Εγκεφαλικό επεισόδιο: Τα συμπτώματα και πως θα το προλάβετε

εγκεφαλικό

Το εμβόλιο που μειώνει τον κίνδυνο

Oι παγκόσμιες στατιστικές έχουν εκτιμήσει ότι ένας στους τέσσερις ενήλικες άνω των 25 ετών θα υποστεί ένα εγκεφαλικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια της ζωής του, παρά την επιστημονική πρόοδο των τελευταίων 15 ετών σχετικά με τη θεραπεία και την πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Ειδικότερα, περισσότεροι από 12 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως θα υποστούν το πρώτο τους εγκεφαλικό επεισόδιο φέτος και 6,5 εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθάνουν εξαιτίας του, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εγκεφαλικών Επεισοδίων. Μόνο στις ΗΠΑ, το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι η 5η αιτία θανάτου και η κύρια αιτία αναπηρίας, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Εγκεφαλικών Επεισοδίων.

«Όσο πιο γρήγορα μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε τη ροή του αίματος, τόσο καλύτερα θα είναι τα αποτελέσματα για τον ασθενή» επισημαίνει ο δρ. James Meschia, νευρολόγος στην Mayo Clinic στη Φλόριντα.

Τα είδη των εγκεφαλικών επεισοδίων

Δύο είναι οι κύριες αιτίες ενός εγκεφαλικού επεισοδίου. Η πιο κοινή μορφή του, το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, που αποτελεί το 87% των επεισοδίων, συμβαίνει όταν αποφράσσεται ένα αιμοφόρο αγγείο που μεταφέρει το αίμα στον εγκέφαλο. Το υπόλοιπο 13%, τα αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια, προκαλούνται όταν υπάρχει αιμορραγία στον εγκέφαλο ή από τη ρήξη μιας αρτηρίας που οδηγεί στον εγκέφαλο.

Τα προειδοποιητικά σημάδια

«Eίναι μια επίθεση στον εγκέφαλο» σημειώνει η δρ. Kelly Flemming νευρολόγος στην Κλινική Mayo στο Ρότσεστερ. «Γι’ αυτό, ενθαρρύνουμε όλους να αναγνωρίζουν τα σημάδια ενός εγκεφαλικού επεισοδίου και να καλούν αμέσως για βοήθεια».

Αιφνίδιες διαταραχές στην ισορροπία ή στον συντονισμό, η θολή όραση ή η διπλωπία, ή η πτώση του προσώπου από τη μία πλευρά και η αδυναμία άρσης των δύο χεριών χωρίς να πέσει το ένα ή και τα δύο και η δυσκολία στην ομιλία είναι τα συμπτώματα που μαρτυρούν την πρόκληση ενός εγκεφαλικού επεισοδίου. Με την εμφάνιση ενός ή και περισσότερων συμπτωμάτων, οι ειδικοί συνιστούν να καλέσετε αμέσως ασθενοφόρο.

«Ο χρόνος είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα των θεραπειών, όπως τα φάρμακα που διασπούν τους θρόμβους. Εάν χορηγήσετε το φάρμακο πολύ αργά, μπορεί να επιδεινώσετε την κατάσταση. Αν το χορηγήσετε νωρίς, η κατάσταση του ατόμου μπορεί να βελτιωθεί κατά πολύ και το έλλειμμα μπορεί να μειωθεί» επισημαίνει ο δρ. James Meschia.

Πώς σχετίζεται με τη γρίπη;

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Stroke διαπίστωσε ότι, μεταξύ μιας ομάδας ατόμων που νοσηλεύτηκαν για διάφορους λόγους, εκείνοι που παρουσίασαν μια ασθένεια που έμοιαζε με γρίπη μέσα σε ένα μήνα από τη νοσηλεία τους, είχαν 38% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο, σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν παρόμοια ασθένεια. Το αντιγριπικό εμβόλιο, όμως, εντός του έτους πριν από τη νοσηλεία μείωσε τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου ενός ατόμου στο 11%.

Πώς θα προλάβετε το επεισόδιο

Υπάρχουν προληπτικά μέτρα που μπορούμε να εφαρμόσουμε καθημερινά, όπως ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης, την αποφυγή ή και διακοπή του καπνίσματος, την υγιεινή διατροφή, τη μείωση της χοληστερόλης και τη συχνή άσκηση μέτριας έντασης για τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα.

Πηγή: ygeiamou.gr