Τα τεχνάσματα του μυαλού που μπορούν να σας στοιχίσουν την παραγωγικότητα σας

ΑΣΕΠ 12Κ/2021

Οι λύσεις για να τα αντιμετωπίσετε

Καθημερινά, όλοι οι άνθρωποι έχουμε έρθει αντιμέτωποι με τα τεχνάσματα που κάνει το μυαλό μας, τα οποία μας οδηγούν στο να είμαστε λιγότερο ή και καθόλου παραγωγικοί στη ζωή μας.

Όταν όμως μπορούμε να αναγνωρίσουμε τις πνευματικές αυτές παγίδες του μυαλού μας, θα μπορούμε και να τις καταπολεμήσουμε, ούτως ώστε να μην έχουν αντίκτυπο στην παραγωγικότητα μας.

Τι είναι όμως τελικά οι πνευματικές παγίδες;

«Οι πνευματικές παγίδες είναι συνήθεις τρόποι σκέψης που διαταράσσουν την άνεσή μας. Καταλαμβάνουν τεράστια ποσά από το χρόνο μας και εξαντλούν την ενέργειά μας χωρίς να πετυχαίνουν κάτι αξιόλογο», λέει ο καθηγητής ψυχολογίας André Kukla στο βιβλίο του.

Ακολουθούν ορισμένες συνήθεις παγίδες της σκέψης, συνοδευόμενες από μια λύση που θα σας απελευθερώσει από αυτές:

Ο πιεστικός προγραμματισμός για όλα

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Ψυχολογίας, η πλάνη προγραμματισμού, είναι «η τάση να υποτιμάται ο χρόνος που απαιτείται για την ολοκλήρωση μιας μελλοντικής εργασίας, εν μέρει λόγω της εξάρτησης από υπερβολικά αισιόδοξα σενάρια απόδοσης».

Τι σημαίνει η λανθασμένη εκτίμηση του χρόνου που χρειάζεστε για να αντιμετωπίσετε τις εργασίες; Θα προσπαθήσετε να ολοκληρώσετε περισσότερα από όσα είναι δυνατόν να πετύχετε σε μια μέρα, γεγονός που θα προκαλέσει ανισορροπία στη ζωή σας.

Αν αναλάβετε πάρα πολλά στη δουλειά σας, ίσως χρειαστεί να αναδιαθέσετε ώρες που προορίζονται για άλλους τομείς της ζωής για να ολοκληρώσετε αυτές τις εργασίες. Οι υψηλές προσδοκίες, καθώς και ο χαμηλός έλεγχος που έχετε για την εκπλήρωσή τους, είναι μια εγγυημένη συνταγή για επαγγελματική εξουθένωση.

Έτσι θυσιάζετε ώρες που προηγουμένως προορίζονταν για διασκέδαση, αυτοφροντίδα ή ύπνο. Ως αποτέλεσμα είναι πιθανό να εισέλθετε σε μια κατάσταση συναισθηματικής, νοητικής και συχνά σωματικής εξάντλησης. Συνήθως προκαλείται από το παρατεταμένο ή επαναλαμβανόμενο άγχος.

Λύση: Μην χρησιμοποιείτε λίστα εργασιών χωρίς χρονοδιάγραμμα. Το χρονοδιάγραμμα είναι μια τεχνική διαχείρισης χρόνου με την οποία δεσμεύετε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο στο ημερολόγιό σας για κάθε δραστηριότητα. Σας δίνει τη δυνατότητα να οπτικοποιήσετε τον χρόνο σας.

“Πέντε λεπτά μωρέ”

Οι οριακές στιγμές είναι οι μεταβάσεις από το ένα πράγμα στο άλλο για «μόλις ένα δευτερόλεπτο» ή «πέντε λεπτά το πολύ». Έτσι είναι πιθανό να κάνουμε πράγματα που αργότερα θα μετανιώσουμε, όπως το να ξεφύγουμε από το πρόγραμμα ώρες.

Λύση: Την επόμενη φορά που θα νιώσετε την ανάγκη να ελέγξετε το τηλέφωνό σας σε μια στιγμή πλήξης ή απόσπασης της προσοχής σας, πείτε στον εαυτό σας να περιμένει μόλις 10 λεπτά. Μόλις περάσουν η παρόρμηση θα σας έχει φύγει.

Η σκέψη πως δεν μπορείτε να το κάνετε

Οι άνθρωποι δεν είναι μηχανές, οπότε θα έχουμε στιγμές χαμηλής παραγωγικότητας, ακόμη και αν είμαστε προληπτικοί στη διαχείριση του χρόνου και της προσοχής μας. Ίσως να έχετε κάνει τον εαυτό σας να ντρέπεται που κοιμάστε αργά αντί να σηκωθείτε για την πρωινή σας προπόνηση.

Ή ίσως ο περισπασμός κατάφερε να κλέψει την προσοχή σας περισσότερο από το συνηθισμένο σήμερα. Αυτή η τοξική ενοχή το μόνο που θα κάνει είναι να νιώσετε ακόμα χειρότερα και μπορεί, ειρωνικά, να σας οδηγήσει να αναζητήσετε ακόμα περισσότερη απόσπαση της προσοχής σας προκειμένου να ξεφύγετε από τον πόνο της ντροπής.

Λύση: Όλοι παλεύουν με τους περισπασμούς από καιρό σε καιρό. Το σημαντικό είναι να αναλαμβάνουμε την ευθύνη για τις πράξεις μας χωρίς ντροπή. Η αυτοσυμπόνια κάνει τους ανθρώπους πιο ανθεκτικούς στις απογοητεύσεις, σπάζοντας τον φαύλο κύκλο του άγχους που συχνά συνοδεύει την αποτυχία.

Πιάνετε τον εαυτό σας να ακούει τη μικρή φωνή στο κεφάλι σας που μερικές φορές σας φοβερίζει; Διαφωνήστε μαζί της. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι τα εμπόδια είναι μέρος της διαδικασίας της ανάπτυξης. Μιλήστε στον εαυτό σας με τον τρόπο που θα μιλούσατε σε έναν φίλο. Έχουμε την τάση να είμαστε οι χειρότεροι επικριτές του εαυτού μας.

Πηγή: vita.gr