Γιάννης Ταχματζίδης στο Thes.gr: “Απαράδεκτο το σχέδιο νόμου για τα ιαματικά λουτρά” (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Λαγκαδάς λουτρά Λαγκαδά

Ο δήμαρχος Λαγκαδά πρωτοστατεί στην αντίδραση των δήμων στο σχέδιο του υπουργείου Τουρισμού

Ενα ηχηρό “όχι” λένε οι 60 δήμοι και η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Τουρισμού που προβλέπει να περιέλθουν στο κράτος οι ιαματικές πηγές και η έκταση σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου γύρω από αυτές.

Η αντίδραση είναι σφοδρή από την πρώτη στιγμή καθώς οι εμπλεκόμενοι φορείς θεωρούν πως με τον τρόπο αυτό θα χαθεί από τους δήμους ένα πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο που σε αρκετές περιπτώσεις θα μπορούσε να είναι μοχλός ανάπτυξης για ολόκληρη την τοπική κοινωνία.

Σε 60 δήμους σε όλη την ελληνική επικράτεια υπάρχουν ιαματικές πηγές που ανήκουν στη δικαιοδοσία των δήμων που είναι υπεύθυνοι για την εύρυθμη λειτουργία τους. Σε ορισμένους δήμους τα λουτρά είναι ένας πόλος έλξης καθώς έχουν αναπτύξει τον ιαματικό τουρισμό και παράλληλα είναι μια πηγή εσόδων τόσο για τα δημοτικά ταμεία όσο και την τοπική κοινωνία.

λουτρά Λαγκαδά

Ενας από αυτούς είναι ο δήμος Λαγκαδά, που τα ιαματικά λουτρά αποτελούν σήμα κατατεθέν και ο κόσμος τα επιλέγει λόγω του τοπίου και των πολύ καλών εγκαταστάσεων.

Ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Ταχματζίδης, μέσω του Thes.gr εκφράζει την αντίθεσή του στο σχέδιο νόμου υποστηρίζοντας πως στην περίπτωση του δήμου του θα χαθεί ένα πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο για το οποίο είναι υπερήφανοι όλοι οι δημότες.

“Με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Τουρισμού επιχειρείτε η υφαρπαγή δημοτικής περιουσίας όχι μόνο των λουτρών αλλά και οποιασδήποτε δημοτικής ή δημόσιας έκτασης σε ακτίνα 1.000 μέτρων. Το θεωρούμε απαράδεκτο γιατί το κράτος θα έπρεπε να δημιουργήσει όρους και προϋποθέσεις για την ανάπτυξη των ιαματικών πηγών”, σημειώνει ο κ. Ταχαμτζίδης που υποστηρίζει πως με τον τρόπο αυτό θα υπάρξει απαξίωση και όχι ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού.

“Τώρα που όλοι μιλούν για ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού, το κράτος θα έπρεπε να δημιουργήσει τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να υπάρξει ένα σχέδιο ανάπτυξης μέσα στο δήμο”, δηλώνει χαρακτηριστικά.

Ηδη, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ιαματικών Πηγών υπήρξε έντονη αντίδραση. “Κάναμε παραστάσεις στον υπουργό Τουρισμού. Αντίθετη στο σχέδιο είναι και η ΚΕΔΕ. Την άποψή μας αυτή την κοινοποίησα στους βουλευτές Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης, στον περιφεριειάρχη και στον πρόεδρο της ΠΕΔΚΜ” υποστηρίζει ο δήμαρχος Λαγκαδά και συνεχίζει: “Με αυτό το σχέδιο θα δημιουργηθεί μια ανώνυμη εταιρεία που θα έχει την εκμετάλλευση και οι δήμοι θα κοιτούν έξω από το φράχτη”.

Η σημασία των λουτρών Λαγκαδά είναι μεγάλη για το δήμο και τους πολίτες. “Τα ιαματικά λουτρά είναι το μεγάλο χαρτί του Λαγκαδά. Η ανάπτυξη μπορεί νεα έρθει από εκεί. Εχουμε ξεκινήσει την αναζήτηση ιδιωτικών κεφαλαίων προκειμένου να τα αναπτύξουμε και να έχουμε καλύτερη διαχείρηση”, δηλώνει ο Γιάννης Ταχματζίδης.

Λουτρά με μεγάλη ιστορία

Τα ιαματικά λουτρά του Λαγκαδά είναι ένας τόπος με μακραίωνη ιστορία καθώς λειτουργούσαν από τα βυζαντινά χρόνια. Μια παράδοση αναφέρει ότι τα λουτρά ήταν γνωστά από την εποχή του Μέγα Κωνσταντίνου όπου ο αυτοκράτορας με τη μητέρα του Αγία Ελένη, λούστηκαν στις πηγές για αρκετό χρόνο για να θεραπευτούν.

Σε λεύκωμα της λουτροπόλεως του Λαγκαδά, το 1936 αναφέρεται ότι κατά τον 9ο μ.Χ. αιώνα, ο Ρωμαίος στρατηγός Ιουστινιανός, ανέγειρε τους λουτήρες των θερμοπηγών. Μια δεύτερη παράδοση λέει πως τα λουτρά χτίστηκαν γύρο στο 900 μ.Χ., από τον στρατιωτικό ιατρό Ιουστινιανό.

Σε κάθε περίπτωση η βυζαντινή καταγωγή των λουτρών επιβεβαιώνεται από το ίδιο το μνημείο, όπου διακρίνονται ακόμη τμήματα της αρχικής βυζαντινής τοιχοποιίας.

λουτρά Λαγκαδά

Κατά τον 20ο αιώνα, λόγω της συγκοινωνιακής σύνδεσης του Λαγκαδά με την Θεσσαλονίκη, αλλά και χάρη στις θεραπευτικές ιδιότητες των πηγών, αυξήθηκε κατακόρυφα η επισκεψιμότητα και κατασκευάστηκαν συμπληρωματικές κτιριακές εγκαταστάσεις στον ευρύτερο χώρο των λουτρών. Οι νέες εγκαταστάσεις έχουν επαφή με τα βυζαντινά κτίσματα, τα οποία το 1984 κηρύχτηκαν διατηρητέα μνημεία και προστατεύονται από την αρχαιολογική νομοθεσία.

Ο χώρος είναι κατάλληλος για επισκέψεις σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, με χώρο αναψυχής, παιχνιδιών για μικρούς και μεγάλους, ενώ το καλοκαίρι λειτουργεί και μεγάλη εξωτερική πισίνα.

λουτρά Λαγκαδά λουτρά Λαγκαδά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *