11 κεντρικοί δρόμοι της Θεσσαλονίκης που «κρύβουν» τη δική τους ιστορία (ΦΩΤΟ)

Αφιέρωμα δρόμοι Θεσσαλονίκη ιστορικοί δρόμοι οδοί λεωφόροι ιστορία όνομα

Από πού πήραν τα ονόματά τους οι πιο πολυσύχναστοι οδοί της πόλης

Η Θεσσαλονίκη θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι ένα «ανοιχτό» βιβλίο που συνεχώς μαθαίνεις και ανακαλύπτεις νέα πράγματα για την ιστορία και την εξέλιξή της. Είναι μία πόλη που σε ταξιδεύει στο χρόνο, καθώς σε κάνει να αναπολείς τα σπουδαία γεγονότα που έζησε.

Καθημερινά χιλιάδες κόσμος διασχίζει τους μεγάλους και μικρούς δρόμους της πόλης είτε για να πάει στις δουλειές του, είτε για βόλτα στο κέντρο, χωρίς όμως να γνωρίζει την σημασία των ονομάτων των οδών, τα οποία αντικατοπτρίζουν σε μεγάλο βαθμό τα σημαντικά γεγονότα που στιγμάτισαν τη Θεσσαλονίκη.

Περπατώντας στα στενά της πόλης θα παρατηρήσετε ότι πολλοί δρόμοι έχουν περίεργες ονομασίες, καθώς και ονόματα από σπουδαίες προσωπικότητες. Εχετε, όμως, σκεφτεί γιατί συμβαίνει αυτό;

Η ταυτότητα των δρόμων πολύ συχνά λειτουργεί ως ιστορικός οδηγός για την πόλη, βοηθώντας με αυτό τον τρόπο τους επισκέπτες αλλά και τους Θεσσαλονικείς να την γνωρίσουν καλύτερα.

Το Thes.gr συγκέντρωσε 11 κεντρικούς δρόμους στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι έχουν πάρει το όνομά τους από σημαντικά περιστατικά που σημάδεψαν την πόλη μέσα στους αιώνες.

Οδός Εγνατία

οδός Εγνατία Θεσσαλονίκη

Ενας από τους πιο κεντρικούς και σημαντικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης είναι η οδός Εγνατία, η οποία εξυπηρετεί κάθε μέρα εκατοντάδες κόσμου που θέλει να κατευθυνθεί από την μία πλευρά της πόλης στην άλλη. Ο δρόμος είναι διπλής κατεύθυνσης, κάνοντας την κυκλοφορία των οχημάτων ομαλή.

δρόμος Εγνατία Θεσσαλονίκη

Πιο συγκεκριμένα, η Εγνατία οδός (Via Egnatia) ήταν ιστορική εμπορική και στρατιωτική οδική αρτηρία που διανοίχτηκε από τους Ρωμαίους, μεταξύ του 146 και 120 π.Χ. και ένωνε τη Ρώμη με τις κτήσεις της που βρίσκονταν στην Ανατολή.

Οδός Μοναστηρίου

οδός Μοναστηρίου Θεσσαλονίκη

Η Οδός Μοναστηρίου είναι κεντρικός οδικός άξονας της Θεσσαλονίκης που οδηγεί προς την έξοδο της πόλης. Ξεκινάει από την Πλατεία Δημοκρατίας που βρίσκεται στο Βαρδάρη και αποτελεί παραδοσιακά το κέντρο της πόλης, καθώς και την αρχή χιλιομέτρησης αποστάσεων.

δρόμος Μοναστηρίου Θεσσαλονίκη

Στη συνέχεια ο δρόμος καταλήγει στον κόμβο με την Περιφερειακή οδό, στο Ελευθέριο – Κορδελιό.

Οδός Ερμού

οδός Ερμού Θεσσαλονίκη

Η οδός Ερμού βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και είναι παράλληλη με την Εγνατία οδό. Ο δρόμος είναι διπλής κατεύθυνσης και οδηγεί μέχρι την εκκλησία της Αγίας Σοφίας. Επίσης, τη συγκεκριμένη οδό τη χωρίζουν μεγάλοι δρόμοι, όπως η Ιωνος Δραγούμη και η Ελευθέριου Βενιζέλου, οι οποίες φτάνουν μέχρι την παραλιακή της Θεσσαλονίκης.

