Με αυτό το κόλπο νοθεύουν το ελαιόλαδο – Γιατί ανιχνεύεται δύσκολα (ΒΙΝΤΕΟ)

Οι τιμές στο ελαιόλαδο τον τελευταίο καιρό είναι στα ύψη με τους καταναλωτές να είναι σε απόγνωση.

Μάλιστα, ολοένα και πιο συχνά παρατηρούνται περιπτώσεις νοθείας στο ελαιόλαδο.

Ο Παναγιώτης Κάτσαρης, γεωπόνος και βιοτεχνολόγος στο ELGO «Δήμητρα» μίλησε σήμερα στο Live News για την διαδικασία νόθευσης στο ελαιόλαδο.

«Το ελαιόλαδο είναι ένα από τα πιο δύσκολα τρόφιμα, γιατί μπορεί εύκολα να αναμειχθεί με άλλα έλαια και να πλασαριστεί στην αγορά σαν εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο», υπογράμμισε ο κ. Κάτσαρης.

Στην συνέχεια ξεκαθάρισε ότι το χρώμα στο ελαιόλαδο δεν θα πρέπει να θεωρείται ενδεικτικό κριτήριο στο εάν έχει υποστεί ή όχι επεξεργασία.

Επιπλέον ανέφερε ότι αν το ελαιόλαδο προσμιχθεί με ένα 10% ηλιέλαιου δεν είναι δυνατό να ανιχνευθεί η νοθεία ούτε γευστικά ούτε με την όσφρηση, παρά μόνο με χημικές αναλύσεις.

Καταλήγοντας τόνισε: «Το ελαιόλαδο είναι η μοναδική λιπαρή ύλη που έχει πολυφαινόλες, οπότε μία εύκολη τεχνική ώστε να ανιχνεύσουμε αν είναι εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο είναι να γίνει ανάλυση στις πολυφαινόλες».