Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος: “Λυπάμαι για την οδύνη που προκάλεσα άθελά μου”

Ελπιδοφόρος

Ισως γίνει η συνάντηση με Μητσοτάκη

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος προέβη σε δήλωση “συγνώμης” μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκε από την παρουσία του για την παρουσία του στα εγκαίνια του “Τουρκικού Κέντρου” στη Νέα Υόρκη.

Εξαιτίας αυτής της κίνησης υπήρξε αντίδραση τόσο από την Αθήνα όσο και από την Λευκωσία και μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακύρωσε τη συνάντηση που θα είχε. Μετά την αναδίπλωση του Ιεράρχη, φαίνεται πως υπάρχουν δεύτερες σκέψεις από την πλευρά της Ελλάδας και ίσως αυτή γίνει τελικά.

Η δήλωση του Ελπιδοφόρου αναφέρει:

«Ως έλληνας της Κωνσταντινούπολης έχω βιώσει εγώ και η οικογένειά μου τις φοβερές συνέπειες του ξεριζωμού από τις πατρογονικές μας εστίες, όπως πλήθος συμπατριωτών μου, αλλά και των Ιμβρίων και των Τενεδίων, λόγω μιάς ακόμα έξαρσης του κυπριακού ζητήματος τη δεκαετία του 70. Έχω μεγαλώσει με αυτό τον πόνο, γι᾽ αυτό και καταλαβαίνω τον πόνο των κυπρίων αδελφών μας, όπως και τα αισθήματά τους και τις αντιδράσεις τους. Θεωρώ ότι είναι εκφράσεις πόνου ανθρώπων που έχασαν τα πάντα: περιουσίες, πατρίδες, όνειρα, οικογένεια, συγγενείς.

Διαβάστε επίσης
Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος: Παίρνει εξιτήριο ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Θέλω, λοιπόν, να δηλώσω σε όλους ότι η παρουσία μου στην εκδήλωση της Δευτέρας, δε θα μπορούσε ποτέ να αποτελεί αναγνώριση μιας συμφοράς, μιας προσφυγιάς, μιας κατοχής. Η παρουσία μου είχε πάντα τον ίδιο σταθερό προσανατολισμό: τον έντιμο και θαρραλέο διάλογο, για ένα μέλλον με ειρήνη και προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας. Είμαστε όλοι ενωμένοι στην υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, ο καθένας με τον τρόπο του και με το ρόλο του. Αλλά ενωμένοι, προσηλωμένοι στον ίδιο στόχο.

Λυπάμαι ειλικρινά για την οδύνη που άθελά μου προκάλεσα σε Κύπριους και Ελληνοαμερικανούς αδελφούς μου, ιδιαίτερα στο αγαπημένο μου ποίμνιο. Προσεύχομαι να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στη μαρτυρική Κύπρο, όπως την προσδοκά ο Κυπριακός λαός, με βάση το διεθνές δίκαιο και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, και εργάζομαι για αυτό το σκοπό.

Η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής βρίσκεται έναν αιώνα δίπλα στον απανταχού Ελληνισμό, υπερασπιζόμενη τις προσδοκίες του. Η ενότητά μας είναι η διακονία και το χρέος μου».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *