Ρωσικό αεροσκάφος συγκρούστηκε με drone των ΗΠΑ πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα

αεροπλάνο

Η αμερικανική πλευρά κάνει λόγο για επικίνδυνη κίνηση των Ρώσων

Την ανακοίνωση πως σήμερα, Τρίτη 14 Μαρτίου, ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος συγκρούστηκε με αμερικανικό drone πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, έκανε ο στρατός των ΗΠΑ.

Το περιστατικό, που έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά γεγονότων που τονίζουν την ψυχρότητα που επικρατεί ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Μόσχα, καταγράφηκε κοντά στην Κριμαία, κομβικής σημασίας περιοχή.

Οι ΗΠΑ εκφράζοντας αμέσως την ενόχλησή τους, μίλησαν για απόπειρα αναχαίτισης από τις δυνάμεις του Κρεμλίνου κι έκαναν, μάλιστα, λόγο για «μη αποδεκτή συμπεριφορά» από ρωσικής πλευράς.

Όπως δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος Άμυνας στο Fox News, ένα ρωσικό Su-27 συγκρούστηκε με μη επανδρωμένο MQ-9 Reaper.

Το επεισόδιο καταγράφηκε πάνω από τα διεθνή ύδατα, σε διεθνή εναέριο χώρο.

Τη στιγμή της σύγκρουσης πετούσαν στον διεθνή χώρο δύο ρωσικά μαχητικά.

Ζημιά υπέστη ο έλικας του drone, με αποτέλεσμα οι Αμερικανοί να αναγκαστούν να ρίξουν το μη επανδρωμένο αεροσκάφος στη θάλασσα.

Το ρωσικό Su-27 κατευθύνθηκε προς την Κριμαία όπου και προσγειώθηκε μετά το συμβάν.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό, το drone πραγματοποιούσε επιχείρηση ρουτίνας στον διεθνή εναέριο χώρο, όταν δύο ρωσικά μαχητικά προσπάθησαν να το αναχαιτίσουν.

Οι ΗΠΑ, στη συνέχεια, χαρακτήρισαν «επικίνδυνη» και «μη επαγγελματική» την κίνηση από τους Ρώσους.

«Στις 7:03 π.μ., ένα από τα ρωσικά αεροσκάφη Su-27 χτύπησε τον έλικα του MQ-9, αναγκάζοντας τις δυνάμεις των ΗΠΑ να καταρρίψουν το MQ-9 σε διεθνή ύδατα. Αρκετές φορές πριν από τη σύγκρουση, τα Su-27 έριξαν καύσιμα και πέταξαν μπροστά από το MQ-9 με απερίσκεπτο, περιβαλλοντικά ακατάλληλο και αντιεπαγγελματικό τρόπο. Αυτό το περιστατικό καταδεικνύει επικινδυνότητα και αντιεπαγγελματισμό», ανέφερε ο στρατηγός της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Τζέιμς Χέκερ, διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στην Ευρώπη και την Αφρική.

Οι ΗΠΑ ξεκαθαρίζουν, πάντως, ότι μαζί με τους συμμάχους θα συνεχίσουν τις ασκήσεις πάνω από την περιοχή.

Πηγή: protothema.gr

Διαβάστε επίσης  Νταγκεστάν: Τουλάχιστον 16 νεκροί από τις τρομοκρατικές επιθέσεις (ΒΙΝΤΕΟ)