Κατώτατος μισθός: Τα επιδόματα που αυξάνονται μαζί του

Pandora Papers Επίδομα 400 ευρώ επιστρεπτέα προκαταβολή ΚΥΑ συντάξεις επίδομα ΟΠΕΚΑ επιδόματα 800 ευρώ 600 ευρώ 534 ευρώ 800 ευρώ επιστρεπτέα προκαταβολή Επίδομα παιδιού 534 ευρώ Δώρο Χριστουγέννων Συντάξεις Ιανουαρίου 2021 στοίχημα αναστολή Συντάξεις Ιουνίου 2021 e-ΕΦΚΑ ΟΑΕΔ

Που θα φτάσει το επίδομα ανεργίας

Αυξήσεις σε μια σειρά από επιδόματα φέρνει μαζί της η αύξηση του κατώτατου μισθού, που θα τεθεί σε ισχύ από την πρώτη μέρα του Απριλίου.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, οι διαδικασίες για την αύξηση του κατώτατου μισθού πρόκειται να ενεργοποιηθούν τις προσεχείς ημέρες, αμέσως μετά την ψήφιση της τροπολογίας που ορίζει το χρονοδιάγραμμα της διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους και τους επιστημονικούς φορείς.

Οι διαδικασίες αυτές θα ολοκληρωθούν το αργότερο έως τις 10 Μαρτίου 2023 με την εισήγηση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, προς το Υπουργικό Συμβούλιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού των υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών

Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει μαζί του, όμως, και μια σειρά επιδομάτων, όπως το βοήθημα ανεργίας. Υπενθυμίζεται πως σήμερα το μηνιαίο επίδομα ανεργίας ανέρχεται σε 438 ευρώ. Με το ενδεχόμενο αύξησης του κατώτατου μισθού κατά 5,5%, το επίδομα θα διαμορφωθεί στα 462 ευρώ.

Σημειώνεται πως το ύψος του επιδόματος ανεργίας ορίζεται σε ποσοστό 55% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, ωστόσο, ανεπηρέαστο θα μείνει το ειδικό επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας, καθώς πρόκειται για σταθερό ποσό.

Ποια άλλα επιδόματα θα αυξηθούν:

Ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας

Βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας

Ειδικό βοήθημα μετά τρίμηνη παραμονή στα μητρώα ανέργων

Ειδικά εποχικά βοηθήματα

Ειδική παροχή μητρότητας

Ανεξόφλητες αποδοχές λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη

Αποζημίωση των μαθητών στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ)

Αποζημίωση για τα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας κ.ά.

Αμοιβές Προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα

Αποζημίωση για κάθε ημέρα Μαθητείας/Πρακτικής Ασκησης