Τουρκία: Επί πληρωμή από του χρόνου η είσοδος στην Αγιά Σοφιά για τους αλλοδαπούς

Τουρκία Αγία Σοφία

Ο ιστορικός τόπος λατρείας λειτουργεί από το 2020 ως τζαμί

Νέο σχέδιο για την διαχείριση των επισκεπτών στην Αγιά Σοφιά, μετά από σύσταση της Unesco, πρόκειται να εφαρμόσει από τις 15 Ιανουαρίου η Τουρκία.

Οπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Μεχμέτ Νούρι Ερσόι, η είσοδος στην Αγιά Σοφιά θα γίνεται επί πληρωμή για τους αλλοδαπούς.

«Αυξάνουμε την ποιότητα των επισκέψεων και της λατρείας» σημείωσε ο Τούρκος υπουργός.

Υπενθυμίζεται πως το 2020 ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε το διάταγμα με το οποίο η Αγία Σοφία άνοιξε ως τζαμί για τη μουσουλμανική λατρεία.

Ο ιστορικός τόπος λατρείας λειτούργησε ως χριστιανικός ναός από το 537 μέχρι το 1453 ενώ μετά την Άλωση μετετράπη σε ισλαμικό τέμενος και αργότερα (από το 1934/5) σε μουσείο. Από το 2020 λειτουργεί ξανά ως τζαμί. Παράλληλα, αξιοσημείωτη είναι η διατήρηση του Ναού στο βάθος του χρόνου, γεγονός που πέρα από κάποια συγκεκριμένα έργα συντήρησης βασίζεται στις εγγενείς αρχιτεκτονικές ποιότητες του συγκεκριμένου έργου που θεωρείται ένα σχεδιαστικό και κατασκευαστικό θαύμα.

Πρόσφατα ο διευθυντής Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας ανέβηκε στον άμβωνα της Αγίας Σοφίας και έκανε ομιλία για τη Γάζα κρατώντας ένα σπαθί, γεγονός για το οποίο τα τουρκικά μέσα σχολίασαν ότι πρόκειται για «σύμβολο εκφοβισμού του εχθρού, εμπιστοσύνης σε φίλους».

Ο Αλί Ερμπάς, πρόεδρος της διεύθυνσης θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας δήλωσε: «Mια από τις χειρότερες βίαιες διώξεις της ανθρωπότητας σήμερα συμβαίνει στην Παλαιστίνη, στη Γάζα. Δίχως καμία διάκριση σφάζονται μωρά, παιδιά, γυναίκες. Γίνονται χτυπήματα με βόμβες σε σπίτια, νοσοκομεία, τζαμιά».

Πηγή φωτό: pixabay