Νέα παράταση της εκεχειρίας ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς

Γάζα πόλεμος Ισραήλ

Πόσοι όμηροι πρέπει να απελευθερωθούν στο πλαίσιο της συμφωνίας

Παράταση της μιας μέρας στην εκεχειρία τους στη Λωρίδα της Γάζας συμφώνησαν το Ισραήλ και η Χαμάς, με το Κατάρ να επιβεβαιώνει το γεγονός.

Συγκεκριμένα ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε – μερικά λεπτά προτού εκπνεύσει η ισχύς της – ότι η εκεχειρία με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας παρατείνεται για ακόμη μια μέρα προκειμένου «να συνεχιστούν οι προσπάθειες των μεσολαβητών για την απελευθέρωση ομήρων».

«Υπό το πρίσμα των προσπαθειών των μεσολαβητών να συνεχίσουν τη διαδικασία απελευθέρωσης των ομήρων και με την επιφύλαξη των όρων της συμφωνίας, η κατάπαυση του πυρός θα συνεχιστεί», αναφέρει σε σύντομη δήλωση ο Ισραηλινός Στρατός.

Με τη σειρά του το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα πως συμφώνησε να παραταθεί, για έβδομη ημέρα, η ανακωχή με τον στρατό του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας που εφαρμόζεται από την Παρασκευή.

Ως μέρος της συμφωνίας, η Χαμάς θα χρειαστεί να απελευθερώσει τουλάχιστον 10 ομήρους για κάθε επιπλέον ημέρα εκεχειρίας.

Το Ισραήλ με τη σειρά του θα απελευθερώσει επίσης 30 Παλαιστίνιους κρατούμενους για κάθε 10 ομήρους. Να σημειωθεί ότι η χθες η Χαμάς άφησε ελεύθερους 14 ομήρους, ανάμεσα τους γυναίκες και παιδιά.

Την είδηση για την παράταση της ανακωχής μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ για μια ακόμη μέρα (ως το πρωί της Παρασκευής 1.12.2023) επιβεβαίωσε το Κατάρ, η χώρα που διαδραματίζει ρόλο μεσολαβητή ανάμεσα στα μέρη με αιγυπτιακή και αμερικανική υποστήριξη, μερικά λεπτά αφού τυπικά εξέπνευσε η ισχύς της εξαήμερης «ανθρωπιστικής παύσης» των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας .

«Η παλαιστινιακή και η ισραηλινή πλευρά συμφώνησαν να παρατείνουν την ανθρωπιστική εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας για μια επιπλέον ημέρα», ανέφερε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ο εκπρόσωπος της διπλωματίας του εμιράτου του Κόλπου, ο Ματζίντ αλ Ανσάρι.

Αφέθηκαν ελεύθεροι 30 Παλαιστίνιοι

Από εκεί και πέρα 30 Παλαιστίνιοι φυλακισμένοι στο Ισραήλ αφέθηκαν ελεύθεροι τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, κατ’ εφαρμογή της συμφωνίας ανακωχής με τη Χαμάς, ανακοίνωσε η ισραηλινή υπηρεσία φυλακών.

Διευκρίνισε πως τα πρόσωπα αυτά —σύμφωνα με τη διπλωματία του Κατάρ, επρόκειτο για 16 ανήλικους και 14 γυναίκες— αφέθηκαν ελεύθερα από κεντρα κράτησης στην επικράτεια του Ισραήλ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και στην Ιερουσαλήμ.

Μεταφέρονται στην Μπανγκόκ οι 17 Ταϊλανδοί πρώην όμηροι της Χαμάς

Οι 17 Ταϊλανδοί όμηροι που αφέθηκαν ελεύθεροι τις τελευταίες ημέρες από τη Χαμάς, έπειτα από ατελείωτες εβδομάδες αιχμαλωσίας στη Λωρίδα της Γάζας, αναμένονται σήμερα στην Μπανγκόκ.

Το αεροσκάφος στο οποίο επιβιβάστηκαν, συνοδευόμενοι από τον επικεφαλής της ταϊλανδικής διπλωματίας, αναμένεται να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Σουβαρναμπούμι στις 15:00 (τοπική ώρα· στις 10:00 ώρα Ελλάδας), όπου θα τους υποδεχθούν οι οικογένειές τους.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας της Ταϊλάνδης, κάπου 30.000 υπήκοοι του βασιλείου εργάζονταν στο Ισραήλ, κυρίως στον αγροτικό τομέα, όταν εξαπέλυσε την έφοδό της σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας η Χαμάς την 7η Οκτωβρίου.

Τουλάχιστον 32 από αυτούς αιχμαλωτίστηκαν από τη Χαμάς κατά τη διάρκεια της πιο αιματηρής επίθεσης στο Ισραήλ από καταβολής κράτους το 1948 και οδηγήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε αντίποινα, το Ισραήλ εξαπέλυσε εκστρατεία μαζικών βομβαρδισμών από αέρα, ξηρά και θάλασσα στον παλαιστινιακό θύλακο και στα τέλη του Οκτωβρίου άρχισε χερσαία επιχείρηση στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

Η πρώτη ομάδα δέκα ταϊλανδών ομήρων απελευθερώθηκε την Παρασκευή, την ημέρα που τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία της Χαμάς και του Ισραήλ να κηρυχθεί ανακωχή, έπειτα από εβδομάδες διαπραγματεύσεων στις οποίες μεσολάβησαν το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ.

Οι υπόλοιποι επτά αφέθηκαν ελεύθεροι τις ημέρες που ακολούθησαν.

Όλοι εισήχθησαν σε ισραηλινά νοσοκομεία για ανάρρωση προτού επαναπατριστούν, ανέφεραν ταϊλανδοί αξιωματούχοι.

Άλλοι έξι ταϊλανδοί όμηροι απελευθερώθηκαν προχθές Τρίτη και χθες Τετάρτη, ωστόσο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε πως προς το παρόν θα παραμείνουν σε νοσοκομείο στο Ισραήλ και θα επαναπατριστούν αργότερα.

Στον πόλεμο έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 15.000 άνθρωποι στη Γάζα, στην πλειονότητά τους άμαχοι, ανάμεσά τους πάνω από 6.000 παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Τριάντα εννέα υπήκοοι Ταϊλάνδης σκοτώθηκαν και άλλοι 19 τραυματίστηκαν στον πόλεμο και το βασίλειο ανακοίνωσε πρόσφατα πως απομάκρυνε εσπευσμένα πάνω από 8.500 υπηκόους του που βρίσκονταν στο Ισραήλ.

Πηγή: newsit