Θεσσαλονίκη: Τελετή μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων στην Πολίχνη (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Γενοκτονία των Ποντίων

Παρουσία πολιτικών παραγόντων και ποντιακών σωματείων

“Η Γενοκτονία των Ποντίων, αυτό το ειδεχθές έγκλημα, δε θα ξεχαστεί και είναι χρέος όλων να πράξουν τα δέοντα για τη διεθνή αναγνώρισή του”, είναι το κεντρικό μήνυμα της επετείου των 102 ετών που συμπληρώνονται φέτος.

Οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης βρίσκονται σε εξέλιξη και το απόγευμα της Δευτέρας τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων για τη Γενοκτονία των Ποντίων, στο Μνημείο του Πόντιου Αγωνιστή (οδός Αγνώστου Στρατιώτη, Πολίχνη). Η τελετή έγινε υπό την αιγίδα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, υπό την υψηλή εποπτεία του δήμου Παύλου Μελά και συνδιοργανώθηκε με τους ποντιακούς συλλόγους «Ένωση Ποντίων Πολίχνης», «Ακρίτες του Πόντου Σταυρούπολης», «Αλέξανδρος Υψηλάντης Ηλιούπολης».

Τηρώντας τα μέτρα ασφαλείας για την πανδημία, το παρών έδωσαν ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης, ο δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης, ο βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Κούβελας, η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου και ο τομεάρχης Πολιτισμού της Ελληνικής Λύσης, Γιώργος Κομνηνός.

Ο Σταύρος Καλαφάτης στη δήλωσή του επισήμανε: «Σήμερα οι σκέψεις μας πάνε στις 19 Μαΐου του 1919. Ημέρα θλίψης και ημέρα πένθους. Οι σκέψεις μας ταξιδεύουν στα τάγματα εργασίας, στις πυρπολήσεις περιουσιών των αδελφών μας Ελλήνων του Πόντου, στις λεηλασίες, στην τρομακτική προσπάθεια των Τούρκων να εκτοπίσουν, να αφανίσουν τους Έλληνες και τις περιουσίες τους. Είναι χρέος μας να κρατάμε την μνήμη αυτή ζωντανή. Συνεχίζεται αταλάντευτα και αδιαπραγμάτευτα η προσπάθεια που καταβάλλει η Ελληνική Κυβέρνηση για τη διεθνή αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας. Είναι ένας αγώνας που συνεχίζεται και θα επιμένει».

Από την πλευρά της, η Κατερίνα Νοτοπούλου σε μήνυμά της είπε: “Τιμούμε τις εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων. Οι Έλληνες του Πόντου υπέστησαν έναν από τους πλέον βάρβαρους και βίαιους διωγμούς την περίοδο 1914-1923. Εκτελέσεις, βίαιες εκτοπίσεις, βασανισμοί, πορείες θανάτου, έκθεση σε κακουχίες, πείνα και δίψα ήταν μερικές από τις μεθόδους που χρησιμοποίησε το κίνημα των Νεότουρκων με τους επιζώντες να παίρνουν τον δρόμο της προσφυγιάς. Κρατάμε ζωντανή την συλλογική μνήμη αποτίοντας φόρο τιμής στο μνημείο του Πόντιου Αγωνιστή στην Πολίχνη του Δήμου Παύλου Μελά, όπου προσέφυγαν ως πρόσφυγες αρκετοί από όσους κατάφεραν να σωθούν από τους διώκτές τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν ο πρώην Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απέδιδε το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά στον ομώνυμο Δήμο, προέβλεψε και περιελάμβανε στην συμφωνία απόδοσης την ίδρυση Μουσείου Ποντιακού και Προσφυγικού Ελληνισμού”.

Γενοκτονία των Ποντίων

Γενοκτονία των Ποντίων

Γενοκτονία των Ποντίων

Γενοκτονία των Ποντίων

Γενοκτονία των Ποντίων

Γενοκτονία των Ποντίων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *