Τουρκία: Θέλει να κατασκευάσει και τρίτο πυρηνικό σταθμό στην Ανατολική Θράκη

εργοστάσιο πυρηνικό εργοστάσιο

Σε εξέλιξη οι εργασίες για τον προσδιορισμό της τοποθεσίας

Συνεχίζουν οι συνομιλίες της Τουρκίας με την Κίνα για την κατασκευή τρίτου πυρηνικού σταθμού στην Ανατολική Θράκη, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, οι επαφές με την Κίνα για τη δημιουργία τρίτου πυρηνικού σταθμού στην Ανατολική Θράκη, έχουν καταγράψει πρόοδο.

«Εδώ και πολύ καιρό είμαστε σε συζητήσεις με μία κινεζική εταιρεία και η επίτευξη τελικής συμφωνίας είναι πιθανή σε λίγους μήνες», τόνισε ο Τούρκος υπουργός, μιλώντας στην Άγκυρα σε δημοσιογράφους, ανταποκριτές ξένων μέσων ενημέρωσης.

Όπως τόνισε, έχουν γίνει «επαρκείς διαπραγματεύσεις» «για ορισμένα συγκεκριμένα μέρη της συμφωνίας» σχετικά με την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού.

Διαβάστε επίσης  Δένδιας σε Τουρκία: "Οι διεθνείς συμβάσεις έχουν καθορίσει σαφώς και επακριβώς τα των υδάτων του Αιγαίου"

«Είμαστε αρκετά κοντά. Υπάρχουν κάποιες διαφορές, αλλά δεν είναι σημαντικές. Συνεπώς, είμαστε σε θέση να καλύψουμε τα κενά και να συνάψουμε σύντομα μια συμφωνία με την Κίνα», ανέφερε ο Μπαϊρακτάρ.

Η Άγκυρα σχεδιάζει να κατασκευάσει το τρίτο τουρκικό πυρηνικό εργοστάσιο στην Ανατολική Θράκη, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες για τον προσδιορισμό της ακριβούς τοποθεσίας.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή τεσσάρων αντιδραστήρων για το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο της χώρας, που εγκαινιάστηκε τον Απρίλιο στη νότια επαρχία Μερσίνης, με τον πρώτο αντιδραστήρα να αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία φέτος. Το δεύτερο εργοστάσιο έχει προγραμματιστεί να ανεγερθεί στη βόρεια επαρχία της Σινώπης.

Πηγή: newsit.gr

Πηγή φωτογραφίας: pixabay