Μπακαλιάρος: Προσέξτε μην το μπερδέψετε με λινγκ

Μπακαλιάρος σε πάγκο ιχθυοπωλείου στην Βαρβάκειο Αγορά, Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023.

Οδηγίες για την αγορά του

Αυτές τις ημέρες ο μπακαλιάρος έχει την τιμητική του. Ωστόσο δεν είναι λίγοι αυτοί που ξεγελιούνται και το μπερδεύουν με λινγκ.

Η Ενωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας δίνει πρακτικές συμβουλές για το πώς θα ξεχωρίσετε τον αυθεντικό μπακαλιάρο από το λινγκ (Ling).

Τα δύο ψάρια πωλούνται συχνά δίπλα δίπλα, μοιάζουν αρκετά και πολλοί μπορεί να τα μπερδευτούν. Βέβαια, δεν είναι λίγοι και αυτοί που θέλουν να παραπλανήσουν το καταναλωτικό κοινό.

Γι’ αυτό δώστε προσοχή στην ανακοίνωση τους

Ο αυθεντικός υγράλατος ή αλίπαστος (παστός) μπακαλιάρος προέρχεται από περιοχές του Ατλαντικού, του Ειρηνικού και της Γροιλανδίας. Η ελληνική αγορά τον προμηθεύεται κυρίως από τον Ατλαντικό και από Ισλανδία, Φιλανδία και Νορβηγία.

Το πρώτο βήμα για να τον αναγνωρίσουμε είναι να διαβάσουμε προσεκτικά την ταμπέλα του ιχθυοπωλείου και την ετικέτα του.
Οταν δεν πρόκειται για αυθεντικό μπακαλιάρο, αλλά παστωμένο λινγκ, μερικοί προμηθευτές αναγράφουν με μικρότερα γράμματα το «Λινγκ» (ή «Ling») και με μεγαλύτερα την περιοχή προέλευσης (π.χ. Ισλανδίας).

Επιπλέον, ο μπακαλιάρος έχει μια χαρακτηριστική λευκή γραμμή που διατρέχει το σώμα του κατά μήκος και από τις δυο του πλευρές. Αν δεν είναι ορατή και από τις δύο πλευρές, μην ανησυχήσετε. Η γραμμή μπορεί από τη μία πλευρά να είναι κρυμμένη εξαιτίας του φιλεταρίσματος.

Τα κόκαλα

Αντιθέτως, μην βασισθείτε στα κόκαλα για να ξεχωρίσετε τα δύο ψάρια. Και αυτό διότι τόσο ο αυθεντικός μπακαλιάρος όσο και το λινγκ έχουν κόκαλα. Επομένως, η αναγραφή τού χαρακτηριστικού αυτού δεν είναι επαρκής για να αποφευχθεί το μπέρδεμα.

Για να ελέγξετε, τέλος, την ποιότητα του μπακαλιάρου, κοιτάξτε το χρώμα του. Πρέπει να είναι λευκός, χωρίς κηλίδες ή κίτρινη απόχρωση. Να αποφεύγετε να επιλέγετε ψάρι με ορατές αλλοιώσεις ή κιτρινισμένο χρώμα.