Χαμάς: Δεν θα απελευθερωθούν Ισραηλινοί όμηροι, εάν δεν υπάρξει συνολική κατάπαυση του πυρός

Ισραήλ πόλεμος

Τι αναφέρει αναπληρωτής επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς

Το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου ένας αξιωματούχος της Χαμάς μίλησε σχετικά με την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων.

Ειδικότερα, διαμήνυσε ότι δεν θα απελευθερωθούν Ισραηλινοί όμηροι, εάν δεν υπάρξει συνολική κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση όλων των Παλαιστινίων κρατουμένων.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, ο Σαλέχ αλ-Αροούρι δήλωσε στο Al Jazeera ότι δεν θα υπάρξει ανταλλαγή κρατουμένων-αιχμαλώτων όσο συνεχίζεται η επίθεση στη Γάζα.

«Δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις τώρα για την εκεχειρία. Δεν θα υπάρξει ανταλλαγή κρατουμένων μέχρι να τελειώσει η επίθεση και να υπάρξει συνολική και οριστική κατάπαυση του πυρός», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος τόνισε ότι «η κατοχή επιμένει ότι υπάρχουν ακόμη γυναίκες και παιδιά που κρατούνται, αλλά είπαμε ότι τους παραδώσαμε όλους. Οι εναπομείναντες κρατούμενοι στη Γάζα είναι στρατιώτες και πολίτες που υπηρέτησαν στον στρατό κατοχής».

«Οι Σιωνιστές αιχμάλωτοι δεν θα απελευθερωθούν μέχρι να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι κρατούμενοί μας και να επικυρωθεί η κατάπαυση του πυρός. Η αντίσταση είναι έτοιμη για όλα τα ισραηλινά στρατιωτικά σενάρια, είτε χερσαία, αεροπορική είτε άλλα», είπε ο αλ-Αροούρι.

Αυστηρό μήνυμα Μακρόν σε Νετανιάχου

«Καρφιά» άφησε σήμερα ο Εμανουέλ Μακρόν κατά του Μπενιαμίν Νετανιάχου, με φόντο το νέο αδιέξοδο στις συνομιλίες για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας. Εάν ο στόχος είναι η ολοκληρωτική καταστροφή της Χαμάς, τότε ο πόλεμος θα κρατήσει 10 χρόνια, τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP28) στο Ντουμπάι.

Ο Μακρόν τόνισε ότι η Γαλλία «ανησυχεί έντονα» για την επανάληψη της βίας στη Γάζα και είπε ότι ο ίδιος μεταβαίνει στο Κατάρ, προκειμένου να συνδράμει τις προσπάθειες επανέναρξης της εκεχειρίας.

Υπογράμμισε στη συνέχεια ότι η κατάσταση απαιτεί διπλασιασμό των προσπαθειών για την επίτευξη μιας εκεχειρίας διαρκείας και την απελευθέρωση όλων των ομήρων.

Σημειώνεται ότι χθες κατέρρευσε μία προσωρινή εκεχειρία ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς, καθώς οι διαμεσολαβητές δεν κατάφεραν να την παρατείνουν. Το Ισραήλ και η Χαμάς αλληλοκατηγορούνται γι’ αυτή την εξέλιξη. Σήμερα η Μοσάντ ανακοίνωσε ότι μια διαπραγματευτική ομάδα της, που βρισκόταν στο Κατάρ, έχει διαταχθεί να επιστρέψει στην πατρίδα, καθώς οι συνομιλίες για την παράταση της εκεχειρίας φθάνουν σε «αδιέξοδο».

Ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε επίσης το Ισραήλ να διευκρινίσει τους στόχους του ως προς την Χαμάς. «Βρισκόμαστε σε μια στιγμή κατά την οποία οι ισραηλινές αρχές θα πρέπει να διευκρινίσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τους στόχους τους και ο τελικός τους στόχος: η ολοκληρωτική καταστροφή της Χαμάς, νομίζει κανείς ότι είναι πιθανός; Αν αυτός είναι ο στόχος τότε ο πόλεμος θα κρατήσει 10 χρόνια», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν υπάρχει ασφάλεια διαρκείας για το Ισραήλ στην περιοχή, αν η ασφάλειά του επιτυγχάνεται εις βάρος των ζωών Παλαιστινίων… Ας έχουμε όλοι καθαρό μυαλό», κατέληξε ο Γάλλος πρόεδρος.

Πηγή φωτογραφίας: Twitter (Israel ישראל)