Συνέβη ξανά: Επιτυχής μεταμόσχευση καρδιάς από χοίρο σε άνθρωπο

χειρουργείο

Επανάσταση στον τομέα της ιατρικής

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε μια μεταμόσχευση καρδιάς από γενετικά τροποποιημένο χοίρο σε άνθρωπο και έτσι ένας 58χρονος Αμερικανός είναι ο – μόλις – δεύτερος άνθρωπος στον κόσμο που έχει λάβει τέτοιο μόσχευμα.

Η δεύτερη μεταμόσχευση καρδιάς χοίρου σε άνθρωπο έγινε την περασμένη Τετάρτη (20.9.2023) και ο 58χρονος βετεράνος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, Λόρενς Φόσετ, την έκανε γιατί δεν είχε ελπίδες επιβίωσης αφού είχε διαγνωστεί με καρδιακή ανεπάρκεια τελικού σταδίου.

Μάλιστα, ο 58χρονος είχε κριθεί «ακατάλληλος» για μεταμόσχευση ανθρώπινης καρδιάς, γι’ αυτό και προχώρησε στη «μοναδική επιλογή» που είχε, σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου. Ο ίδιος δηλώνει ότι «τουλάχιστον τώρα ελπίζω σε κάτι, έχω μια ευκαιρία».

«Δεν έχουμε άλλες προσδοκίες παρά μόνο να περάσουμε περισσότερο χρόνο μαζί…», είπε η σύζυγός του, «να καθόμαστε στη βεράντα και να πίνουμε μαζί τον καφέ μας», συμπλήρωσε η ίδια μεταξύ άλλων.

Ο Λόρενς Φόσετ αναπνέει πλέον χωρίς μηχανική υποστήριξη και η νέα καρδιά λειτουργεί καλά, σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς. Λαμβάνει ανοσοκατασταλτική αγωγή και «μια νέα θεραπεία με αντισώματα», προκειμένου ο οργανισμός του να μην απορρίψει το μόσχευμα.

Διαβάστε επίσης  Χένρι Κίσινγκερ: O αμφιλεγόμενος Αμερικανός διπλωμάτης και πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ

Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που το μόσχευμα προέρχεται από γενετικά τροποποιημένο χοίρο, για να περιοριστεί δηλαδή ο κίνδυνος απόρριψης.

Η πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς από χοίρο σε άνθρωπο έγινε πριν 1,5 χρόνο
Όπως και η πρώτη παγκοσμίως τον Ιανουάριο του 2022, η μεταμόσχευση έγινε στο ιατρικό κέντρο του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο πρώτος ασθενής που έλαβε τέτοιο μόσχευμα, ο Ντέιβιντ Μπένετ, είχε πεθάνει δύο μήνες μετά την επέμβαση.

Περισσότεροι από 100.000 Αμερικανοί βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μεταμοσχεύσεις οργάνων. Η έλλειψη δωρητών οργάνων έχει οδηγήσει τους επιστήμονες να διερευνήσουν την ξενομεταμόσχευση, δηλαδή τη χρήση οργάνων ζώων για μεταμόσχευση σε ανθρώπους.

Πρόσφατα, μεταμοσχεύσεις νεφρών από γενετικά τροποποιημένους χοίρους έγιναν σε εγκεφαλικά νεκρούς ασθενείς.

Στις 16 Σεπτεμβρίου, το Ινστιτούτο Μεταμοσχεύσεων στο ιατρικό κέντρο Λανγκόν της Νέας Υόρκης είχε ανακοινώσει πως 32 ημέρες μετά τη μεταμόσχευση νεφρού από γενετικά τροποποιημένο χοίρο σε εγκεφαλικά νεκρό ασθενή, το μόσχευμα εξακολουθούσε να λειτουργεί χωρίς προβλήματα, υπογραμμίζοντας πως καταρρίφθηκε έτσι το προηγούμενο ρεκόρ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πηγή φωτό: pixabay