Γεβγκένι Πριγκόζιν: Ποιος είναι ο “σεφ” του Πούτιν που στράφηκε εναντίον του

Γεβγκένι Πριγκόζιν

Από “δεξί χέρι” σε υποκινητή αποστασίας εναντίον του Ρώσου προέδρου

Ενα σκιώδες πρόσωπο που τις δύο τελευταίες δεκαετίες ήταν πολύ κοντά στον Βλαντιμίρ Πούτιν, τώρα είναι ο άνθρωπος που απειλεί την Ρωσία και τον ίδιο τον πρόεδρο της χώρας.

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο επικεφαλής της ιδιωτικής στρατιωτικής ομάδας Βέγκνερ, που ίδρυσε ο ίδιος, ηγείται της αποστασίας που είναι σε εξέλιξη και δείχνει αποφασισμένος να αλλάξει το ρου της ιστορίας.

Πριγκόζιν και Πούτιν δεν είναι άγνωστοι μεταξύ τους. Το αντίθετο. Οι δυτικές χώρες τον θεωρούσαν “δεξί χέρι” του Ρώσου προέδρου και άνθρωπο για τις “βρώμικες δουλειές”. Φυλακισμένος την εποχή της ΕΣΣΔ, αργότερα έφτιαχνε χοτ ντογκ, έπειτα έγινε επιχειρηματίας κι έφτασε να βρίσκεται πολύ κοντά στον Ρώσο πρόεδρο. Μάλιστα, είχε παραδεχθεί πως επιχείρησε να επηρεάσει και τις εκλογές στις ΗΠΑ υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ.

Η πορεία του

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν πέρασε εννέα χρόνια υπό κράτηση κατά τη σοβιετική εποχή για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου.

Αποφυλακίζεται το 1990, κατά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ. Με καταγωγή, όπως ο Βλαντιμίρ Πούτιν, από την Αγία Πετρούπολη, δημιουργεί για πρώτη φορά μια επιτυχημένη επιχείρηση πώλησης hot dog.

Στη συνέχεια ξεκινά διάφορες δραστηριότητες στον κλάδο της εστίασης, συμπεριλαμβανομένου ενός πολυτελούς εστιατορίου στην Αγία Πετρούπολη, όπου δείπνησε ο νεαρός τότε Πούτιν, ο οποίος στη συνέχεια πέρασε από τις μυστικές υπηρεσίες στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης.

Μετά την αναρρίχηση του Πούτιν το 2000 στην προεδρία, μια εταιρία catering του Πριγκόζιν θα λειτουργήσει στο Κρεμλίνο.

Διαβάστε εδώ: Ρωσία: Διάγγελμα Πούτιν για τον Πριγκόζιν – «Προδοσία και πισώπλατο μαχαίρωμα»

Διαβάστε επίσης  Πούτιν: "Κατάπαυση πυρός αν απαρνηθεί η Ουκρανία το ΝΑΤΟ"

Αυτό του χάρισε ακόμα το παρατσούκλι «σεφ του Πούτιν» και τη φήμη ότι έγινε δισεκατομμυριούχος χάρη στις δημόσιες συμβάσεις που απέκτησε.

Αυτά τα χρήματα θα χρησιμοποιούσε επομένως για να ιδρύσει την Wagner, έναν ιδιωτικό στρατό που αρχικά απαρτιζόταν από σκληροπυρηνικούς βετεράνους του ρωσικού στρατού και των ειδικών υπηρεσιών.

Το 2018, ενώ αυτή η οργάνωση, που έχει ήδη γίνει αντιληπτή στην Ουκρανία, τη Συρία και τη Λιβύη, θεωρείται ύποπτη ότι διεισδύει στην Αφρική, τρεις Ρώσοι δημοσιογράφοι που ερευνούν τις υποθέσεις της παραστρατιωτικής εταιρείας δολοφονούνται στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν είχε ήδη βγει από την εφεδρεία το 2021 για να επιτεθεί στον Αλεξέι Ναβάλνι, τότε νούμερο ένα εχθρό του Βλαντιμίρ Πούτιν και πολέμιο της διαφθοράς, ο οποίος είχε ισχυριστεί σε μια από τις πολύ δημοφιλείς έρευνές του σε βίντεο μεταξύ των Ρώσων νέων ότι ένας εργολάβος της Concord διένειμε χαλασμένο φαγητό σε σχολεία.

Εντονη κριτική σε Ρώσους αξιωματούχους για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Κι ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι σε εξέλιξη, η Βάγκνερ επιστρατεύεται για να βοηθήσει τη Ρωσία να πετύχει τον στόχο της. Δυνάμεις πολιορκούν ουκρανικές πόλεις με τις επιτυχίες να μην είναι μεγάλες. Στις αρχές του 2023 ξεκινά η κριτική προς το πρόσωπο του Ρώσου υπουργού Εθνικής Αμυνας για την έλλειψη στήριξης και ανεφοδιασμού.

Μέσα στον Ιούνιο τα σημάδια ότι ο Πριγκόζιν κινείται σε διαφορετικό δρόμο είναι όλο και πιο έντονα. Ξένες μυστικές υπηρεσίες ενημερώνουν πως θα μπορούσε να ηγηθεί προσπάθειας ανατροπής του Πούτιν. Αυτό δηλαδή που βλέπουμε να είναι σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες.

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν έριξε μια ζαριά που μπορεί να ανατρέψει το παγκόσμιο γίγνεσθαι, αφού ανεξαρτήτως αποτελέσματος η επόμενη μέρα θα είναι διαφορετική για την Ρωσία και τον κόσμο ολόκληρο.

Με πληροφορίες: tanea.gr