4 λέξεις που δεν πρέπει να λέτε στα παιδιά σας

παιδί γονείς

Ο αντίκτυπος στην ψυχολογία των παιδιών είναι μεγάλος

Οι λέξεις έχουν μεγάλη βαρύτητα και πρέπει να προσέχουμε πως τις χρησιμοποιούμε γιατί σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να πληγώσουν.

Σκεφτείτε πόσες φορές πάνω στα νεύρα σας μιλήσατε στο παιδί σας επιθετικά ή χρησιμοποιώντας χαρακτηρισμούς που δεν τους συνηθίζετε.

Όμως, ο τρόπος που μιλάτε στο παιδί και οι φράσεις που λέτε, ακόμα και οι φαινομενικά πιο αθώες, μπορεί να το επηρεάσουν με τρόπο που δεν φαντάζεστε.

Ας δούμε τις τέσσερις πιο συχνές φράσεις που λένε οι περισσότεροι γονείς ενώ δεν θα έπρεπε:

«Τεμπέλης»

«Δυσκολεύεσαι στα μαθηματικά όχι επειδή δεν είσαι έξυπνος. Δυσκολεύεσαι γιατί είσαι τεμπέλης». Αυτή είναι μία από τις πολλές φράσεις που ακούνε τα παιδιά από τους γονείς τους και οι οποίες καταλήγουν με τον Α ή Β τρόπο στο ότι είναι « τεμπέληδες».

Μια τόσο απλή λέξη που όμως ακούγοντάς την συνεχώς το παιδί, εντυπώνεται στο μυαλό του και επηρεάζεται η ψυχολογία του. Έχετε αναρωτηθεί όμως ότι αυτό που μοιάζει με τεμπελιά ίσως είναι στην πραγματικότητα αναβλητικότητα λόγω φόβου αποτυχίας ή αποθάρρυνσης από μια προηγούμενη αποτυχία;

«Χαζός»

Προφανώς και δεν θεωρείται χαζό το παιδί σας, επομένως γιατί συχνά σας ακούει να το αποκαλείται έτσι; Πρόκειται για έναν επιπόλαιο χαρακτηρισμό με αρνητική επίδραση στην ψυχολογία του παιδιού που σταδιακά οδηγείται σε μια παθητική στάση.

«Σταμάτα»

Δεν είναι μόνο η προστακτική που προσδίδει αρνητική χροιά στη λέξη αλλά και το γεγονός πώς περνάτε το μήνυμα ότι δεν σας ενδιαφέρει αυτό που λέει ή κάνει το παιδί σας. Η αυταρχικότητα τις περισσότερες φορές έχει το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιθυμητό. Το allprodad.com σε άρθρο του, χρησιμοποιεί ένα εύστοχο παράδειγμα για να κατανοήσουν οι γονείς πόσο άστοχο είναι να λένε « σταμάτα» στο παιδί τους χωρίς αιτιολογία.

«Σκεφτείτε να οδηγεί το παιδί σας για πρώτη φορά σε ένα μέρος που δεν έχει ξαναπάει. Όταν φτάνετε σε ένα δρόμο που έχει «STOP» λογικά θα του πείτε αν πρέπει να συνεχίσει ευθεία ή να στρίψει δεξιά ή αριστερά. Σωστά; Το να του λέτε απλά να σταματήσει χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις, το αφήνετε μετέωρο».

«Μωρό»

«Γιατί συμπεριφέρεσαι σαν μωρό;». Αυτή είναι ακόμα μια φράση που χρησιμοποιείτε πολλές φορές, ειδικά όταν το παιδί σας γκρινιάζει ή όταν δεν συμμορφώνεται με τις υποδείξεις σας. Ακόμη όμως κι αν πιστεύετε ότι συμπεριφέρεται ανώριμα, χαρακτηρίζοντάς το «μωρό» το μόνο που πετυχαίνετε είναι να νιώσει ντροπή ακόμα και ότι το αδικείτε. Μια καλύτερη επιλογή είναι να το βοηθήσετε να εκφράσει τα συναισθήματά του και φυσικά να ακούσετε ό,τι έχει να σας πει.

Πηγή: mothersblog.gr

Πηγή φωτογραφίας: pixabay