Ασθενείς περιμένουν μήνες για να εγχειριστούν στο ΕΣΥ – Γιαννάκος (ΠΟΕΔΗΝ) στο Thes.gr: «Υπάρχει μεγάλο ζήτημα»

νοσοκομείο κορονοϊός Θεσσαλονίκη ΕΣΥ χειρουργεία

«Πάνω από δύο χρόνια, πια, η λίστα αναμονής για τα χειρουργεία», μεταφέρει μιλώντας στο Thes.gr ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ – Τι καταγγέλλουν οι ασθενείς

Στην κανονική του λειτουργία αναμένεται να επανέλθει σταδιακά το ΕΣΥ (Εθνικό Σύστημα Υγείας), καθώς καθημερινά αποδεσμεύεται αριθμός κλινών από τις ΜΕΘ που έχουν δοθεί για περιστατικά κορονοϊού.

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου και του τρίτου κύματος της πανδημίας στην Ελλάδα, ωστόσο, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήριζαν το ΕΣΥ «μονοθεματικό», ενώ το φθινόπωρο και, πριν από τη νέα επέλαση του κορονοϊού στη χώρα μας, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, προμήνυε πως «κανείς δε θα μείνει χωρίς φροντίδα», δίχως, όμως, να αποκλείει το ενδεχόμενο το εθνικό σύστημα υγείας να νοσηλεύει μόνο περιστατικά covid.

Ο κορονοϊός, τελικά, έως σήμερα (29/5), έχει κοστίσει τη ζωή σε 11.995 συμπολίτες μας, με το σύστημα υγείας να πιέζεται ασφυκτικά και να φτάνει σε ποσοστά απόλυτης πληρότητας στο σύνολό του, κατά τη μακρά διάρκεια του δεύτερου και του τρίτου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού. Το παραπάνω, από ότι φαίνεται, ήταν και η αιτία, για την οποία το ΕΣΥ δε διέθετε τη δυνατότητα να εγχειρήσει πολίτες, οι ασθένειες των οποίων δεν αφορούσαν τον κορονοϊό.

«Νωρίτερα στη ζωή μου, βρέθηκε καρκίνωμα στην ουροδόχο κύστη μου. Εχω εγχειριστεί στο παρελθόν και ήρθε η ώρα να ξαναχρειαστώ επέμβαση», αφηγείται στο Thes.gr ο κ. Θανάσης, ο οποίος παραδέχεται ότι δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο να συμβεί στο άμεσο μέλλον.

«Από τις αρχές του Μάρτη, περιμένω. Ο χειρούργος που με εξέτασε στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, με βεβαίωσε ότι χρειάζεται λαπαροσκοπική επέμβαση, που όμως δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί σε δημόσιο νοσοκομείο», λέει, συμπληρώνοντας ακόμη πως «από τότε ενημερώθηκα ότι, όταν τα χειρουργεία ξεκινήσουν ξανά, θα πρέπει να τηλεφωνήσω και να μπω σε μία λίστα αναμονής».

«Αναγκάστηκα να μεταβώ σε ιδιωτικό νοσοκομείο»

Παρόμοια είναι και η ιστορία του κ. Γιώργου από την Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, ο οποίος περιγράφει τη δική του περιπέτεια υγείας, λόγω της οποίας οδηγήθηκε στην πόρτα ιδιωτικού νοσοκομείου.

«Εχω πολύποδα στο στομάχι και χρειάστηκε να κάνω επέμβαση. Πήγα στο ΑΧΕΠΑ στην αρχή της άνοιξης και μου είπαν ότι, ένεκα της κατάστασης, κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό. Η φύση της ασθένειας και η ανησυχία μου, ωστόσο, με ανάγκασαν να μεταβώ σε ιδιωτικό νοσοκομείο και να πραγματοποιήσω την επέμβαση, πληρώνοντας χιλιάδες ευρώ».

«Δεν κατάφερα ούτε να εξεταστώ»

«Εδώ και χρόνια, ταλαιπωρούμαι από θηλώματα στην ουροδόχο κύστη», λέει ο Κ.Α., ο οποίος διηγείται αναστατωμένος πως τον τελευταίο καιρό αισθάνεται δυσφορία, αλλά δεν μπορεί να βρει τρόπο για να εξεταστεί.

Οπως περιγράφει, «με τη διαγνωστική εξέταση που ονομάζεται κυστεοσκόπηση, ή με βιοψία, ελέγχομαι ανά εξάμηνο, όπως μου έχουν συστήσει οι ιατροί. Αν βρεθεί και πάλι κάποιο θήλωμα, δηλαδή κάποιος όγκος, προχωράμε σε επέμβαση. Το τελευταίο εξάμηνο, όμως, δεν κατάφερα ούτε να εξεταστώ».

Ακόμη, όπως αναφέρει, η δυσφορία του τελευταίου χρονικού διαστήματος, τον ανησυχεί: «Παρότι αισθάνομαι ενόχληση στην κύστη μου, στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου δε συζητούν καν την επέμβαση και πρέπει να περιμένω ακόμη και για να εξεταστώ. Εχω τηλεφωνήσει από τα μέσα του Μάη και μου ζήτησαν να καλέσω στις 31/5, για να μπω σε μία λίστα. Κανείς δεν ξέρει πότε θα μάθω αν τελικά χρειάζομαι επέμβαση, αλλά ούτε και το πως θα είμαι έως τότε».

