Κορονοϊός: Σειρήνες και καραντίνα σε Ιορδανία και Κολομβία!

Κορονοϊός, Ιορδανία, Κολομβία, χώρες

Χώρες σε Ασία και Λατινική Αμερική πλήττονται από τον ιό

Σε πανεθνική καραντίνα από την Τρίτη το βράδυ εισέρχεται η Κολομβία, ενώ σειρήνες απαγόρευσης κυκλοφορίας ήχησαν και στην Ιορδανία, μέτρα που τις ανάγκασε να πάρουν ο κορονοϊός.

Συγκεκριμένα, η χώρα της Λατινικής Αμερικής, Κολομβία και η ασιατική Ιορδανία, παίρνουν αυστηρά μέτρα μετά τη δυναμική εμφάνιση που έκανε στη χώρα τους ο κορονοϊός.

Συγκεκριμένα, η Κολομβία θα επιβάλει πανεθνική καραντίνα από την Τρίτη το βράδυ, ανακοίνωσε αργά χθες Παρασκευή ο πρόεδρος Ιβάν Ντούκε, το πιο δραστικό μέτρο που εφαρμόζεται μέχρι στιγμής σε χώρα της Νότιας Αμερικής για την αποτροπή εξάπλωσης του κορονοϊού.

Η καραντίνα θα διαρκέσει 19 ημέρες, έως τις 13 Απριλίου. Στην πρωτεύουσα Μπογκοτά ξεκίνησε από την Παρασκευή μια τετραήμερη άσκηση καραντίνας.

Στην χώρα έχουν καταγραφεί 158 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού.

Τι συμβαίνει στην Ιορδανία

Ακόμη, σειρήνες ήχησαν σήμερα στην Ιορδανία κατά την έναρξη της ισχύος απαγόρευσης κυκλοφορίας σε πανεθνικό επίπεδο, με την οποία περιορίζεται επ’αόριστον η κινητικότητα των 10 εκατομμυρίων κατοίκων της με στόχο την καταπολέμηση της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και αξιωματούχους.

Σε οποιονδήποτε παραβιάσει την απαγόρευση κυκλοφορίας, με την οποία περιορίζεται σοβαρά η μετακίνηση των πολιτών, πέραν εκτάκτων αναγκών και βασικών υπηρεσιών, θα επιβάλλεται φυλάκιση έως και ενός έτους, σύμφωνα με τον στρατό.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύσει μέχρι νεωτέρας.

20.000 κρούσματα και 60 νεκροί στη Γερμανία

20.000 κρούσματα και 60 νεκρούς αφήνει πίσω του στη Γερμανία ο κορονοϊός.

Συγκεκριμένα, ο κορονοϊός μέσα σε μία ημέρα άφησε πίσω του αρκετά θύματα, έτσι ώστε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι ομόσπονδες των κρατιδίων στη Γερμανία, να εξετάζουν πλέον το ενδεχόμενο επιβολής αυστηρότερων περιορισμών στην κυκλοφορία των πολιτών σε ολόκληρη τη χώρα.

Την αρχή έκανε ήδη η Βαυαρία από τα μεσάνυχτα, περιορίζοντας αυστηρά την κυκλοφορία σε όλο το κρατίδιο, ενώ, σύμφωνα με τον Βαυαρό Πρωθυπουργό Μάρκους Σέντερ, τα εστιατόρια αναμένεται να κλείσουν σταδιακά από σήμερα σε όλη τη χώρα.

Η απόφαση σχετικά με την αυστηροποίηση των κανονισμών κυκλοφορίας αναμένεται να ληφθεί αύριο, κατά την τηλεδιάσκεψη της Καγκελαρίου ‘Αγγελα Μέρκελ με τους Πρωθυπουργούς των 16 κρατιδίων.

Το Σαββατοκύριακο όμως θα εργάζεται και το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, προκειμένου να εγκρίνει έκτακτη βοήθεια ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ για το δημόσιο σύστημα υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες του Redaktionsnetwerk (RND), στόχος είναι να στηριχθούν και να αποφύγουν την χρεοκοπία οι κλινικές οι οποίες υποχρεώθηκαν να ακυρώσουν προγραμματισμένες θεραπείες και επεμβάσεις λόγω της επιδημίας του κορονοϊού.

Στην Βάδη – Βυρτεμβέργη πάντως υπάρχουν αυτή τη στιγμή ελεύθερες συσκευές μηχανικής υποστήριξης αναπνοής, για αυτό και το κρατίδιο προσφέρθηκε να αναλάβει ασθενείς από την γειτονική Γαλλία.

Στο πλαίσιο της στήριξης των επιχειρήσεων ταυτόχρονα με την πίεση που προκαλεί ο κορονοϊός, η γερμανική κυβέρνηση σκοπεύει μεταξύ άλλων να δημιουργήσει «ομπρέλα διάσωσης» κυρίως για τις μεγάλες επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση, αναλαμβάνοντας εγγυήσεις ύψους έως και 500 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά ακόμη και με απευθείας επενδύσεις στις εν λόγω εταιρίες.

Το σχέδιο της κυβέρνησης χαιρέτισε ο Πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου για την Οικονομική Έρευνα (DIW) Μαρσέλ Φράτσερ, τονίζοντας ότι η δημιουργία ενός κρατικού ταμείου αποτελεί «έξυπνη λύση προκειμένου να αποτραπεί η χρεοκοπία μεγάλων επιχειρήσεων».

Μακροπρόθεσμα, πρόσθεσε ο κ. Φράτσερ μιλώντας στην Rheinische Post, το κράτος μπορεί είτε να πουλήσει αυτές τις συμμετοχές είτε να παραμείνει μέτοχος σε κάποιες από αυτές και να χρησιμοποιήσει τα κέρδη για την βελτίωση συντάξεων και ασφαλιστικής κάλυψης των εργαζομένων.

Στο μεταξύ συνεχίζεται εδώ και τρεις μέρες η προσπάθεια επαναπατρισμού περίπου 200.000 Γερμανών από διάφορες περιοχές και λόγος είναι ο κορονοϊός.

Ήδη έχουν επιστρέψει στην Γερμανία 30.000 άτομα, ενώ, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, το προσεχές διάστημα εκτιμάται ότι θα επιστρέφουν περίπου 10.000 άτομα την ημέρα και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί εντός δύο εβδομάδων.

Οι επαναπατρισθέντες τίθενται άμεσα σε κατ’ οίκον απομόνωση για τουλάχιστον 14 ημέρες, όσο ταλαιπωρεί τη χώρα ο κορονοϊός.

Η κρίση του κορονοϊού και η διαχείρισή της από το πολιτικό προσωπικό έχει αναδείξει τις τελευταίες ημέρες κάποιους ιδιαίτερα δημοφιλείς πολιτικούς, ενώ κάποιοι άλλοι φαίνεται να απογοητεύουν τους πολίτες.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Insa για λογαριασμό του περιοδικού Focus, ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ είναι για πρώτη φορά ο δημοφιλέστερος πολιτικός της Γερμανίας, με την Καγκελάριο ‘Αγγελα Μέρκελ να ακολουθεί, την ώρα που κάνει την επέλεασή του ο κορονοϊός.

Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι ο κ. Σέντερ, αρχηγός του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος (CSU) προηγείται και στο ερώτημα για τον πλέον κατάλληλο Καγκελάριο, από όλα τα στελέχη που έχουν θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του αδελφού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *