Ναβάλνι: Η μητέρα του λέει ότι είδε τη σορό του – Δέχεται πιέσεις για την ταφή του

Αλεξέι Ναβάλνι

Την αναγκάζουν να κάνει μυστική κηδεία

Οτι υπέγραψε το πιστοποιητικό θανάτου του σε ένα νεκροτομείο υποστηρίζει η μητέρα του Αλεξέι Ναβάλνι, Λιουντμίλα Ναβάλναγια.

Ο γραμματέας του πρώην αρχηγού της αντιπολίτευσης είπε ότι η ιατρική έκθεση που παρουσιάστηκε στην μητέρα του ανέφερε ότι πέθανε από φυσικά αίτια. Η χήρα του Ναβάλνι ισχυρίζεται ότι δολοφονήθηκε από τις ρωσικές αρχές.

Η Λιουντμίλα είπε ότι ο νόμος απαιτούσε από τους αξιωματούχους να παραδώσουν τη σορό του γιου της, αλλά ότι «εκβιαζόταν» καθώς αρνούνταν να το κάνουν. Υποστήριξε ότι οι αρχές έθεσαν όρους για την ταφή του γιου της, συμπεριλαμβανομένου του τόπου, του χρόνου και του τρόπου της ταφής του.

«Θέλουν να με πάνε στα περίχωρα του νεκροταφείου σε έναν φρέσκο τάφο και να πουν: «Εδώ είναι ο γιος σου». είπε. Η κα Ναβάλναγια ταξίδεψε στη βόρεια ρωσική πόλη Σαλεχάρντ μετά τον θάνατο του γιου της σε μια κοντινή ποινική αποικία πριν από έξι ημέρες. Της είχε απαγορευθεί η πρόσβαση στη σορό του γιου της, ενώ την Τρίτη απευθύνθηκε προσωπικά στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για να της επιτρέψει να τον θάψει.

Στην ομιλία της είπε ότι απειλείται από τις αρχές. «Κοιτώντας με στα μάτια, λένε ότι αν δεν συμφωνήσω σε μια μυστική κηδεία, θα κάνουν κάτι με το σώμα του γιου μου». Είπε ότι της είπαν οι ανακριτές: «Ο χρόνος δεν είναι με το μέρος σου, το πτώμα αποσυντίθεται». Μιλούσε σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο κανάλι του αείμνηστου γιου της στο YouTube και ολοκλήρωσε την ομιλία ζητώντας να της επιστραφεί η σορός του. Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από τις ρωσικές αρχές.

Την Πέμπτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συνάντησε τη χήρα του Ναβάλνι, Γιούλια και την κόρη του Ντάσα Ναβάλναγια στο Σαν Φρανσίσκο. «Ο πρόεδρος εξέφρασε τον θαυμασμό του για το εξαιρετικό θάρρος του Αλεξέι Ναβάλνι και την κληρονομιά του στην καταπολέμηση της διαφθοράς και για μια ελεύθερη και δημοκρατική Ρωσία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να επιβάλουν νέες κυρώσεις στη Ρωσία.

Πηγή: newsbomb.gr

Πηγή φωτογραφίας: Facebook (Алексей Навальный)