Πρόεδρος Αρτοποιών στο Thes.gr: “7-8% η αύξηση σε μελομακάρονα και κουραμπιέδες” – Πώς θα κινηθούν φέτος οι τιμές

Κουραμπιέδες μελομακάρονα

Η Ελισάβετ Κουκουμέρια αναφέρθηκε στην πορεία των τιμών

Βρισκόμαστε μια “ανάσα” από την εορταστική περίοδο και τα μαγαζιά έχουν ήδη ξεκινήσει να κινούνται σε Χριστουγεννιάτικους ρυθμούς.

Συγκεκριμένα, αρκετοί φούρνοι και ζαχαροπλαστεία έχουν αρχίσει να ψήνουν τα παραδοσιακά Χριστουγεννιάτικα γλυκά, που δεν είναι άλλα από τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες, βάζοντάς μας από νωρίς στο εορταστικό κλίμα.

Οι καταναλωτές, ωστόσο, για να γευτούν φέτος τα αγαπημένα γλυκίσματα των εορτών θα κληθούν να τα πληρώσουν ακριβότερα σε σχέση με πέρυσι, λόγω της γενικότερης αύξησης που υπάρχει στα προϊόντα, αλλά και στην ενέργεια.

Οπως ανέφερε στο Thes.gr η πρόεδρος Αρτοποιών Θεσσαλονίκης, Ελισάβετ Κουκουμέρια, οι τιμές στα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες αυξήθηκαν κατά 7-8% και δεν προβλέπεται μείωση το επόμενο διάστημα.

Πώς θα κινηθούν φέτος οι τιμές των Χριστουγεννιάτικων γλυκών;

Οι συνεχείς αυξήσεις σε αλεύρι και λάδι έχουν ανεβάσει τις τιμές των εορταστικών γλυκών κατά 1 ευρώ.  Πιο συγκεκριμένα, πέρυσι τέτοια εποχή οι τιμές κιλού στα μελομακάρονα ξεκινούσαν από τα 11 ευρώ και έφταναν μέχρι τα 14, σύμφωνα με την κα. Κουκουμέρια. Αντίστοιχα φέτος τα μελομακάρονα αρχίζουν από 12 ευρώ και φτάνουν μέχρι 15 ευρώ το κιλό.

Από την άλλη την ίδια αυξητική πορεία ακολουθούν και οι κουραμπιέδες, οι οποίοι ξεκινούν από 13 ευρώ και αγγίζουν τα 17 ευρώ το κιλό, σε σχέση με πέρυσι που η τιμή τους κυμαίνονταν από 12 έως 16 ευρώ.

Οσον άφορα την τιμή της παραδοσιακής βασιλόπιτας, η πρόεδρος Αρτοποιών Θεσσαλονίκης τόνισε: «Η τιμή της στην αγορά της Θεσσαλονίκης ξεκινούσε πέρυσι από τα 10- 11 ευρώ και έφτανε μέχρι τα 14. Φέτος εκτιμώ ότι η τιμή θα ξεκινάει από τα 12-13 ευρώ και θα αγγίζει μέχρι τα 16. Αυτή η διαφορά υπάρχει ανάλογα με την εκδοχή της κάθε βασιλόπιτας, καθώς υπάρχουν οι απλές, αυτές με τη σοκολάτα ή το κάστανο».

Ξεκίνησαν οι αγορές των Χριστουγεννιάτικων γλυκών

Μπορεί οι τιμές να έχουν αυξηθεί στα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες, ωστόσο ο κόσμος έχει ήδη ξεκινήσει να αγοράζει. Σύμφωνα με την κα. Κουκουμέρια “υπάρχει μία κινητικότητα και όσο ο καιρός θα κρυώνει και θα πλησιάζουμε στις γιορτινές ημέρες τόσο η ζήτηση θα ανεβαίνει”.

Στο ερώτημα εάν ο κόσμος δυσανασχετεί στις τιμές, η ίδια απαντά ότι” δεν έχουμε κάποια αντίδραση στην τιμή ακόμα και σε αυτή την ελάχιστη αύξηση, καθώς ο κόσμος έχει την βεβαιότητα ότι εμείς δεν αποθηκεύουμε μελομακάρονα, καθώς η παραγωγή γίνεται καθημερινά, οπότε αυτό που θα πάρει θα είναι φρέσκο”.

Τι θα γίνει με την τιμή του ψωμιού

Σχετικά με το ψωμί είδαμε ότι υπήρξε μια αύξηση στα άλευρα, η οποία “εκτόξευσε” αυτόματα την τιμή του αγαθού, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια μεταβολή. Όπως αναφέρει και η κα. Κουκουμέρια “αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κάποια μεταβολή, η τελευταία αύξηση στην τιμή του ψωμιού έγινε το Μάρτιο του 2023 γιατί διπλασιάστηκε η τιμή των αλεύρων. Προς το παρόν δεν έχουμε κάποιο δεδομένο που να μας οδηγεί σε αύξηση της τιμής του ψωμιού”.