Σεξ: Πως η ιγμορίτιδα μπορεί να επηρεάσει την ερωτική σας ζωή

σεξ

Τι μπορούν να κάνουν οι ασθενείς

Ενας κορυφαίος ειδικός από τις ΗΠΑ εξηγεί τις συνέπειες που έχουν οι λοιμώξεις των παραρρινίων κόλπων στον οργανισμό και πως μπορούν αυτές να επηρεάσουν την ερωτική σας επιθυμία. Και φυσικά πως μπορούν οι πάσχοντες να βελτιώσουν την κατάσταση.

Μάλιστα, οι λοιμώξεις των παραρρινίων κόλπων, όπως είναι αυτή της χρόνιας ιγμορίτιδας, μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά το σεξ στην ζωή μας.

Δείτε επίσης: Κάταγμα πέους: Τι είναι και τι πρέπει να κάνετε αν το πάθετε

Και αυτό γιατί όχι μόνο προκαλούν γενικευμένο αίσθημα κακουχίας στους ασθενείς, αλλά πλήττουν και μία αίσθηση σημαντική για τον ερωτισμό: την όσφρηση.

Αυτό αναφέρει ένας ειδικός από το Ινστιτούτο Κεφαλής & Τραχήλου της Cleveland Clinic, στο Οχάιο, επισημαίνοντας πως μελέτες της Κλινικής έχουν δείξει πως η αλλεργική ρινίτιδα και η χρόνια παραρρινοκολπίτιδα (ιγμορίτιδα) μπορεί να αποτελέσουν σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα στο σεξ.

Η αλλεργική ρινίτιδα είναι χρόνια φλεγμονώδης κατάσταση, που προκαλεί διόγκωση και κνησμό στη ρινική οδό. Συνήθως προκαλείται από αλλεργιογόνα που υπάρχουν στην σκόνη, τη γύρη και το τρίχωμα των ζώων. Οι κύριες εκδηλώσεις της είναι το συνάχι και η ρινική συμφόρηση (μπούκωμα).

Στην χρόνια παραρρινοκολπίτιδα, η προκαλούμενη φλεγμονή προκαλεί αποχρωματισμένα εκκρίματα από τη μύτη, ρινική συμφόρηση και αίσθημα πίεσης στο πρόσωπο. Η κατάσταση έχει πολλές αιτίες στις οποίες συμπεριλαμβάνονται λοιμώξεις, αλλεργίες και περιβαλλοντικοί ερεθιστικοί παράγοντες.

Υπολογίζεται ότι ποσοστό έως και 40% των ενηλίκων πάσχουν από αλλεργική ρινίτιδα. Άλλοι ένας στους δέκα, εξ άλλου, έχουν χρόνια ιγμορίτιδα.

Ποιες είναι οι συνέπειες

«Οι πάσχοντες από αυτές τις καταστάσεις δεν αισθάνονται καλά. Συχνά ταλαιπωρούνται από χρόνια κόπωση, καθώς ο ύπνος τους διαταράσσεται από τα συμπτώματά τους», αναφέρει ο Dr. Michael Benninger, καθηγητής Ωτολαρυγγολογίας & Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου στο Κολλέγιο Ιατρικής Lerner της Cleveland Clinic.

Επιπλέον, «ακόμα και ένα φιλί γίνεται δυσάρεστη διαδικασία όταν κάποιος έχει ιγμορίτιδα με ρινική συμφόρηση ή συνάχι. Και αυτό γιατί το τελευταίο που χρειάζεται όποιος δεν μπορεί να πάρει ανάσα, είναι να αρχίσει να φιλιέται», συνεχίζει.

Η απουσία της όσφρησης αποτελεί εμπόδιο και στην σεξουαλική διέγερση. «Η αίσθηση της όσφρησης παίζει συνειδητό και ασύνειδο ρόλο στο σεξ», εξηγεί ο καθηγητής. «Από τη μια υπάρχουν οι φερομόνες, οι ορμόνες που κρύβονται πίσω από τη «χημεία» που νιώθουν τα ζευγάρια. Από την άλλη, ρόλο παίζουν οι οικείες μυρωδιές του ερωτικού συντρόφου μας, π.χ. το άρωμα που φοράει. Οι μυρωδιές αυτές χάνονται δίχως όσφρηση και μαζί τους χάνεται η ερωτική έλξη».

Τι μπορείτε να κάνετε

Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να ανακτήσετε την ερωτική επιθυμία σας, εάν καταπολεμήσετε τα συμπτώματα που προκαλεί η αλλεργική ρινίτιδα και η χρόνια ιγμορίτιδα.

Και οι δύο καταστάσεις μπορούν σε πολλές περιπτώσεις να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με φαρμακευτική αγωγή που θα συστήσει ο ωτορινολαρυγγολόγος ιατρός, τονίζει ο Dr. Benninger. Στα πιθανά φάρμακα που μπορεί να χορηγηθούν αναλόγως με την περίπτωση, συμπεριλαμβάνονται:

Αντισταμινικά
Ρινικά κορτικοστεροειδή
Συστηματικά κορτικοστεροειδή
Αποσυμφορητικά
Ανταγωνιστές λευκοτριενίων (είναι ειδικά φάρμακα για τις αλλεργίες και το άσθμα)
Αντιβιοτικά
Ανοσοθεραπεία (στα αλλεργικά άτομα)
Άλλα ρινικά φάρμακα
Και χειρουργική επέμβαση
Οι πάσχοντες από αλλεργική ρινίτιδα πρέπει επίσης να γνωρίζουν σε ποιες ουσίες είναι αλλεργικοί, ώστε να τις αποφεύγουν. Επομένως χρειάζονται αξιολόγηση από αλλεργιολόγο ιατρό.

Οι ασθενείς με χρόνια ιγμορίτιδα, εξ άλλου, ενδέχεται να χρειασθούν χειρουργική θεραπεία. Αυτή συνήθως είναι ελάχιστα επεμβατική και γίνεται για να αφαιρεθεί ο παθολογικός βλεννογόνος και να διευρυνθούν οι παραρρίνιοι κόλποι.

Μελέτη του Dr. Benninger έδειξε ότι μετά την επέμβαση μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά η ερωτική ζωή πολλών ασθενών. Σύμφωνα με τη μελέτη, η χρόνια ιγμορίτιδα παρεμπόδιζε την ερωτική ζωή των πασχόντων:

«Κατά περιόδους» στο 33% εξ αυτών
«Συνεχώς» στο 9% από αυτούς
«Μετά την επέμβαση, τα αντίστοιχα ποσοστά είχαν μειωθεί σε 19% και 1% αντιστοίχως», εξηγεί ο Dr. Benninger. «Αυτό οφείλεται στο ότι οι ασθενείς ένιωθαν και κοιμόντουσαν καλύτερα, ενώ είχαν ανακτήσει σε σημαντικό βαθμό την όσφρησή τους. Το αποτέλεσμα ήταν να λειτουργούν πιο φυσιολογικά, γεγονός που είχε ωφελήσει σημαντικά και την ψυχολογία τους».

Πηγή: iatropedia.gr

Πηγή φωτογραφίας: Pixabay