Το παιδί σας έχει χάσει τον ύπνο του; Δείτε τι μπορεί να φταίει

παιδί ύπνος παιδιά

Πως θα βρείτε λύσεις για τα προβλήματα που προκύπτουν

Ενα πράγμα που χρειάζονται όλα τα παιδιά κάθε ηλικίας είναι αρκετή ξεκούραση και συγκεκριμένα αρκετός ύπνος, για να μπορούν να ανταπεξέλθουν μέσα στην ημέρα τους.

Ο μη ποιοτικός ή ανεπαρκής ύπνος μπορεί να οδηγήσει, μεταξύ άλλων, σε προβλήματα προσοχής και συμπεριφοράς, μειωμένη απόδοση στο σχολείο, αυξημένο κίνδυνο αύξησης βάρους, ακόμη και κακή υγεία του ανοσοποιητικού.

Ας δούμε κάποιες συνήθεις αιτίες που στερούν τον ύπνο από τα παιδιά:

7 πράγματα που διαταράσσουν τον ύπνο των παιδιών

Ηλεκτρονικές συσκευές

Τηλεόραση, κινητά τηλέφωνα, βιντεοπαιχνίδια, τάμπλετ μπορούν να μετατρέψουν μικρούς και μεγάλους σε… βρικόλακες και να χάνουν τακτικά τον ύπνο τους, σύμφωνα με μελέτες.

Ιδανικά, μην αφήνετε τα παιδιά να βλέπουν τηλεόραση ή να παίζουν βιντεοπαιχνίδια τουλάχιστον μία ώρα πριν τον ύπνο. Επιλέξτε αντ’ αυτού να κάνουν κάτι ήσυχο και χαλαρωτικό, όπως ένα μπάνιο ή να διαβάσουν ένα βιβλίο.

Επιπλέον, κρατήστε τηλεοράσεις, υπολογιστές και άλλες οθόνες έξω από την κρεβατοκάμαρα του παιδιού. Μελέτη σε περισσότερα από 2.000 παιδιά δημοτικού που δημοσιεύθηκε στο «Pediatrics» αποκάλυψε ότι τα παιδιά που κοιμούνται κοντά σε συσκευές κοιμούνται λιγότερο από τα παιδιά που δεν τους επιτρέπεται να τις έχουν στο δωμάτιό τους.

Ξαφνική μετάβαση στο κρεβάτι

Είναι δύσκολο τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες να πάνε απότομα για ύπνο και να κοιμηθούν απευθείας.

Τα παιδιά σχολικής ηλικίας, ειδικά όταν είναι μικρά, χρειάζονται λίγο χρόνο για αυτή τη μετάβαση. Εάν το παιδί δεν έχει λίγο χρόνο για να χαλαρώσει πριν πέσει για ύπνο, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα μπορέσει να κοιμηθεί αμέσως.

Δώστε λοιπόν χρόνο και φροντίστε να υπάρχει ησυχία κατά την ώρα του μπάνιου, κατά το βούρτσισμα των δοντιών, την ανάγνωση ενός βιβλίου ή κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε άλλης βραδινής ρουτίνας.

Το βράδυ, μπορείτε επίσης να βάλετε λίγη χαλαρωτική μουσική και να χαμηλώσετε τα φώτα στο σπίτι για να βάλετε το παιδί σας στη διαδικασία της ξεκούρασης.

Απουσία σταθερότητας στην ώρα του ύπνου

Άλλο ένα θέμα που μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο των παιδιών δυσμενώς είναι να η έλλειψη σταθερών ωρών ύπνου.

Ακόμα και τα Σαββατοκύριακα, προσπαθήστε να μην μεταβάλλετε κατά πολύ την ώρα του ύπνου για να αποφύγετε προβλήματα και να βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας λαμβάνει την ξεκούραση που χρειάζεται.

Απουσία ρουτίνας ύπνου

Εάν το παιδί σας δυσκολεύεται να αποκοιμηθεί, ίσως είναι καιρός να ρίξετε μια ματιά στη νυχτερινή του ρουτίνα.

Μήπως κάτι δεν λειτουργεί για εκείνο; Δοκιμάστε χαλαρωτικές δραστηριότητες που του αρέσουν και σίγουρα θα βρείτε την κατάλληλη.

Κούραση

Εάν το παιδί σας είναι υπερδραστήριο αντί να νυστάζει τη νύχτα, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πάει για ύπνο αργότερα. Στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι σημάδι ότι είναι υπερβολικά κουρασμένο και χρειάζεται περισσότερο ύπνο.

Αν παρατηρήσετε λοιπόν υπερένταση, ξεκινήστε σιγά σιγά τη ρουτίνα σας και προετοιμάστε το παιδί για ύπνο.

Το υπνοδωμάτιο

Εάν το υπνοδωμάτιο είναι πολύ ζεστό, ακατάστατο ή όχι αρκετά σκοτεινό, μπορεί το παιδί να μην είναι σε θέση να χαλαρώσει αρκετά για να κοιμηθεί.

Οι τροφές που έφαγε πριν τον ύπνο

Άλλος ένας ένοχος για τον κακό ύπνο των παιδιών μπορεί να κρύβεται στη διατροφή του.

Εάν το σνακ ή το επιδόρπιο μετά το δείπνο συχνά περιλαμβάνει σοκολάτα, το παιδί μπορεί να έχει προβλήματα ύπνου επειδή η σοκολάτα περιέχει καφεΐνη. Φροντίστε λοιπόν γενικά να αποφεύγετε διεγερτικά τρόφιμα τη νύχτα.

Πηγή: imommy

Πηγή φωτό: pixabay