Θέλετε να ενισχύσετε τη διάθεσή σας; Πόσο χρόνο πρέπει να κάνετε γυμναστική

Η γυμναστική στην καθημερινότητα μας χαρίζει αρκετά οφέλη, όπως βελτιώνει τη σωματική μας υγεία, αλλά και ενίσχυση τη διάθεση μας.

Ενώ γνωρίζουμε ότι η προπόνηση τρεις έως πέντε φορές την εβδομάδα είναι ιδανική για τη διατήρηση της υγείας, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναρωτιούνται πόση ώρα ή πόσο σκληρά πρέπει να κάνετε γυμναστική για να βελτιώσουν την διάθεσή τους.

Πώς ενισχύει η γυμναστική την διάθεση;

Έρευνες δείχνουν ότι η γυμναστική μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στη διάθεση, επειδή σχετίζεται άμεσα με την αύξηση της ντοπαμίνης (γνωστή και ως «η ορμόνη της ευτυχίας»).

Επιπλέον η άσκηση φαίνεται να προάγει τα αυξημένα επίπεδα νευροδιαβιβαστών, της νορεπινεφρίνης και της σεροτονίνης, που βελτιώνουν τη διάθεση.

Εκτός από την ενίσχυση αυτών, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ορισμένες μορφές ήπιας άσκησης (όπως η yoga ή το περπάτημα) μπορούν επίσης να μειώσουν τα επίπεδα της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ορισμένες έρευνες επισημαίνουν ότι η έντονη σωματική δραστηριότητα, στην οποία ένα άτομο χρησιμοποιεί περισσότερο από το 60% του μέγιστου καρδιακού του παλμού, μπορεί να ενισχύσει προσωρινά τα επίπεδα της κορτιζόλης.

Πόσο χρόνο πρέπει να κάνετε γυμναστική

Δεδομένου ότι δεν έχουν όλοι το ίδιο επίπεδο φυσικής κατάστασης ή τον ίδιο προτιμώμενο τύπο προπόνησης, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο νούμερο που να μας καλύπτει καθολικά.

Ωστόσο, προτείνουν να κάνετε μισή ώρα ή και λίγο περισσότερο για να δείτε την διαφορά. Γενικά, μια μέτριας έντασης προπόνηση που διαρκεί τουλάχιστον 30 λεπτά μπορεί να αυξήσει αποτελεσματικά τις ενδορφίνες και να βελτιώσει τη διάθεσή σας.

Θυμηθείτε ότι το «κλειδί» είναι να επιλέξετε μια προπόνηση μέτριας έντασης. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει τζόκινγκ, μια χαλαρή βόλτα με το ποδήλατο ή μια ήπια πεζοπορία.

Για να ενισχύσετε τα οφέλη της γυμναστικής για την διάθεσή σας, μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να ασκηθείτε με φίλους ή να επιλέξετε ένα ομαδικό άθλημα ή μάθημα.

Η μουσική από την άλλη, είναι γνωστό ότι τονώνει την καλή μας διάθεση. Για αυτό φτιάξτε την δική σας λίστα αναπαραγωγής με τα αγαπημένα σας τραγούδια για να την ακούτε όσο κάνετε γυμναστική. Ο συνδυασμός των δύο σίγουρα θα σας βοηθήσει.

Πηγή: vita.gr

Πηγή φωτογραφίας: Pixabay