Από τι κινδυνεύουν οι γυναίκες αν κοιμούνται αργά;

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Diabetes Care», η στέρηση ύπνου μπορεί να αυξήσει την αντίσταση στην ινσουλίνη σε υγιείς γυναίκες.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι η μελέτη τους είναι η πρώτη που δείχνει ότι ένα μικρό έλλειμμα ύπνου της τάξεως των 90 λεπτών σε μια περίοδο 6 εβδομάδων μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στο σώμα που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

Όπως τόνισαν οι ίδιοι, εάν αυτή η στέρηση έχει μεγαλύτερη χρονική διάρκεια, είναι πιθανό για τα άτομα με προδιαβήτη να εμφανίσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα διαβήτη τύπου 2.

Η μελέτη

Στην εν λόγω μελέτη συμμετείχαν συνολικά 38 υγιείς γυναίκες, 11 από τις οποίες βρίσκονταν σε μετεμμηνοπαυσιακή περίοδο. Οι συμμετέχουσες κοιμόντουσαν συνήθως τουλάχιστον 7 ώρες κάθε βράδυ.

Η μελέτη περιελάμβανε δύο φάσεις.

Στην πρώτη φάση, ζητήθηκε από τις συμμετέχουσες να συνεχίσουν τον ύπνο τους, όπως συνήθιζαν. Στην δεύτερη φάση τους ζητήθηκε να καθυστερήσουν τον ύπνο τους κατά 90 λεπτά, διατηρώντας τον συνήθη χρόνο αφύπνισής τους για 6 εβδομάδες.

Η γλυκόζη, η ινσουλίνη και το σωματικό λίπος των συμμετεχόντων μετρήθηκαν και στις δύο φάσεις.

Τα ευρήματα

Οι ερευνητές αποκάλυψαν ότι η μείωση του ύπνου κατά 90 λεπτά για 6 μόλις εβδομάδες αύξησε την αντίσταση στην ινσουλίνη κατά σχεδόν 15% στα άτομα συνολικά.

Για τις γυναίκες στη μετεμμηνοπαυσιακή περίοδο, η αντίσταση στην ινσουλίνη αυξήθηκε κατά περισσότερο από 20%.

Αυτό, σύμφωνα με τους ίδιους, είναι ένα σημαντικό εύρημα επειδή η συγκεκριμένη μελέτη είναι πιο κοντά στα πρότυπα ύπνου των ατόμων σε αντίθεση με προηγούμενες μελέτες που είχαν χρησιμοποιήσει μεγαλύτερο χρονικό περιορισμό του ύπνου από ό,τι συνήθως μπορεί να υπάρξει στην καθημερινή ζωή.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι εστίασαν στις γυναίκες, καθώς προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι ο κακός ύπνος είχε μεγαλύτερο αντίκτυπο στην καρδιομεταβολική τους υγεία σε σχέση με τους άνδρες.

Πόσο ύπνο χρειάζομαι πραγματικά;

Η ποσότητα του ύπνου που χρειάζεται ένα άτομο ποικίλλει ανάλογα με το στάδιο της ζωής του.

Το βέλτιστο για την πλειοψηφία των ατόμων φαίνεται να είναι οι επτά με εννιά ώρες κάθε βράδυ.

Αν κοιμάστε λιγότερο από 6 ώρες, υπάρχει υψηλότερος κίνδυνος θνησιμότητας καθώς ο ανεπαρκής ύπνος συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης, παχυσαρκίας, διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακών παθήσεων κτλ.

Αλλά περισσότερες από 9 ώρες ύπνου, μπορεί επίσης να σας θέσουν σε κίνδυνο.

Επιπλέον, οι ώρες που κοιμάστε δεν είναι το μόνο που μετρά. Η ποιότητα του ύπνου παίζει επίσης σημαντικό ρόλο για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας.

Για να μην χάνετε ούτε ώρα από τον ύπνο σας

Για να έχετε καλύτερο ύπνο, συνίσταται να διατηρείτε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου- αφύπνισης καθώς και να διατηρείτε το υπνοδωμάτιό σας ήσυχο, σκοτεινό και σε μια καλή θερμοκρασία.

Επιπλέον:

-Αποφύγετε την καφεΐνη, το αλκοόλ, τις ηλεκτρονικές συσκευές και τα μεγάλα γεύματα πριν τον ύπνο.
-Κάντε ένα ζεστό ντους μία ή δύο ώρες πριν τον ύπνο για να χαλαρώσετε.
-Αφήστε μισοτελειωμένες δουλειές για την επόμενη ημέρα.
-Αφιερώστε 30 λεπτά για να χαλαρώσετε το μυαλό και το σώμα σας πριν ξαπλώσετε.

Πηγή: vita.gr

Πηγή φωτογραφίας: pixabay