Ιράν: Η στιγμή που ένοπλοι καταλαμβάνουν το ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο στον Κόλπο του Ομάν (ΒΙΝΤΕΟ)

Ενοπλοι φαίνεται να προσγειώνονται με ελικόπτερα πάνω στο πλοίο

Η ιρανική τηλεόραση έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από την επιχείρηση κατά την οποία δυνάμεις του Ιράν κατέλαβαν την Πέμπτη το δεξαμενόπλοιο ελληνικών συμφερόντων στον Κόλπο του Ομάν.

Στο βίντεο φαίνονται ένοπλοι να προσγειώνονται με ελικόπτερα πάνω στο πλοίο και να το καταλαμβάνουν.

Πού βρίσκεται το ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο

Στο αγκυροβόλιο του Μπαντάρ Αμπάς στο Ιράν βρίσκεται το ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο «St Nicholas», σημαίας Νήσων Μάρσαλ, της εταιρείας Empire Navigation, που κατελήφθη από ομάδα ενόπλων στα ανοιχτά του Ομάν, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τη θέση του πλοίου επιβεβαίωσε με νέο ενημερωτικό της σημείωμα χθες το απόγευμα η διαχειρίστρια εταιρεία Empire Navigation, προσθέτοντας ότι ως εκείνη τη στιγμή δεν έχει καταφέρει να έρθει σε άμεση επαφή με το πλήρωμα μετά την κατάληψη, καθώς το σύστημα δορυφορικών επικοινωνιών έχει απενεργοποιηθεί από τους απαγωγείς.

Προσθέτει ότι από την πρώτη στιγμή που σημειώθηκε το συμβάν ενημερώθηκαν άμεσα οι αρμόδιες ελληνικές και διεθνείς αρχές καθώς και οι συγγενείς των μελών του πληρώματος.

Διαβάστε επίσης  Πόλεμος Ισραήλ-Ιράν: Εκτοξεύθηκαν περισσότερα από 300 drones και πύραυλοι (ΒΙΝΤΕΟ)

Σημειώνεται ότι στο ελληνόκτητο τάνκερ επιβαίνουν 20 άτομα πλήρωμα (19 υπήκοοι Φιλιππίνων και ένας Ελληνας δόκιμος).

Tο δεξαμενόπλοιο είχε φορτώσει τις προηγούμενες ημέρες στη Μπάσρα (Ιράκ) φορτίο περίπου 145.000 κ.μ. αργού πετρελαίου με προορισμό την Αλιάγα (Τουρκίας), μέσω της διώρυγας του Σουέζ. Ο ναυλωτής του πλοίου είναι η Tupras.

Η αγωνία της μητέρας του 20χρονου Έλληνα δόκιμου στο δεξαμενόπλοιο που κατελήφθη από ενόπλους

Η αγωνία είναι μεγάλη και για τον 20χρονο Έλληνα δόκιμο πλοίαρχο που βρίσκεται ανάμεσα στο πλήρωμα, του οποίου η μητέρα εξέφρασε την ανησυχία της μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Είμαι σε συνεχή ενημέρωση από την διαχειρίστρια εταιρία και τους εκπροσώπους της, τους οποίους εμπιστεύομαι απόλυτα και τους ευχαριστώ από τα βάθη της ψυχής μου για αυτό που κάνουν για το παιδί μου. Επίσης είμαι σε επικοινωνία με τον πρέσβη της Ελλάδας στην Τεχεράνη κ. Κυριάκο Γαβριήλ καθώς και με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Στυλιανίδη όπου με διαβεβαιώνουν ότι οι διαπραγματεύσεις οδεύουν σε καλό δρόμο».

Πηγή: protothema.gr