8 τεχνικές για να ηρεμήσετε και να μειώσετε το άγχος 

γυναίκα στρες άγχος γραφείο εργασία πόνος

Τι μπορείτε να κάνετε μέσα στην ημέρα για να χαλαρώσετε

Μπορεί να μην έχουμε πάντα τον έλεγχο των καταστάσεων που μας αγχώνουν, ωστόσο πρέπει να μάθουμε πως να το διαχειριζόμαστε αλλά και πως να αντιδρούμε.

Είτε ψάχνετε πού έχετε βάλει τα κλειδιά σας πριν από ένα πρωινό μίτινγκ στη δουλειά είτε ανησυχείτε για ένα επερχόμενο ραντεβού που έχετε με γιατρό είτε πρέπει να κάνετε μια παρουσίαση μπροστά στους συμμαθητές σας, το άγχος είναι μια παγκόσμια εμπειρία.

Συχνά, το άγχος μέσα στη μέρα μας μπορεί να παρουσιάζει διακυμάνσεις ανάλογα με το τι συμβαίνει στη δουλειά, με την υγεία, την οικογένεια και τους φίλους μας. Μεγαλύτερες καταστάσεις, όπως μια πανδημία, φυσικές καταστροφές ή πολιτικά ζητήματα, μπορεί επίσης να συμβάλουν στην αύξηση του άγχους.

Αν και μπορεί να μην έχουμε πάντα τον έλεγχο των καταστάσεων που μας αγχώνουν, είμαστε υπεύθυνοι για το πώς αντιδρούμε σε αυτές.

Ακολουθούν μερικοί τρόποι για να αντιμετωπίζετε στρεσογόνες καταστάσεις και να μάθετε πώς να περιορίζετε το άγχος στη ζωή σας.

Τρόποι για να απαλλαγείτε από το άγχος

Συχνά, μπορεί να μας απασχολεί μια ατελείωτη λίστα υποχρεώσεων, συναντήσεις που θα μπορούσαν να ήταν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή η κίνηση που κάνει τη ήδη δύσκολη ζωή μας πολύ πιο αγχωτική. Το να βρούμε χρόνο για τον εαυτό μας μέσα σε όλα αυτά μπορεί να είναι δύσκολο.

Ευτυχώς, μπορούμε να κάνουμε μερικά πράγματα μέσα στη μέρα που μπορεί να μας βοηθήσουν να ηρεμήσουμε και να μειώσουμε το άγχος μας.

Μερικά παραδείγματα:

1. Πηγαίνετε μια μικρή βόλτα. Το περπάτημα μάς δίνει τη δυνατότητα να καθαρίσουμε το μυαλό μας, να πάρουμε καθαρό αέρα και να βάλουμε το σώμα μας σε κίνηση. Όταν βγαίνουμε έξω, το μυαλό μας μπορεί να διεγείρεται από το εξωτερικό περιβάλλον και όχι από το εσωτερικό άγχος στο οποίο μπορεί να εστιάζουμε. Επιπλέον, η σωματική δραστηριότητα απελευθερώνει ενδορφίνες, ορμόνες που μας κάνουν να νιώθουμε καλά και ανακουφίζουν από τον πόνο.

2. Κάντε ένα μουσικό διάλειμμα. Ο λόγος για τον οποίο η μουσική μπορεί να είναι θεραπευτική είναι ότι, όταν ακούμε τραγούδια που μπορούμε να απολαύσουμε, να τραγουδήσουμε μαζί ή να χορέψουμε, αποδεσμεύει έναν νευροδιαβιβαστή ή έναν χημικό αγγελιαφόρο στον εγκέφαλό μας που ονομάζεται ντοπαμίνη. Η ντοπαμίνη έχει πολλές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της αρτηριακής πίεσης και του αισθήματος ικανοποίησης, που μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή μας.

3. Τηλεφωνήστε σε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο. Όταν το άγχος σας κατακλύζει, το να σηκώσετε το τηλέφωνο και να ακούσετε τον ήχο της φωνής κάποιου άλλου μπορεί να σας κάνει καλό. Σύμφωνα με την ψυχολογία της υγείας, η κοινωνική υποστήριξη είναι ένα απίστευτο εργαλείο για την ανακούφιση από το άγχος, την αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων, ακόμη και την υπέρβαση ασθενειών. Η συζήτηση με ένα αγαπημένο πρόσωπο μπορεί να μας βοηθήσει να νιώθουμε λιγότερο μόνοι, ειδικά όταν περνάμε δύσκολες στιγμές.

4. Αγκαλιάστε το κατοικίδιό σας. Το άγγιγμα και η στοργή μπορούν να επηρεάσουν θετικά τη διάθεσή μας, γιατί η έρευνα έχει δείξει ότι μπορούν να μειώσουν την κορτιζόλη – την ορμόνη στο σώμα μας που προκαλεί αντιδράσεις στρες.

5. Δοκιμάστε τον διαλογισμό ενσυνειδητότητας. Τα τελευταία χρόνια, ο διαλογισμός ενσυνειδητότητας εξελίσσεται σε μια όλο και πιο δημοφιλή τεχνική ανακούφισης από το στρες. Με τον διαλογισμό ενσυνειδητότητας στρεφόμαστε στο κέντρο μας, έχοντας επίγνωση της παρούσας στιγμής.

6. Μειώστε την πρόσληψη καφεΐνης. Ίσως είναι καλύτερο να κρατάτε την καφεΐνη αποκλειστικά για τον πρωινό καφέ σας. Η κατανάλωση καφεΐνης πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου μπορεί να αλλάξει το μοτίβο του ύπνου μας, να μας κρατήσει ξύπνιους ενώ είμαστε κουρασμένοι και να ανεβάσει τα επίπεδα άγχους.

7. Διαβάστε αντί για να σερφάρετε. Μεταξύ Twitter, Instagram, TikTok και Facebook, έχουμε περισσότερες από αρκετές εφαρμογές στα τηλέφωνά μας που διευκολύνουν την απεριόριστη απορρόφηση περιεχομένου. Εάν πιάνετε τον εαυτό σας να λέει επανειλημμένα «μόνο ένα βίντεο ακόμη» και αργότερα να συνειδητοποιείτε ότι έχουν περάσει ώρες και δεν έχετε ακόμα κοιμηθεί, ίσως είναι καιρός να περιορίσετε τη χρήση του τηλεφώνου σας πριν τον ύπνο.

Το μειονέκτημα της χρήσης του κινητού μας αργά τη νύχτα είναι ότι το μπλε φως από την οθόνη μπορεί να μειώσει την παραγωγή μελατονίνης, μιας ορμόνης που βρίσκεται στο σώμα μας και προκαλεί ύπνο. Εάν θέλετε να χαλαρώσετε πριν από τον ύπνο, δοκιμάστε να πάρετε ένα βιβλίο που μπορεί να σας αρέσει.

8. Γράψτε για αυτό. Όταν αντιμετωπίζουμε στρεσογόνους παράγοντες ή προκλήσεις στη ζωή μας, είναι εύκολο να κλείσουμε όλα τα συναισθήματά μας μέσα μας.

Μερικές φορές, η τοποθέτηση τυχόν ενοχλητικών ή ανήσυχων σκέψεων στο χαρτί μπορεί να ξεκαθαρίσει την εικόνα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ή να μας βοηθήσει να βρούμε νέους τρόπους επίλυσης προβλημάτων – για να μην αναφέρουμε, ότι μπορούμε να απελευθερώσουμε στο χαρτί όλα τα συναισθήματά μας.

Πηγή: iatropedia.gr

Πηγή φωτό: envato.com