Κατώτατος μισθός: Από 1η Απριλίου οι αυξήσεις – Επηρεάζονται 19 επιδόματα

Συντάξεις Ιανουαρίου 2022 "ξεπάγωμα" τριετιών

Μέσα στον Φεβρουάριο η κατάθεση της τροπολογίας

Μέσα στον μήνα Φεβρουάριο τοποθετείται η κατάθεση της τροπολογίας για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ.

Συγκεκριμένα, μιλώντας για την αύξηση του κατώτατου μισθού, η υπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου σημείωσε πως «βρισκόμαστε στη διαδικασία σύνταξης της τροπολογίας του νόμου».

Άλλωστε στόχος του υπουργείου είναι η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό να τεθεί σε ισχύ περίπου την ίδια περίοδο με το 2023, δηλαδή από την 1η Απριλίου, ώστε να μπορέσει να συνυπολογιστεί και στην τουριστική περίοδο.

Πόσο θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός

Από την 1η Απριλίου 2023 βρίσκεται σε ισχύ η αύξηση του κατώτατου μισθού, κατά 9,4%, στα 780 ευρώ μικτά για τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους.

Αν όλα πάνε σύμφωνα με τον σχεδιασμό του κυβερνητικού επιτελείου, από την 1η Απριλίου 2024 θα υπάρξει μια ακόμα αύξηση, το ποσοστό της οποίας θα εξαρτηθεί από τον πληθωρισμό, τον προϋπολογισμός και την πορεία της ελληνικής οικονομίας γενικότερα.

Σύμφωνα με τα επικρατέστερα σενάρια η αύξηση θα είναι πέριξ του 5% και ενδεχομένως να φτάσει το 6,5%, σύμφωνα με τους πιο αισιόδοξους.

Για παράδειγμα, με ένα μέσο ποσοστό αύξησης 5,2% τον Απρίλιο, ο κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί στα 821 (μικτά) ευρώ, αντί 780 ευρώ (μικτά) σήμερα.

Αξίζει να σημειωθεί συνολικά 19 επιδόματα και βοηθήματα επηρεάζονται από την αύξηση του κατώτατου μισθού και αναμένεται να σημειώσουν εκ νέου αύξηση και φέτος.

Οι τριετίες

Η επαναφορά του επιδόματος προϋπηρεσίας ή «τριετίες» όπως έχει καθιερωθεί να λέγεται, με ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2024, φέρνει αυξήσεις στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που πληρούν τις προϋποθέσεις και που – κυρίως – αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.

Πρόκειται για αυξήσεις που θα δουν στους μισθούς τους όσοι εργάζονται με τον κατώτατο μισθό και θα συμπληρώσουν μέσα στο νέο χρόνο μία από τις τρεις τριετίες «υπηρεσιακής ωρίμανσης».

Ο κατώτατος νομοθετημένος μισθός και το ημερομίσθιο από 1ης/1/2023 διαμορφώνονται ως εξής:

τριετίες