους βράχους ύψους 200 μέτρων. Περίπου στα μέσα του φαραγγιού, εκεί που οι δύο βράχοι πλησιάζουν ο ένας τον άλλον, τα νερά του ποταμού Βενέτικου γίνονται ορμητικότερα.

Φαράγγι Πορτίτσας Γρεβενά

Γεφύρι Πορτίτσας: Ενα γεφύρι, ετών 280

Μπροστά από το στενόμακρο στόμιο του φαραγγιού που χάσκει σαν πόρτα που ξεχάστηκε ανοικτή, στέκει αγέρωχο το πέτρινο γεφύρι της Πορτίτσας. Η χρονολογία κατασκευής του υπολογίζεται στα 1743 και σύμφωνα με πηγές χτίστηκε με προσφορές από το Μοναστήρι του Σπηλαίου για να διευκολύνει την επικοινωνία ανάμεσα στο χωριό Σπήλαιο και το Τρίκωμο.

Πρόκειται για ένα δίτοξο γεφύρι, με το άνοιγμα του μεγάλου τόξου να φτάνει στα 13,80 μ. και του μικρού τα 5 μ., το οποίο ορίζει τα ήρεμα νερά του Βενέτικου πριν αυτά ακολουθήσουν ορμητική πορεία μέσα στο φαράγγι. Το συνολικό του μήκος είναι 34 μ., το πλάτος του 2,70 μ. και το ύψος του φτάνει τα 7,80 μ.

Φαράγγι Πορτίτσας Γρεβενά

Η γέφυρα είναι κατασκευασμένη από λευκής απόχρωσης λίθους ακανόνιστου σχήματος, καθώς και ασβεστόλιθους ενώ η στατικότητά της διασφαλίζεται από την παρουσία τριών μεταλλικών ελκυστήρων, μεταξύ των δομικών υλικών της, μέρος των οποίων είναι ορατό στο εξωτερικό της. Με σημείο εκκίνησης το 1999, η γέφυρα υπέστη αναστηλωτικές εργασίες, με απώτερο σκοπό την συντήρησή της.

Από το γεφύρι ξεκινά λίθινο μονοπάτι που φτάνει ως το χωριό. Πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα γεφύρια της Ελλάδας και με μία επίσκεψή σας θα το καταλάβετε.

Φαράγγι Πορτίτσας Γρεβενά

Πώς θα φτάσετε

Το Φαράγγι και το Γεφύρι της Πορτίτσας βρίσκονται κοντά στο χωριό Σπήλαιο, 45 χιλιόμετρα από την πόλη των Γρεβενών και η ευκολία πρόσβασης σ’ αυτό, το καθιστούν δημοφιλή προορισμό όλες τις εποχές του χρόνου.

Δύο είναι οι τρόποι για να φτάσετε στο σημείο και να απολαύσετε το απαράμιλλο φυσικό κάλλος της περιοχής. Οι λάτρεις της πεζοπορίας, μπορούν, με αφετηρία το χωριό Σπήλαιο, που είναι χτισμένο στο «μπαλκόνι» του βουνού Ορλιακα, να περπατήσουν στο λιθόστρωτο μονοπάτι που χρησιμοποιούσαν παλαιότερα οι κάτοικοι του χωριού (για να έχουν πρόσβαση στις πηγές του ποταμού Βενέτικου αλλά και στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις) και να φτάσουν στην κοιλάδα της Πορτίτσας, η οποία οδηγεί στο Φαράγγι και στο Γεφύρι. Εχει μήκος περίπου 2 χιλιόμετρα.

Φαράγγι Πορτίτσας Γρεβενά

Από την άλλη, μπορείτε να φτάσετε στην Πορτίτσα με το αυτοκίνητό σας μέσω του δρόμου που ξεκινάει από στα δυτικά του χωριού (αρχικά είναι χωμάτινος, και στη συνέχεια έχει άσφαλτο).

Από τη Θεσσαλονίκη μπορείτε να φτάσετε περίπου σε 2,5 ώρες καθώς η απόσταση είναι 196 χιλιόμετρα.

Αλογα βουνά Γρεβενά

Με πληροφορίες από visit-grevena.gr