δρόμος Ερμού Θεσσαλονίκη

Η οδός Ερμού πήρε το όνομά της από τον Ερμή που ήταν ο φτεροπόδαρος θεός του Ολύμπου, γιος του Δία. Γεννήθηκε σε βουνό της Αρκαδίας και ήταν ο ταχυδρόμος των θεών αλλά και προστάτης του εμπορίου.

Δείτε επίσης: 10 ιστορικοί δρόμοι στη Θεσσαλονίκη: Από που πήραν το όνομά τους (ΦΩΤΟ)

Οδός Φράγκων

οδός Φράγκων Θεσσαλονίκη

Η οδός Φράγκων ξεκινάει την διαδρομή της από την οδό Πολυτεχνείου και συνεχίζει μέχρι το κέντρο της πόλης. Είναι ένας μεγάλος δρόμος της Θεσσαλονίκης, μονής κατεύθυνσης στον οποίο θα βρείτε μικρά και μεγάλα μαγαζάκια κατά μήκος του.

δρόμος Φράγκων Θεσσαλονίκη

Η οδός έλαβε την ονομασία της από τον λεγόμενο Φραγκομαχαλά, δηλαδή τη συνοικία, όπου κατοικούσαν Ευρωπαίοι, Καθολικοί Χριστιανοί. Στο κέντρο του συνοικισμού είναι χτισμένος ο καθολικός ναός της Αμιάντου Σύλληψης της Παναγίας.

Οδός Βασιλέως Ηρακλείου

οδός Βασιλέως Ηρακλείου Θεσσαλονίκη

Τη σκυτάλη από την οδό Φράγκων παίρνει η Βασιλέως Ηρακλείου, η οποία συνεχίζει την πορεία της στα στενά της πόλης, περνώντας από τα λουλουδάδικα και διασχίζοντας τον κάθετο δρόμο της Πλατείας Αριστοτέλους.

δρόμος Βασιλέως Ηρακλείου

Η ονομασία της ωφελείται στον Ηράκλειο (575-641 μ.Χ.) που ήταν αυτοκράτορας του Βυζαντίου από το 610 μέχρι τον θάνατό του. Διεξήγαγε νικηφόρες εκστρατείες εναντίον των Περσών και ανέκτησε τον Τίμιο Σταυρό. Καθιέρωσε την ελληνική ως επίσημη γλώσσα του κράτους.

Οδός Τσιμισκή

οδός Τσιμισκή Θεσσαλονίκη

Η οδός Τσιμισκή είναι ο εμβληματικότερος εμπορικός δρόμος της Θεσσαλονίκης, που δεν «κοιμάται» ποτέ. Καθημερινά χιλιάδες πολίτες και τουρίστες περνούν από αυτόν για να κάνουν τη βόλτα και τα ψώνια τους.

Οποια στιγμή της ημέρας και αν περάσετε, πάντα θα βλέπετε κόσμο και οχήματα να διασχίζουν την οδό. Ο δρόμος είναι μονής κατεύθυνσης που ξεκινάει από την πλατεία ΧΑΝΘ και καταλήγει στην περιοχή Λαδάδικα.

δρόμος Τσιμισκή Θεσσαλονίκη

Η οδός ονομάστηκε έτσι από τον Τσιμισκή Ιωάννη (925-976 μ.Χ.) ο οποίος ήταν Αυτοκράτορας του Βυζαντίου, που ανέβηκε στον θρόνο μετά τον Νικηφόρο Φωκά, σε μια από τις πιο ταραγμένες περιόδους της αυτοκρατορίας (969 μ.Χ.).

Πολέμησε νικηφόρα τόσο κατά των Ρώσων του Σβιατοσλάβ, όσο και κατά των Αράβων. Θεωρείται ένας από τους πιο ικανούς στρατηγούς της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Έμεινε στον θρόνο για επτά χρόνια, μέχρι το 976 και πέθανε από τύφο, επιστρέφοντας από τη θριαμβευτική του εκστρατεία στους Αγίους Τόπους. Ήταν τότε 51 ετών.

