Η συνταγή για την πιο νόστιμη κρέμα καραμελέ (ΒΙΝΤΕΟ)

κρέμα καραμελέ

Από τα πιο δημοφιλή γλυκά σε όλο τον πλανήτη

Από τα πιο δημοφιλή γλυκά σε όλο τον κόσμο είναι η κρέμα καραμελέ.

Παλιότερα ήταν αγαπημένο επιδόρπιο στα καλά εστιατόρια, ωστόσο στην συνέχεια πέρασε στην… οικιακή σφαίρα.

Έγινε σκόνη, μπήκε σε κουτί αλλά και σε κεσεδάκι -όπως η κρέμα βανίλιας και το ρυζόγαλο- και έχασε την αίγλη του επιδορπίου. Τι σχέση έχει όμως η έτοιμη με την αυθεντική κρέμα καραμελέ που φτιάχνεις εκ του μηδενός με φρέσκα υλικά; Κατά τη γνώμη μας, καμία. Αλλά αυτό θα σας αφήσουμε να το αποφασίσετε εσείς.

Η τέλεια υφή, ούτε λιπαρή ούτε γλυφή!

Ακολουθήστε την παρακάτω συνταγή στο βίντεο και θα ανακαλύψετε μια γεύση από τα παλιά, αντάξια της φήμης της. Μια «έμπειρη» κρέμα καραμελέ με ωραία απαλή και βελούδινη υφή. Αντίθετα με πολλές κρέμες καραμελέ που είναι βαριές και λιπαρές και αφήνουν μια γλυφή αίσθηση, η συγκεκριμένη είναι δροσερή, ευχάριστη και ανάλαφρη στο στόμα. Αυτό οφείλεται στην ιδανική αναλογία γάλακτος και κρέμας γάλακτος. Το μεγαλύτερο μέρος της αποτελείται από φρέσκο γάλα, ενώ η κρέμα χρησιμοποιείται σε πολύ μικρή αναλογία.

Απαραίτητο το ψήσιμο σε μπεν μαρί

Ένα άλλο μυστικό που χαρίζει στην κρέμα μια απαλή αίσθηση είναι ο τρόπος που την ψήνουμε. Πάντα η κρέμα καραμελέ πρέπει να ψήνεται σε μπεν μαρί. Αυτό τη βοηθάει να δέσει και να σταθεροποιηθεί σωστά και ομοιόμορφα, να μην κάνει ρωγμές στην επιφάνεια και να γίνει υπέροχα κρεμώδης και λεία.

Διαβάστε επίσης  7 Ζαχαροπλαστεία στη Θεσσαλονίκη με λαχταριστές προτάσεις για το Πάσχα

Η γεύση της κρέμας καραμελέ είναι πρωτίστως αυτή της καραμέλας. Η γοητεία αυτού του γλυκού έγκειται ακριβώς σε αυτό: ότι μία κατά τα άλλα «παιδική» κρεμούλα χάνει την αθωότητά της, αφού η γαλατένια γεύση της υποχωρεί μπροστά στις έντονες, βαθιές και ελαφρώς πικρές νότες της καραμέλας.

Ατομικές κρέμες ή μία μεγάλη;

Ψήσαμε μια μεγάλη κρέμα σε πυρίμαχο σκεύος διαμέτρου 20-21 εκ., που βγάζει έξι κομμάτια. Σε αυτή τη διάμετρο, η κρέμα βγαίνει αρκετά λεπτή. Αν δεν έχετε τέτοιο σκεύος μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μεταλλική στρογγυλή φόρμα αντίστοιχης διαμέτρου, μια μικρή μακρόστενη φόρμα του κέικ ή ακόμα και φόρμα με τρύπα στη μέση, αλλά προσοχή! Δεν πρέπει να έχει αποσπώμενο πάτο γιατί θα εισχωρήσει νερό κατά το ψήσιμο σε μπεν μαρί. Μια άλλη επιλογή που έχετε είναι να ψήσετε σε ατομικά μεταλλικά φορμάκια για κρέμα καραμελέ. Επειδή η κρέμα σε αυτά θα έχει μεγαλύτερο ύψος, ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω ψήσιμο. Πάντως η σωστή υφή της ψημένης κρέμας είναι να έχει δέσει μεν αλλά να είναι ελαφρώς τρεμουλιαστή στο κέντρο.

Από τις πιο εύκολες κρέμες καραμελέ που έχουμε φτιάξει. Δεν έχει πολύωρες αναμονές και το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό.

Πηγή: Γαστρονόμος