Γιατί το κόκκινο κρασί προκαλεί πονοκέφαλο σε ορισμένους ανθρώπους;

κόκκινο κρασί

Η απάντηση σε όσους ταλαιπωρούνται

Τώρα που έρχονται γιορτές είναι φυσικό να καταναλώνουμε περισσότερο αλκοόλ όπως το κόκκινο κρασί, όμως κάποιοι άνθρωποι δεν θα είναι σε τόσο καλή κατάσταση αργότερα.

Για τους «άτυχους» ανθρώπους, η κατανάλωση κόκκινου κρασιού ακόμη και σε μικρές ποσότητες προκαλεί πονοκέφαλο, συνήθως από 30 λεπτά έως τρεις ώρες μετά την κατανάλωση ενός μικρού ποτηριού.

Αλλά οι ερευνητές πιστεύουν τώρα ότι έχουν σπάσει το μυστήριο του γιατί μερικοί άνθρωποι έχουν «πονοκεφάλους από κόκκινο κρασί», ακόμα κι αν κανένα άλλο αλκοολούχο ποτό δεν κάνει το ίδιο.

Τι είναι η κερσετίνη

Η κερσετίνη, μια φλαβανόλη που βρίσκεται σε φρούτα και λαχανικά, φαίνεται να είναι ο «ένοχος», σύμφωνα με ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στις 20 Νοεμβρίου στο περιοδικό Scientific Reports.

Η κερσετίνη θεωρείται ένα υγιές αντιοξειδωτικό, αλλά μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όταν το σώμα την επεξεργάζεται παράλληλα με το αλκοόλ, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές εξηγούν

«Όταν εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματός σας, το σώμα σας το μετατρέπει σε μια διαφορετική μορφή που ονομάζεται γλυκουρονίδιο κερσετίνης», δήλωσε ο συν-ερευνητής Dr. Andrew Waterhouse, χημικός κρασιού και ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Davis της Καλιφόρνια, στο Τμήμα Αμπελουργίας και Οινολογίας. «Με αυτή τη μορφή, μπλοκάρει τον μεταβολισμό του αλκοόλ».

Με τη σειρά της, η αλληλεπίδραση της κερσετίνης με το αλκοόλ κάνει το σώμα να αρχίσει να συσσωρεύει μια τοξίνη που ονομάζεται ακεταλδεΰδη, εξήγησε η επικεφαλής συγγραφέας Dr. Apramita Devi, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο τμήμα αμπελουργίας και οινολογίας του πανεπιστημίου Davis.

«Η ακεταλδεΰδη είναι μια πολύ γνωστή τοξίνη, ερεθιστική και φλεγμονώδης ουσία», δήλωσε η Dr. Devi.

«Οι ερευνητές γνωρίζουν ότι τα υψηλά επίπεδα ακεταλδεΰδης μπορούν να προκαλέσουν έξαψη του προσώπου, πονοκέφαλο και ναυτία», επεσήμανε.

«Υποθέτουμε ότι όταν τα ευαίσθητα άτομα καταναλώνουν κρασί με έστω και μέτριες ποσότητες κερσετίνης, παρουσιάζουν πονοκεφάλους, ιδιαίτερα εάν έχουν προϋπάρχουσα ημικρανία ή άλλη κύρια κατάσταση κεφαλαλγίας», δήλωσε ο συν-ερευνητής Dr. Morris Levin, διευθυντής του Κέντρου Κεφαλαλγίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο.

Τι αναμένεται για το μέλλον

«Πιστεύουμε ότι είμαστε επιτέλους στο σωστό δρόμο για να εξηγήσουμε αυτό το μυστήριο χιλιετιών», πρόσθεσε ο Dr. Levin. «Το επόμενο βήμα είναι να δοκιμαστεί επιστημονικά σε άτομα που εμφανίζουν αυτούς τους πονοκεφάλους«.

Αυτή η μικρή κλινική δοκιμή σε ανθρώπους, θα συγκρίνει τα αποτελέσματα των κόκκινων κρασιών που περιέχουν υψηλές ποσότητες κερσετίνης με εκείνα που έχουν μικρή, είπαν οι ερευνητές.

Το ηλιακό φως και η σημασία του

«Τα επίπεδα κερσετίνης μπορεί να διαφέρουν δραματικά στο κόκκινο κρασί, ανάλογα με την ποσότητα του ηλιακού φωτός στην οποία εκτίθενται τα σταφύλια που παράγουν κρασί πριν από τη συγκομιδή«, ανέφερε ο Dr. Waterhouse.

«Αν καλλιεργείτε σταφύλια με εκτεθειμένα τα τσαμπιά στον ήλιο, όπως κάνουν στην κοιλάδα της Νάπα για τα καμπερνέ τους, λαμβάνετε πολύ υψηλότερα επίπεδα κερσετίνης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι τέσσερις έως πέντε φορές υψηλότερες» εξήγησε.

Τα επίπεδα κερσετίνης στο κόκκινο κρασί μπορεί επίσης να διαφέρουν ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής του κρασιού, πρόσθεσαν οι ερευνητές.

Ακόμα κι αν η σύνδεση με την κερσετίνη αποδειχθεί σε κλινικές δοκιμές, δεν είναι ακόμα σαφές γιατί μερικοί άνθρωποι έχουν πονοκεφάλους από το κόκκινο κρασί ενώ άλλοι όχι, είπαν οι ερευνητές.

Μπορεί μερικοί άνθρωποι να έχουν ένζυμα που αναστέλλονται πιο εύκολα από την κερσετίνη ή μπορεί αυτοί οι άνθρωποι να είναι πιο ευαίσθητοι στη συσσώρευση ακεταλδεΰδης.

Οι επιστήμονες συνεχίζουν τις έρευνες.

Πηγή: healthday.com