Απελπισία με τις αυξήσεις στις τιμές του ελαιολάδου – Οδεύει προς τα 200 ευρώ ο τενεκές

ελαιόλαδο αντικλεπτικό

Με ποιον τρόπο θα μπορέσετε να ξεχωρίσετε το νοθευμένο

Σοβαρό πρόβλημα έχουν προκαλέσει στα ελληνικά νοικοκυριά οι αυξήσεις στις τιμές του ελαιολάδου, με τους πολίτες πολλές φορές να μην μπορούν να το αγοράσουν.

Για νέες αυξήσεις στην τιμή του ελαιολάδου προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος της Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης – Ένωσης Ηρακλείου.

«Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη με τη συγκομιδή ελιάς στην Κρήτη αφού τελικά η παραγωγή θα έχει μεγαλύτερη μείωση από ότι περιμέναμε, δηλαδή κάτω από τους 30.000 τόνους. Είναι μια από τις χειρότερες χρονιές αφού η παρατεταμένη ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες συνεχίζονται. Εν τω μεταξύ οι τιμές έχουν αυξηθεί. Στην Κρήτη κυμαίνονται στα 7,80 – 8,20 ευρώ το κιλό ενώ στη Λακωνία έχουν φτάσει τα 8,80», είπε στο newsbomb.gr.

Και προσθέτει: «Όσον αφορά την τιμή του τενεκέ αυτή την στιγμή ανέρχεται τα 170 ευρώ με αυξητική τάση και σε λίγες ημέρες θα φτάνει τα 200 ευρώ. Στον καταναλωτή η τιμή θα υπερβεί τα 17 ευρώ το λίτρο. Στο νησί μας η συγκομιδή θα ολοκληρωθεί την περίοδο των εορτών».

Δείτε επίσης: Ο πανεύκολος τρόπος για να καταλάβετε αν το ελαιόλαδο είναι νοθευμένο

Εκτός από τη φετινή ακαρπία στα ελαιόδεντρα και κατά συνέπεια, τις τιμές «χρυσού» στο ελαιόλαδο, αλλά και το φαινόμενο της κλοπής του καρπού, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τη νοθεία του.

Οι επιτήδειοι κάνουν παράνομες προσμείξεις με σπορέλαια, ηλιέλαια, φοινικέλαια αλλά και πυρηνέλαια, τα οποία σαφώς έχουν χαμηλότερη τιμή και ποιότητα. Στη συνέχεια, προσθέτουν άρωμα και χρώμα ώστε να ξεγελάσουν τους καταναλωτές, που θα φτάσουν σ’ αυτούς ως… αγνό παρθένο ελαιόλαδο.

ελαιόλαδο νοθεία

Υπάρχει τρόπος για να καταλάβουμε αν το ελαιόλαδο είναι νοθευμένο; Οχι μόνο υπάρχει, αλλά είναι και απλός. Αυτό ωστόσο προϋποθέτει να έχουμε αγοράσει ήδη το ελαιόλαδο, θα μας προφυλάξει όμως να μην ξαναπέσουμε στην παγίδα αλλά και να καταγγείλουμε το φαινόμενο.

Αρχικά, πρέπει να γνωρίζουμε, πως μπορούμε να ξεχωρίσουμε το καλό ελαιόλαδο από τη γεύση και τη μυρωδιά της ελιάς. Αν λοιπόν το λάδι είναι άοσμο, άχρωμο και άγευστο, τότε σίγουρα δεν είναι ελαιόλαδο.

ελαιόλαδο νοθεία

Μπορεί ωστόσο οι επιτήδειοι να φρόντισαν γι’ αυτό, προσθέτοντας, τόσο χρώμα όσο και άρωμα, και έτσι να μην μπορούμε εύκολα να διακρίνουμε την ποιότητά του.

Δείτε στο βίντεο του Thes.gr έναν σίγουρο και απλό τρόπο για να καταλάβετε αν το ελαιόλαδο που αγοράσατε είναι νοθευμένο.