Αν ξέρατε πόσο απλό είναι να φτιάξετε τις δικές σας κομπόστες φρούτων για να τις απολαμβάνετε οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, τότε αμέσως θα σπεύσετε να κάνετε, ακόμη και αν δεν πιάνουν τα χέρια σας. Δεν χρειάζεται ούτε κόπο, ούτε χρήμα, ούτε ιδιαίτερες γνώσεις από κουζίνα!
Αν είστε τόσο τυχεροί που έχετε δικά σας βερίκοκα (καϊσια) καλώς, και αν δεν είναι ραντισμένα ακόμη καλύτερα. Αν πάλι όχι, η λαϊκή αγορά και τα μανάβικα είναι γεμάτα τέτοια εποχή. Προμηθευτείτε λοιπόν τα βερικοκάκια σας, τα οποία να είναι μεν ώριμα, όχι όμως πολύ μαλακά και δείτε παρακάτω πόσο εύκολα μπορείτε να κάνετε κομπόστα.

ΥΛΙΚΑ
Βερίκοκα
Ζάχαρη
Νερό
Βάζα
Ξινό (προαιρετικά)
Extra Info: Ανάλογα με την ποσότητα νερού που θα χρησιμοποιήσετε, ιδανικά θα χρειαστείτε τη μισή ζάχαρη. Στα υλικά δεν αναγράφουμε ποσότητες καθώς ποικίλουν από τα πόσα βερίκοκα, ή τα πόσα βάζα έχετε ή θέλετε να κάνετε.
Οσον αφορά το ξινό, αν θέλετε χρησιμοποιείτε καθώς έχει το ρόλο του συντηρητικού και σφίγγει τη σάρκα των βερίκοκων, ωστόσο θέλει προσοχή στη χρήση του (ελάχιστη ποσότητα) και βγάζει λίγο ξινούτσικη την κομπόστα μας.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Πλένουμε καλά τα βερίκοκα και τα χωρίζουμε στη μέση αφαιρώντας το κουκούτσι.

2. Στη συνέχεια, σε αποστειρωμένα βάζα, τοποθετούμε τα βερίκοκα με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω. Μην ξεχάσετε να αφήσετε ένα κενό 2-3 εκατοστών από το στόμιο του βάζου.
3. Τώρα με τον πιο εύκολο τρόπο θα φτιάξουμε το σιρόπι. Παίρνουμε την ποσότητα του νερού που χρειαζόμαστε, ανάλογα με τα βάζα μας (καλό είναι να μετρήσουμε όταν είναι μέσα τα βερίκοκα μας ώστε αντιστοίχως να ξέρουμε πόση ζάχαρη θα χρησιμοποιήσουμε), ρίχνουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.

Extra Info: Όπως αναφέραμε, χρησιμοποιούμε μισή ποσότητα ζάχαρης από το νερό. Δηλαδή για 500ml νερό, 250 γρ. ζάχαρη. Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε και λίγη παραπάνω σε περίπτωση είστε γλυκατζήδες!
4. Προσθέτουμε το σιρόπι μας στα βάζα, μέχρι να καλύψουμε τα βερίκοκα και στη συνέχεια σφραγίζουμε με τα καπάκια.
5. Τοποθετούμε τα βάζα μας σε κατσαρόλα (προηγουμένως έχουμε καλύψει τον πάτο της με μία πετσετούλα) και προσθέτουμε νερό, που να μην καλύπτει τα βάζα (ένα δάχτυλο κάτω από το καπάκι). Ιδανικά, τα βάζα μας πρέπει να είναι στο ίδιο ύψος.
6. Από τη στιγμή που θα πάρει μία βράση το νερό μας, αφήνουμε τα βάζα μας γι’ ακόμη μισή ώρα. Κλείνουμε το μάτι και αφήνουμε τα βάζα στο νερό μέχρι να κρυώσουν.
7. Η κομπόστα μας είναι έτοιμη. Για να καταλάβετε αν έγινε καλή κομποστοποίηση, πρέπει τα βερίκοκα να έχουν ανέβει πάνω και κάτω να έχει σιρόπι.
Τα αποθηκεύουμε στο ντουλάπι, όταν όμως τα ανοίξουμε πρέπει να τα βάλουμε στο ψυγείο.
Πως μπορείτε να τα απολαύσετε
Αγαπημένη μου επιλογή το καλοκαίρι είναι να τα βάζω στο ψυγείο και να τα απολαμβάνω κρύα, σαν γλυκό του κουταλιού. Οπως επίσης να τα τρώω με γιαούρτι ή παγωτό βανίλια. Υπάρχουν τόσες επιλογές, σε γλυκά, τάρτες, κέικ και άλλα, ενώ αποτελούν και ένα ιδανικό δωράκι σε αγαπημένα πρόσωπα. Ακόμη το σκέφτεστε;
Καλή σας επιτυχία!