Το ΝΑΤΟ συνεχάρη ξανά την Τουρκία για την Μικρασιατική Καταστροφή – Γραπτό διάβημα διαμαρτυρίας στον ΓΓ

86η ΔΕΘ Περίπτερο Μικρασιατική Καταστροφή

Δεν έμαθε από πέρυσι…

Τα… συγχαρητήρια του στην Τουρκία για τον εορτασμό της λεγόμενης «Ήμεράς Νίκης», που αφορά την Μικρασιατική Καταστροφή, έστειλε και φέτος το ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα η ΝΑΤΟϊκή Διοίκηση Χερσαίων Δυνάμεων (LANDCOM), με έδρα τη Σμύρνη, πραγματοποίησε ανάρτηση στο λογαριασμό της στο Twitter δίνοντας συγχαρητήρια την επέτειο που ξεκίνησε η επίθεση των κεμαλικών δυνάμεων και οδήγησε στην ήττα του ελληνικού Στρατού στο Μικρασιατικό Μέτωπο.

Στο μήνυμα της LANDCOM σημειώνεται: «Θα θέλαμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας στην Τουρκία για τη φιλοξενία μας αυτή την ξεχωριστή ημέρα. Από την ένταξή της στο ΝΑΤΟ το 1952, η Τουρκία έχει λάβει μέρος σε πολλές επιχειρήσεις και ασκήσεις και οι στρατιώτες της έχουν πάντα επιδείξει μεγάλο επαγγελματισμό και αποφασιστικότητα. Η Τουρκία και το ΝΑΤΟ είναι ισχυρότεροι και ασφαλέστεροι μαζί».

Για αυτό τον λόγο, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ προχώρησε σε γραπτό διάβημα διαμαρτυρίας προς τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, αναφορικά με την ευχές του νατοϊκού στρατηγείου χερσαίων δυνάμεων στην Τουρκία.

Από ό,τι φαίνεται, δεν «έμαθε» από την περσινή χρονιά η Διοίκηση Χερσαίων Δυνάμεων της Συμμαχίας, όταν έκανε παρόμοια ανάρτηση, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της ελληνικής πλευράς, για τα συγχαρητήρια στους Τούρκους για τη νίκη τους επί των Ελλήνων στην Μικρασιατική Εκστρατεία.

Στο ίδιο περιστατικό το 2022, το Υπουργείο Εξωτερικών και ειδικότερα ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο NATO προέβη σε αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Γενικό Γραμματέα της Συμμαχίας, τονίζοντας ότι η εν λόγω ανάρτηση πέρα από άτοπη είναι και απαράδεκτη».

Η LANDCOM στη συνέχεια «κατέβασε» την ανάρτηση και την αντικατέστησε με μια νέα, στην οποία χρησιμοποιεί πιο ουδέτερο λόγο, αναφέροντας πως ευχαριστεί «και τα 30 μέλη της Συμμαχίας για την προσφορά τους».