Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου: «Θέλουμε να μετατρέψουμε το Αιγαίο Πέλαγος σε περιοχή ειρήνης»

Κεμάλ Κιλιντσάρογλου

Τι απάντησε στο αν φοβάται κάτι

Αύριο είναι μια πολύ σημαντική μέρα για την Τουρκία καθώς θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές της χώρας και θα αποφασιστεί αν θα παραμείνει πρόεδρος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ή αν θα πάρει τα ηνία ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Έτσι σήμερα, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου μίλησε στον Μανώλη Κωστίδη για τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα και έστειλε μήνυμα να πέσουν οι τόνοι και να γίνει το Αιγαίο περιοχή ειρήνης.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου τόνισε ότι αν βγει νικητής στις εκλογές θα επιδιώξει σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα, ενώ με την Ευρώπη θα προωθήσει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας που έχει βαλτώσει τα τελευταία χρόνια.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, επιθυμεί να μετατραπεί το Αιγαίο Πέλαγος, σε περιοχή ειρήνης, όπως συνέβη την περίοδο που ήταν υπουργός Εξωτερικών ο Ισμαήλ Τζέμ.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου:

– Τις τελευταίες ημέρες, ακούμε πολλά πράγματα για τις εκλογές. Όπως οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν, έκανε αναφορά στην 15η Ιουλίου. Είδαμε εσάς να φοράτε αλεξίσφαιρο. Τι συμβαίνει; Φοβάστε κάτι;

«Δεν φοβάμαι, όμως είμαι υποχρεωμένος να εξασφαλίσω την ασφάλεια μου. Υπήρχαν διάφορες πληροφορίες και μου ζητήθηκε να φορέσω αλεξίσφαιρο. Δεν θέλησα να τους δυσαρεστήσω και το φόρεσα».

Διαβάστε επίσης  Ισχυρός σεισμός 5,1 Ρίχτερ στην Τουρκία

– Ποια είναι η πρόβλεψη σας για το εκλογικό αποτέλεσμα;

«Ως Εθνική Συμμαχία θα κερδίσουμε τις εκλογές. Στην Τουρκία θα φέρουμε, με την πραγματική έννοια, την δημοκρατία και την ειρήνη. Υπάρχει αστάθεια στην οικονομία και πρέπει να προσπαθήσουμε να φέρουμε σταθερότητα. Στους πυλώνες του κράτους υπάρχουν καταστροφές, μεταξύ της νομοθετικής, δικαστικής και εκτελεστικής εξουσίας και θα προσπαθήσουμε να επαναφέρουμε την ισορροπία».

– Στο ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής, μιλάτε για αλλαγή του άξονα, για καλές σχέσεις με τους γείτονες. Έχετε κάποιο μήνυμα προς την Ελλάδα και προς την Ε.Ε.;

«Δίχως να περιμένουμε την Ε.Ε. να ανοίξει κεφάλαια, εμείς θα εκπληρώσουμε όλους τους όρους που προβλέπει η Ε.Ε. Καθώς πιστεύουμε, πως είμαστε μια χώρα που αξίζει πρώτης ποιότητας δημοκρατία.

Με την Ε.Ε. θέλουμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας. Μια από τις σημαντικές επιθυμίες μας είναι να έρθουν κι εκείνοι στην Τουρκία και να πραγματοποιήσουν επενδύσεις.

Τις σχέσεις με την Ελλάδα, θέλουμε να μετατρέψουμε το Αιγαίο Πέλαγος, σε περιοχή ειρήνης, όπως συνέβη την περίοδο που ήταν υπουργός Εξωτερικών ο Ισμαήλ Τζέμ. Θέλουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα να τις αναπτύξουμε με φιλικό τρόπο. Αυτό είναι μια από τις μεγαλύτερες επιθυμίες μας. Άλλωστε έχουμε κοινό πολιτισμό, κοινά τραγούδια, κοινές αναμνήσεις και πρέπει αυτά να αναπτύξουμε».