Η μεγάλη αλλαγή στο άλμα εις μήκος που ωθεί τον Μίλτο Τεντόγλου σε άλλο άθλημα

άλμα εις μήκος

Συμφωνεί μαζί του και ο σπουδαίος Καρλ Λιούις

Τα πάνω κάτω θέλει να φέρει στο άλμα εις μήκος η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου. Μια αλλαγή που εν πολλοίς ανατρέπει όσα ξέραμε για το άθλημα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα αλλάξει ο χώρος και ο τρόπος που θα γίνονται τα άλματα και εν πολλοίς δε θα υπάρχουν πλέον άκυρες προσπάθειες, ενώ ενδέχεται να αλλάξει και το σημείο που θα ξεκινάει η μέτρηση του άλματος.

Σύμφωνα με τις αλλαγές που έρχονται, η μέτρηση δεν θα αρχίζει απ’ το τελικό σημείο έγκυρου άλματος (πριν την πλαστελίνη στη βαλβίδα που σηματοδοτεί το άκυρο δηλαδή). Η μέτρηση πλέον θα γίνεται απ’ το σημείο που πάτησε ο κάθε αθλητής. Ακόμη κι αν πατήσει ένα παπούτσι μακριά, θα μετριέται από εκεί το άλμα.

Με την αλλαγή ουσιαστικά ακυρώνονται τα χρόνια δουλειάς των αθλητών. Επειδή στο μήκος η δυσκολία και η τεχνική έχει να κάνει με το ρυθμό μέχρι να φτάσει ο αθλητής στη βαλβίδα. Προκειμένου να έχει την κατάλληλη φόρα, να μην μαζέψει τα πόδια του για να μην κάνει άκυρο ή να μην πατήσει μακριά απ’ τη βαλβίδα. Για να έχει και την κατάλληλη φορά σώματος στο άλμα του.

Πλέον, θα μετρά περισσότερο το αθλητικό στοιχείο και όχι η τεχνική. Βγάζοντας το φόβο και την προσπάθεια για την αποφυγή του άκυρου, το μήκος θα γίνει αγώνισμα με μεγαλύτερες επιδόσεις και δε θα απαιτείται ο ρυθμός. Ταχύτητα και ισχυρό πάτημα απλά, για να δοθεί ώθηση να φτάσει ο καθένας πιο μακριά.

Οι δοκιμές με αυτές τις αλλαγές στο αγώνισμα θα αρχίσουν από φέτος κιόλας. Με τον τρόπο αυτό η Παγκόσμια Ομοσπονδία έχει ενημερώσει πως θέλει να διασφαλίσει πως θα μετράει κάθε άλμα και δε θα υπάρχουν άκυρα. Γιατί μέσω αυτών θεωρούν πως χάνεται το ενδιαφέρον των θεατών.

Οι δοκιμές θα αρχίσουν πρώτα σε αγωνίσματα χαμηλού επιπέδου, για να φτάσουν σταδιακά σε elite αγώνες. Πρόκειται για κάτι που έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις, καθώς το άλμα εις μήκος υπάρχει απ’ τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες. Συμπεριλαμβανόταν στο πένταθλο απ’ το 708 π.Χ. Παράλληλα ήταν στους πρώτους Αγώνες το 1986.

“Βόμβα” από τον Τεντόγλου: “Σταματάω το μήκος αν περάσει η αλλαγή”

Μιλώντας στην ιστοσελίδα του ΣΕΓΑΣ, ο παγκόσμιος πρωταθλητής και Νο 1 εδώ και χρόνια στο άθλημα, ο Μίλτος Τεντόγλου υποστήριξε: “Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί θέλουν να μετρούν τα άλματα από το σημείο που πηδάμε. Έτσι το αγώνισμα χάνει τη δυσκολία του. Όλοι μπορούν να πηδήξουν απλά μήκος, αλλά η προσέγγιση και το πάτημα είναι το δύσκολο κομμάτι και αυτό θέλουν να το αφαιρέσουν”, για να καταλήξει πως, “αν περάσει αυτή η αλλαγή, θα σταματήσω το μήκος και θα κάνω τριπλούν”.

Με την άποψη του Μίλτου Τεντόγλου συμφώνησε και ο θρυλικός Καρλ Λιούις, που ανέφερε πως σε αυτές τις αποφάσεις θα πρέπει να παίρνουν τη γνώμη των αθλητών.

Ο Αμερικανός με τα 9 χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια στα σπριντ, στις σκυτάλες και στο μήκος “ανέβασε” στο X τις δηλώσεις του Τεντόγλου και σχολίασε: “Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να συμβουλευόμαστε τους αθλητές. Δεν θα συμφωνούσαν ποτέ με αυτήν την αλλαγή μορφής. Έχω ακούσει τόσες απόψεις αλλά όχι από τους άλτες. Τώρα, κάθε άλτης πρέπει να μιλήσει και να τους κάνει να καταλάβουν ότι δεν θα δεχτούν αυτές τις αλλαγές”.

Πηγή: thetoc.gr