Το περίεργο πασχαλινό έθιμο στη Νορβηγία που αφορά τα… εγκλήματα

έγκλημα

Το ζούνε Βορειοευρωπαϊκά…

Όπως και σε όλα τα άλλα, έτσι και το Πάσχα, οι Βορειοευρωπαίοι Νορβηγοί έχουν κάποια… ιδιαίτερα έθιμα για την περίοδο αυτή.

Εκτός από το να τρώνε με μανία πορτοκάλια και σοκολάτες και να εκμεταλλεύονται τα τελευταία χιόνια για λίγο σκι, οι Νορβηγοί τρελαίνονται να εντρυφούν σε αστυνομικές ιστορίες.

Εκατοντάδες χιλιάδες Νορβηγοί κάθε Πάσχα επιδίδονται στο να διαβάζουν αστυνομικά μυθιστορήματα και να βλέπουν σκανδιναβικά νουάρ φιλμ. Πρόκειται πια για μια παράδοση στη χώρα, γνωστή ως «påskekrim» κάτι που μεταφράζεται ελεύθερα ως «πασχαλινό έγκλημα».

Βιβλία συγγραφέων όπως ο Jo Nesbø φιγουράρουν στις προθήκες των βιβλιοπωλείων σε όλη τη χώρα τις ημέρες του Πάσχα και ο κόσμος πράγματι σπεύδει να τα αγοράσει.

Οι βρετανικές αστυνομικές σειρές έχουν μεγάλη πέραση στη Νορβηγία και ιδιαίτερα αυτές που είναι βασισμένες σε αληθινές ιστορίες, οι οποίες βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων των Νορβηγών τις ημέρες του Πάσχα.

Η παράδοση είναι τόσο βαθιά ριζωμένη μέσα τους, που ακόμα και η εθνική γαλακτοβιομηχανία Tine από το 1997 βάζει στα κουτιά του γάλακτος τις ημέρες του Πάσχα, αστυνομικές ιστορίες με κινούμενα σχέδια. Πριν από δύο χρόνια αποφάσισε να μην το κάνει και έκανε έξαλλους τους Νορβηγούς, αναδιπλώθηκε και πέρυσι επέστρεψε δριμύτερη!

Από που ήρθε το παράξενο έθιμο

Η προέλευση του påskekrim χρονολογείται σχεδόν 100 χρόνια πριν. Όπως γράφει το Forbes, το 1923 ο Gyldendal έβαλε στην εφημερίδα του μια διαφήμιση ενός νέου αστυνομικού μυθιστορήματος για μια ληστεία τρένου στη Νορβηγία και χιλιάδες άνθρωποι θεώρησαν ότι πρόκειται για πραγματική ιστορία. Το βιβλίο… ξεπούλησε.

Από τότε, οι αστυνομικές ιστορίες αποτελούν χαρακτηριστικό γνώρισμα του Πάσχα.

Πηγή: in.gr