Σε αυτή την ηλικία οι άνθρωποι είναι πραγματικά ευτυχισμένοι

Ελλάδα ευτυχίας κορονοϊό Ελλήνων Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πληθυσμό Ελλάδας Κεντρική Μακεδονία Απογραφή 2021 απογραφή 2021

Τι λένε επιστήμονες

Τι λένε επιστήμονες

Έρευνα του London School of Economics, υποστηρίζει ότι η ευτυχία κορυφώνεται σε δύο στιγμές της ζωής κάθε ανθρώπου, και όχι σε μία.

Οι ερευνητές ρώτησαν 23.000 Γερμανούς εθελοντές, από 17 έως 85 ετών, πόσο ευτυχισμένοι θα είναι σε 5 χρόνια. Και επανήλθαν στην 5ετία για να διαπιστώνουν αν οι προβλέψεις ήταν σωστές.

Και στις περισσότερες περιπτώσεις, ήταν!

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η ευτυχία τείνει να ακολουθεί το σχήμα U, έχει δηλαδή δύο σημεία κορύφωσης και ένα διάστημα «ύφεσης».

Υπό αυτό το πρίσμα, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η κορύφωση της ευτυχίας ενός ανθρώπου (τα δύο «ψηλότερα» σημεία στο U) συμβαίνει στα 23 και στα 69.

Αντίθετα, η λιγότερο ευτυχισμένη περίοδος είναι η μέση ηλικία.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, στα 20 κυριαρχεί ο ενθουσιασμός για όλες τις μελλοντικές εμπειρίες και η αυτοπεποίθηση ότι ο όλος ο κόσμος είναι στα χέρια μας.

Κοντά στα 70, οι υποχρεώσεις μειώνονται έχουμε περισσότερο χρόνο – πιθανώς και χρήματα – για να κάνουμε όσα είχαμε αναβάλει όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Στα 40 – 50, ωστόσο, οι επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις μπορεί να καταβάλουν τον άνθρωπο μειώνοντας την καλή διάθεση και το αίσθημα ευτυχίας. Σε αυτή τη φάση, τα διαλείμματα χαλάρωσης και η αναζήτηση ευχάριστων δραστηριοτήτων μπορούν να βοηθήσουν ώστε η φυσιολογική «κάμψη» της ευτυχίας να μην εξελιχθεί σε ψυχική διαταραχή.

Πηγή: onmed.gr