Με κομβόι τεσσάρων οχημάτων μπορεί να μεταφέρθηκε η σορός του Ναβάλνι (ΒΙΝΤΕΟ)

Αλεξέι Ναβάλνι κομβόι

Δεν τον έχει δει ακόμη η οικογένειά του

Ερωτήματα σχετικά με τη σορό του Αλεξέι Ναβάλνι εγείρει ένα μυστηριώδες κονβόι με τέσσερα οχήματα που διέσχισε τα μεσάνυχτα της 16ης Φεβρουαρίου το πέρασμα πάνω από τον παγωμένο ποταμό Ομπ.

Το κομβόι αποτελούνταν από δύο περιπολικά (στην αρχή και το τέλος του), ένα γκρι σεντάν και ένα μίνιμπας UAZ με δύο χαρακτηριστικές πράσινες γραμμές στο πλάι που αποκαλύπτουν ότι ανήκει στην FSIN, την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Φυλακών της Ρωσίας. Τα οχήματα κινούνταν με μικρότερη ταχύτητα από τα λιγοστά άλλα αμάξια στον δρόμο.

Στο βίντεο που φέρνει στη δημοσιότητα το ρωσικό ανεξάρτητο μέσο Mediazona, το κονβόι εμφανίζεται να κινείται στον μοναδικό δρόμο που ενώνει το Λαμπιτνάνγκι (την πλησιέστερη πόλη στη σωφρονιστική αποικία «Πολικός Λύκος» όπου ο Αλεξέι Ναβάλνι εξέτιε πολυετή ποινή κάθειρξης) με το Σάλεκχαρντ, στη βόρεια Σιβηρία, που απέχει περίπου 50 χλμ από τη φυλακή.

Δείτε επίσης: Ρωσικό ΜΜΕ: Σε νοσοκομείο στη βόρεια Σιβηρία η σορός του Ναβάλνι – Δεν έχουν πρόσβαση οι συγγενείς του

Μετά από εκτεταμένη έρευνα που περιλάμβανε την εξέταση πολλών ωρών οπτικού υλικού, το site θεωρεί πολύ πιθανό το συγκεκριμένο κονβόι να μετέφερε τη σορό του 47χρονου δικηγόρου και αντιφρονούντα, η οποία εξακολουθεί να μην έχει παραδοθεί στην οικογένειά του παρότι έχουν περάσει πάνω από τρεις ημέρες από το τραγικό του θάνατο.

Τόσο η ακριβής τοποθεσία της σορού του Ναβάλνι όσο και η κατάσταση στην οποία βρίσκεται αποτελούν τα τελευταία 24ωρα αντικείμενο εικασιών. Παρότι η οικογένεια του 47χρονου έχει ζητήσει επανειλημμένα να της παραδοθεί το άψυχο σώμα του, έρχεται αντιμέτωπη με συνεχείς αρνήσεις από τις Αρχές, που προσπαθούν με αυτόν τον τρόπο «να καλύψουν τα ίχνη τους» σύμφωνα με συνεργάτες του Ναβάλνι.

Η μητέρα του Ναβάλνι, συνοδευόμενη από δικηγόρους, προσπάθησε ξανά σήμερα να δει τη σορό του γιου της, σύμφωνα με την Κίρα Γιάρμις, εκπρόσωπο του αντιφρονούντα. Για μία ακόμη φορά δεν τα κατάφερε, με το προσωπικό του νεκροτομείου να αρνείται να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτησή της.

Η Γιάρμις πρόσθεσε ότι οι Ρώσοι ερευνητές δεν έχουν εξακριβώσει ακόμη τα αίτια του θανάτου του Ναβάλνι και η έρευνα έχει παραταθεί, όπως δήλωσαν στη μητέρα του και τους δικηγόρους του.

Η μητέρα του Ρώσου αντιφρονούντα, η Λιουντμίλα Ναβάλναγια έφτασε ήδη το Σάββατο στη σωφρονιστική αποικία στον αρκτικό κύκλο, όπου κρατούνταν ο γιος της εκτίοντας ποινή 19 ετών κάθειρξης.

Οι τελευταίες πληροφορίες που έφερε εχθές στο φως η Novaya Gazeta Europe αναφέρουν ότι η σορός του Αλεξέι Ναβάλνι βρίσκεται στο περιφερειακό νοσοκομείο της Σάλεκχαρντ. Μέχρι το Σάββατο δεν είχε διεξαχθεί νεκροψία στη σορό του αντιφρονούντα, ανέφερε το ανεξάρτητο μέσο ενημέρωσης.

Η Novaya Gazeta είπε ότι η πηγή της, ένας εργαζόμενος των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης που δεν κατονομάζεται, ανέφερε ότι είδε μπλε σημάδια στο πτώμα του αντιφρονούντα. Σύμφωνα με την πηγή της Novaya Gazeta, τα μπλε σημάδια στο πτώμα δείχνουν πιθανώς από πού κρατήθηκε από το προσωπικό της σωφρονιστικής αποικίας ο Ναβάλνι ενώ είχε σπασμούς. Ένας μώλωπας στο στήθος του ήταν απόδειξη προσπαθειών ανάνηψης, τόνισε η πηγή.

Το ρεπορτάζ ξεκαθαρίζει ότι η πηγή δεν είδε το πτώμα του Ναβάλνι μετά τον θάνατο, αλλά πήρε τις πληροφορίες από έναν συνάδελφό του.

Η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων OVD-Info τόνισε εχθές ότι περισσότερα από 12.000 άνθρωποι έχουν υπογράψει μια έκκληση προς την επιτροπή ερευνών για να δοθεί η σορός του Ναβάλνι στην οικογένειά του. Η OVD-Info ξεκίνησε την έκκληση χθες το βράδυ.

Πάνω από 400 άνθρωποι συνελήφθησαν από την Παρασκευή σε 30 ρωσικές πόλεις σε εκδηλώσεις που έγιναν στη μνήμη του Ναβάλνι, σύμφωνα με την OVD-Info. Διαδηλώσεις έχουν γίνει και σε πολλές χώρες, μπροστά από ρωσικές πρεσβείες.

Πηγή: protothema.gr