Και οι τρεις ασθενείς, μετέφεραν στο Thes.gr ότι οι γιατροί, σε όλες τις περιπτώσεις, ήταν πρόθυμοι να συνδράμουν, αλλά τους διαβεβαίωναν ότι τα περιστατικά είναι πολλά, η αναμονή μεγάλη και οι δυνατότητες να τους φροντίσουν, πολύ περιορισμένες. Ετσι, τους πρότειναν, αν έχουν τη δυνατότητα, να απευθυνθούν σε υγειονομική δομή που βρίσκεται εκτός της ομπρέλας του ΕΣΥ, δηλαδή σε ιδιωτικό νοσοκομείο.

Γιαννάκος: «Τα νοσοκομεία, στο 80%, σταμάτησαν εξ ολοκλήρου να χειρουργούν – Υπάρχει μεγάλο ζήτημα»

Μόνο τα χειρουργεία τα οποία ήταν έκτακτα πραγματοποιούσαν τα νοσοκομεία κατά τη διάρκεια του δεύτερου και του τρίτου κύματος της πανδημίας, όπως αναφέρει μιλώντας στο Thes.gr ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

«Στο 80% τους, τα νοσοκομεία σταμάτησαν εξ ολοκλήρου να χειρουργούν. Και τα τακτικά ιατρεία διεκόπησαν, ουσιαστικά, εξ ολοκλήρου. Ούτε και οι διαγνωστικές εξετάσεις μπορούσαν να πραγματοποιηθούν, λόγω της προσαρμογής των νοσοκομείων στην αντιμετώπιση των περιστατικών κορονοϊού», λέει συγκεκριμένα ο κ. Γιαννάκος, ο οποίος σημειώνει ενδεικτικά πως, στην Αττική, πέντε νοσοκομεία νοσήλευαν αποκλειστικά και μόνο περιστατικά covid.

«Αλλοι, πάλι», προσθέτει ακόμη, «οι οποίοι περίμεναν να κάνουν εξετάσεις όπως γαστροσκοπήσεις, κολονοσκοπήσεις και άλλα ήδη εξετάσεων, δεν μπορούσαν τελικά να τις κάνουν. Οι ογκολογικοί ασθενείς, ουσιαστικά, έχουν χάσει θεραπείες. Υπάρχει μεγάλο ζήτημα. Αυτά τα έχουμε καταγγείλει επανειλημμένα».

Σε ότι αφορά, τώρα, την αναμονή των ασθενών για τα χειρουργεία, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι στο ΕΣΥ, επικρατούσε ήδη η συνθήκη του ενάμιση χρόνου αναμονής, με την συγκεκριμένη κατάσταση, ωστόσο, να αμβλύνεται.

«Τα χειρουργεία που έχουν αναβληθεί είναι πάρα πολλά. Η αναμονή ήταν 1,5 με δύο χρόνια. Η λίστα αναμονής για τα χειρουργεία, θα είναι πάνω από δύο χρόνια, πια».

«Υπάρχουν κίνδυνοι για τα σοβαρά χειρουργεία»

Μιλώντας, επιπλέον, για τη σταδιακή επιστροφή των νοσοκομείων στην κανονικότητα, ο κ. Γιαννάκος σημειώνει ότι υπάρχουν κίνδυνοι για τα σοβαρά χειρουργεία, καθώς «πολλές χειρουργικές αίθουσες έχουν μετατραπεί σε ΜΕΘ», ενώ, πολλά σοβαρά χειρουργεία, «χρειάζονται ΜΕΘ που δεν υπάρχουν».

Ο δρόμος προς την προσαρμογή στην κανονικότητα, ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, περιλαμβάνει προσλήψεις στο ΕΣΥ.

«Δεν μπορεί να συμβεί η προσαρμογή στην κανονικότητα στο 100%, γιατί υπάρχουν πολλά περιστατικά κορονοϊού. Πρέπει να λυθούν οι παθογένειες του συστήματος, το λέμε και δε γίνεται ποτέ». Μάλιστα, ο ίδιος παραδέχεται πως υπάρχουν πάρα πολλοί γιατροί και νοσηλευτές που είναι άνεργοι, ή που δουλεύουν «μέσα στην ανασφάλεια, με περιορισμένου χρόνου συμβάσεις». Και όπως εξηγεί, «δε θα αφήσει κάποιος κάτι άλλο που έχει, ακόμη κι αν είναι χειρότερο, αν είναι πιο μόνιμο από μία θέση περιορισμένου χρόνου».

Οπως άλλωστε, γνωστοποιεί, όταν υπάρχουν θέσεις για μόνιμο προσωπικό στο ΕΣΥ, «οι αιτήσεις είναι 50 με 70 χιλιάδες».

Αυτή τη στιγμή, στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στην Ελλάδα, νοσηλεύονται 521 άνθρωποι, ενώ ο δείκτης εισαγωγών ασθενών με covid στα νοσοκομεία, παρουσίασε αύξηση 12,4% κατά το τελευταίο 24ωρο. Τα νοσοκομεία, με τα υπάρχοντα εργαλεία και τον ίδιο αριθμό διαθέσιμου προσωπικού, επανέρχονται σταδιακά στην κανονικότητα. Με όσα οφέλη, αλλά και κινδύνους, μπορεί αυτό να ενέχει…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *