Κοιμάστε με το φως ανοιχτό; Δείτε πως επηρεάζεται ο ύπνος

Μερικοί άνθρωποι έχουν συνηθίσει να κοιμούνται με το φως ανοιχτό, ωστόσο πρέπει να αναρωτηθούμε πώς αυτό επηρεάζει τον ύπνο ή τον οργανισμό μας.

Μπορεί να ξυπνήσετε αργότερα και να το κλείσετε ή απλώς να αλλάξετε πλευρό για να το αποφύγετε… Το ερώτημα ωστόσο, παραμένει το ίδιο.

Γενικά γνωρίζουμε ότι το σκοτάδι προάγει τον ποιοτικό βραδινό ύπνο, μιας και η έκθεση στο φως, ειδικά τη νύχτα, μπορεί να διαταράξει τον κύκλο του ύπνου σας. Επιπλέον μπορεί να είναι πιο δύσκολο να αποκοιμηθείτε ενώ επηρεάζεται και η διάρκεια του ύπνου σας. Πιο αναλυτικά:

Ο ύπνος γίνεται… πρόκληση

Ενώ το σκοτάδι ειδοποιεί τον εγκέφαλο ότι έχει έρθει η ώρα για ύπνο, το φως από την άλλη τον ενημερώνει ότι μάλλον είναι ώρα να ξυπνήσετε, σημειώνει το Εθνικό Ινστιτούτο για την Εργατική Ασφάλεια και Υγεία των ΗΠΑ.

Αυτό συμβαίνει επειδή το φως καταστέλλει την έκκριση μελατονίνης, γνωστή και ως ορμόνη του ύπνου, που σας βοηθά να κοιμάστε καλύτερα, ρυθμίζοντας παράλληλα τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης, γνωστό και ως εσωτερικό ρολόι του σώματός σας.

Προηγούμενη έρευνα, δημοσιευμένη στο Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, αναφέρει ότι, σε άτομα που εκτέθηκαν στο φως του δωματίου κατά τη διάρκεια των οκτώ ωρών πριν τον ύπνο, η παραγωγή μελατονίνης ήταν χαμηλότερη και η απελευθέρωσή της καθυστερούσε σε σύγκριση με εκείνους που εκτέθηκαν σε αμυδρό φως.

Διαταράσσει τον κύκλο του ύπνου

Το φως μπορεί να διαταράξει τα διάφορα στάδια του ύπνου, τα οποία είναι όλα σημαντικά για να ξυπνάτε ξεκούραστοι και ανανεωμένοι. Έρευνα, δημοσιευμένη στο Sleep Medicine‌ αποκαλύπτει ότι το φως δίπλα στο κρεβάτι διατάραξε τους κύκλους ύπνου, αυξάνοντας σε διάρκεια το πρώτο στάδιο (σύντομο, ελαφρύ στάδιο ύπνου) και μειώνοντας την διάρκεια του βαθύτερου.

Πρόσθετη έρευνα στο Chronobiology International διαπίστωσε ότι ακόμη και τα χαμηλά επίπεδα φωτός όσο τα μάτια σας είναι κλειστά μπορούν να επηρεάσουν τον κιρκάδιο ρυθμό σας.

Μειώνει την ποιότητα και τη διάρκειά του

Επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Sleep, επισημαίνει ότι ο ύπνος σε μια περιοχή με μεγαλύτερη υπαίθρια έκθεση στο φως συνδέεται με μειωμένο χρόνο ύπνου. Γιατί; Όλα έχουν να κάνουν με την καταστολή της μελατονίνης, λένε οι ερευνητές.

Αισθάνεστε άβολα την επόμενη μέρα

Εάν δεν κοιμάστε αρκετά ή ξυπνάτε συχνά μέσα στην νύχτα, τότε το πιθανότερο είναι ότι δεν θα ξυπνήσετε αναζωογονημένοι.

Ο ύπνος με τα φώτα αναμμένα μπορεί να εντείνει την κούραση ή το αίσθημα άγχους την επόμενη ημέρα. Μπορεί να επηρεάσει τη συγκέντρωση, τη διάθεσή σας και την υγεία σας γενικότερα.

Πηγή: vita.gr

Πηγή φωτογραφίας: pixabay