Πόσο ασφαλές είναι να τρώμε τα βαμμένα κόκκινα αυγά

πασχαλινά αυγά με βότανα και λουλούδια

Πώς θα τα αποθηκεύσεις με ασφάλεια

Εφτασε και φέτος η στιγμή που κάθε νοικοκυριό τη Μεγάλη Εβδομάδα θα βάψει τα πασχαλινά κόκκινα αυγά, όπως ορίζει το έθιμο.

Κι αφού έχει τελειώσει η διαδικασία αυτή, απορείς αν θα πρέπει να τα αφήνεις στον πάγκο της κουζίνας όπως έκανε η γιαγιά σου ή να μην τα καταναλώσεις καθόλου.

Βαμμένα κόκκινα αυγά

Ας ξεκινήσουμε από το δεύτερο σκέλος. Τα αυγά την περίοδο αυτή έχουν αυξημένη τιμή και είναι κρίμα να προμηθευτείς αυγά που δεν θα καταναλώσεις. Έτσι κι αλλιώς, πρέπει να γνωρίζεις πως 1 στα 20.000 αυγά μπορεί να περιέχει σαλμονέλα. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, η θερμοκρασία δωματίου θα βοηθήσει τα βακτήρια να πολλαπλασιαστούν.

Οπότε πρέπει να αποθηκεύσεις σωστά τα αυγά για να μην αναπτυχθεί σαλμονέλα. Αρχικά, να σου πούμε πως τα αυγά που θα βάψεις και θα αποθηκεύσεις στο ψυγείο, μπορείς να τα καταναλώσεις μέσα σε μια εβδομάδα.

Βάλε τα βαμμένα κόκκινα αυγά στο πιο κρύο σημείο κι όχι στην πόρτα του ψυγείου.

Αποθήκευσε τα αυγά στο ψυγείο μέσα σε δύο ώρες από το βράσιμο και θυμήσου να τα καταναλώσεις δύο ώρες αφότου τα βγάλεις από το ψυγείο.

Τα αυγά που έχουν βράσει μπορούν να χαλάσουν πιο γρήγορα από τα φρέσκα, μιας και τα μαγειρεμένα έχουν χάσει την προστατευτική μεμβράνη του αυγού.

Θυμήσου πως πρέπει να βράσεις και να βάψεις μόνο τα αυγά που ήταν στο ψυγείο και δεν έχουν ρωγμές.

Τα φρέσκα αυγά που δεν έχουν μαγειρευτεί αντέχουν στο ψυγείο μέχρι και 5 εβδομάδες από την αγορά τους.

Διαβάστε επίσης  Chrome γαλλικό στα νύχια: Το απόλυτο trend για τις πασχαλινές σας εμφανίσεις

Οι 10 συμβουλές του Ε.Φ.Ε.Τ για την αγορά αυγών

Τα αυγά πρέπει να είναι Α’ κατηγορίας, να έχουν ωοσκοπηθεί και σημανθεί ανάλογα.

Όσον αφορά τα συσκευασμένα αυγά, η συσκευασία πρέπει να φέρει τις εξής πληροφορίες :

-Ονομασία πώλησης.
-Όνομα, εμπορική επωνυμία και διεύθυνση του υπεύθυνου της εγκατάστασης.
-Κατηγορία ποιότητας (είτε “κατηγορία Α” είτε “Α”, σε συνδυασμό ή όχι με τη λέξη “φρέσκο”).
-Κατηγορία βάρους.
-Ημερομηνία ελάχιστης διατήρησης.
-Τον αριθμό των αυγών ανά συσκευασία.
-Κωδικός με τη μορφή ΑΑ / ΒΒ / ΚΚ / ΧΧΧ :

ΑΑ: μέθοδος εκτροφής (0 : βιολογικά, 1 : ελευθέρας βοσκής, 2 : αχυρώνα ή δαπέδου με στρωμνή, 3 : κλωβοστοιχίας).

ΒΒ: χώρα προέλευσης. ΚΚ : κωδικός αριθμός που αντιστοιχεί στην κάθε Περιφερειακή Ενότητα.

ΧΧΧ: αριθμός ταυτοποίησης μονάδας ωοπαραγωγών ορνίθων.

Τα αυγά που φέρουν την ένδειξη “extra” ή “extra φρέσκα” μπορούν να πωλούνται μόνο μέχρι την έβδομη μέρα από τη συσκευασία τους ή την ένατη μέρα από την ωοτοκία.

Όσον αφορά τα αυγά που πωλούνται χύμα, είναι απαραίτητες οι παρακάτω ενδείξεις : · Κατηγορία ποιότητας (είτε “κατηγορία Α” είτε “Α”, σε συνδυασμό ή όχι με τη λέξη “φρέσκο”).

-Κατηγορία βάρους.
-Ένδειξη της μεθόδου εκτροφής.
-Κωδικός παραγωγού.
-Ημερομηνία ελάχιστης διατήρησης.

Όσον αφορά τα αυγά που πωλούνται χύμα στις λαϊκές αγορές, δίνεται η δυνατότητα σε παραγωγούς με μικρό αριθμό ωοπαραγωγών ορνίθων να πωλούν τα αυγά χωρίς υποχρέωση σήμανσης. Σε αυτή την περίπτωση, στο σημείο πώλησης πρέπει να αναγράφεται ευκρινώς η επωνυμία και η διεύθυνση του παραγωγού.

Κατά την προμήθεια νωπών αυγών πρέπει να προσεχθούν τα ακόλουθα κριτήρια :

-Εξετάζουμε τις προβλεπόμενες ενδείξεις στη συσκευασία, όπως την ημερομηνία ωοτοκίας, την ημερομηνία συσκευασίας ή ωοσκόπησης και την ημερομηνία λήξης.

-Διατηρούμε τα αυγά σε σκιερό και δροσερό χώρο για να συντηρηθούν σωστά.

Πηγή: queen.gr