Επιστήμονες φοβούνται για πολύ ισχυρό σεισμό στην Κωνσταντινούπολη

Κωνσταντινούπολη Τουρκία κορονοϊό κορονοϊού Γαλλία σαν σήμερα

Οι αρχές δέχονται πιέσεις για προετοιμασία

Τους φόβους τους για έναν επερχόμενο μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη εκδηλώνουν οι ειδικοί και έτσι οι αρχές της πόλης δέχονται πίεση να προετοιμαστούν για τα χειρότερα.

«Οι προοπτικές για την Κωνσταντινούπολη δεν είναι ευοίωνες», λέει ο καθηγητής Celal Sengor, ένας από τους σημαντικότερους γεωεπιστήμονες της Τουρκίας. «Θα εκπλαγούμε πολύ αν μέσα στα επόμενα 20 χρόνια δεν συμβεί ένας μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη. Τόσο κοντά είναι. Είναι μόνο μια πιθανότητα, αλλά η πιθανότητα είναι μεγάλη» υπογράμμισε ο καθηγητής του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης.

Με δύο βασικές γραμμές ρήγματος στην περιοχή της -τη Βόρεια και την Ανατολική Ανατολία- η Τουρκία είναι μια από τις πιο ενεργές σεισμικά περιοχές στον κόσμο. Είναι μια γεωλογική πραγματικότητα που έχει εντείνει την ανησυχία για την σεισμική ετοιμότητα της Κωνσταντινούπολης.

Βρίσκεται επισφαλώς κοντά στο ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας, το οποίο διέρχεται σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από την Κωνσταντινούπολη και μέσω της Θάλασσας του Μαρμαρά, σύμφωνα με τη Γεωλογική Εταιρεία του Λονδίνου. Ιστορικά, το ρήγμα έχει «δώσει» αρκετούς καταστροφικούς σεισμούς, όπως αυτός των 7,6 Ρίχτερ που έπληξε την πόλη Ιζμίτ το 1999 σκοτώνοντας πάνω από 17.000 ανθρώπους και εκτοπίζοντας περίπου 500.000.

Σήμερα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι ένας σεισμός στο ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας θα μπορούσε να φτάσει σε μέγεθος τα 7,2 – 7,8 Ρίχτερ, με καταστροφικές συνέπειες για τον εμπορικό και βιομηχανικό κόμβο της Τουρκίας. Η χρονική στιγμή ενός τέτοιου σεισμού, ωστόσο, είναι αδύνατο να προβλεφθεί. «Μπορούμε να προβλέψουμε ότι ένας σεισμός αυτού του μεγέθους θα συμβεί σύντομα, αλλά αυτό είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε. Δεν υπάρχει τρόπος να το προβλέψεις», λέει ο Sengor.

Μελέτη που διεξήχθη από το Παρατηρητήριο Kandilli και το Ινστιτούτο Σεισμικών Ερευνών εκτιμά ότι ο αριθμός των νεκρών θα μπορούσε να ξεπεράσει τους 14.000 εάν ένας σεισμός 7,5 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη συνέβαινε τη νύχτα. Ορισμένοι ειδικοί, ωστόσο, πιστεύουν ότι ο απολογισμός θα είναι πολύ μεγαλύτερος.

«Η εκτίμησή μου είναι περίπου 100.000. Θα είναι όλεθρος. Δεν μπορείς να υπολογίσεις μόνο τον άμεσο αντίκτυπο του σεισμού, πρέπει επίσης να σκεφτείς τι θα ακολουθήσει μετά. Θα υπάρξουν λεηλασίες, φωτιές, επιδημίες. Θα είναι τρομερό», λέει ο Sengor.

Οι τρέχουσες προβλέψεις του Μητροπολιτικού Δήμου της Κωνσταντινούπολης δείχνουν ότι ένας σεισμός 7,5 Ρίχτερ κατά μήκος του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας θα μπορούσε να οδηγήσει στην καταστροφή περίπου 90.000 κτιρίων στην πόλη, ενώ άλλα 260.000 κτίρια ενδέχεται να υποστούν σημαντικές ζημιές. Είναι μια απογοητευτική πρόβλεψη που θα μπορούσε να αφήσει περίπου 4,5 εκατομμύρια ανθρώπους άστεγους, σύμφωνα με αξιωματούχους τηςπόλης, δηλαδή περισσότερο από το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Κωνσταντινούπολης.

Στο πλαίσιο προετοιμασίας για έναν μεγάλο σεισμό, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου παρουσίασε τον λεγόμενο «οδικό χάρτη» για την ετοιμότητα σε καταστροφές.

Το σχέδιο περιλαμβάνει προβλέψεις για μεγαλύτερη κατανομή των πόρων της πόλης στο πρόγραμμα ετοιμότητας για καταστροφές, καθώς και λεπτομέρειες για νέα σημεία έκτακτης ανάγκης που θα δημιουργηθούν για να παρέχουν στους πολίτες κρίσιμες υπηρεσίες όπως στέγη, νερό και ενέργεια. Όμως η κύρια μεταξύ των προτεραιοτήτων της πόλης είναι το σύστημα ταχείας σάρωσης για την αξιολόγηση της ασφάλειας των κτιρίων της Κωνσταντινούπολης.

Για περισσότερα από τρία χρόνια, ο δήμος διενεργεί αξιολογήσεις κτιρίων για ακίνητα που χτίστηκαν πριν από το 2000, όταν τέθηκαν σε ισχύ οι νέοι κανονισμοί για τους σεισμούς. Η υπηρεσία πλέον παρέχεται δωρεάν και από τον σεισμό του Φεβρουαρίου, οι αιτήσεις έχουν αυξηθεί κατά περισσότερες από 100.000, σύμφωνα με τον δήμο.

Η Οζλέμ Τουτ, επικεφαλής του Τμήματος Διαχείρισης Σεισμών και Αστικής Βελτίωσης του δήμου, υπογράμμισε στο CNN ότι από τα 29.000 κτίρια που επιθεωρήθηκαν μέχρι στιγμής, το 50% βρίσκεται υπό υψηλό κίνδυνο κατάρρευσης.

Πηγή: cnn.gr

Διαβάστε επίσης  Υπουργείο Αμυνας: Σκληρή απάντηση στην προκλητική ανακοίνωση της Τουρκίας για τις δηλώσεις Δένδια