Οδός Πολυτεχνείου

οδός Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκη

Αμέσως μετά την Τσιμισκή, συνεχίζει η οδός Πολυτεχνείου η οποία φτάνει μέχρι το Δικαστικό Μέγαρο. Ο ονομασία της οδού αναφέρεται στα γεγονότα του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που έλαβαν χώρα στην Αθήνα, το Νοέμβριο του 1973.

δρόμος Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκη

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτελεί έκτοτε σύμβολο της αντιδικτατορικής αντίστασης. Στη Θεσσαλονίκη, επίσης τις ίδιες ημέρες, πραγματοποιήθηκε κατάληψη της Πολυτεχνικής Σχολής από φοιτητές/τριες που αντιτάσσονταν στη δικτατορία.

Δείτε επίσης: Τα καπνομάγαζα της Σταυρούπολης: Μάρτυρες της «χρυσής» εποχής του καπνού (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Οδός Μητροπόλεως

οδός Μητροπόλεως Θεσσαλονίκη

Η οδός Μητροπόλεως είναι μια από τις οριζόντιες οδούς του κέντρου της Θεσσαλονίκης, παράλληλη με την παραλιακή και τις οδούς, Τσιμισκή, Ερμού, Εγνατία. Είναι ο πιο κοσμοπολίτικος δρόμος της πόλης, στον οποίο θα βρείτε ακριβά μαγαζιά ένδυσης και αρκετές καφετέριες που πάντα θα έχουν κόσμο.

Αφού διασχίσετε την πλατεία Αριστοτέλους, θα αντικρίσετε μπροστά σας τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, από όπου ο δρόμος πήρε το όνομα του.

δρόμος Μητροπόλεως Θεσσαλονίκη

Πιο συγκεκριμένα, η οδός Μητροπόλεως ονομάζεται έτσι, επειδή σ’ αυτήν βρίσκεται ο ναός του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά, που είναι ο μητροπολιτικός ναός της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης.

Ο μητροπολιτικός ναός ανεγέρθηκε το διάστημα 1891-1914 σε σχέδια των αρχιτεκτόνων Ερνέστου Τσίλερ και Ξενοφώντα Παιονίδη. (Παλαιά Ονομασία: Φραγκλίνου Ρούσβελτ).

Οδός Καρατάσου

Η οδός Καρατάσου είναι μονής λωρίδας με κατεύθυνση προς το κέντρο της πόλης. Πήρε το όνομά της από τον Αναστάσιο (Τάσος) Καρατάσο (1764-1830) που ήταν οπλαρχηγός της Μακεδονίας μυημένος στη Φιλική Εταιρεία και αγωνιστής της Επανάστασης του 1821.

δρόμος Καρατάσου Θεσσαλονίκη

Ο γιος του Τσάμης (Δημήτριος) Καρατάσος (1798-1861) πολέμησε μαζί με τον πατέρα του. Αργότερα έγινε ανώτερος αξιωματικός και πρωταγωνίστησε στην εξέγερση της Χαλκιδικής, το 1854.

Οδός Ναυάρχου Κουντουριώτου

Η οδός Κουντουριώτου είναι η συνέχεια της Καρατάσου και περνάει μπροστά από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.  Πήρε το όνομά της από τον Παύλο Κουντουριώτη (1855-1935) που ήταν ναύαρχος.

δρόμος Κουντουριώτου Θεσσαλονίκη

Ως κυβερνήτης του θωρηκτού Αβέρωφ και Αρχηγός του Στόλου του Αιγαίου συμμετείχε στις νικηφόρες ναυμαχίες της Ελλης και της Λήμνου και απελευθέρωσε σχεδόν όλα τα νησιά του Αιγαίου. Διετέλεσε επίσης υπουργός, αντιβασιλέας και πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Λεωφόρος Νίκης

οδός Λεωφόρος Νίκης Θεσσαλονίκη

Την Ναυάρχου Κουντουριώτου ακολουθεί η Λεωφόρος Νίκης, η οποία με ιστορία πάνω από 100 χρόνια, αποτελεί μέχρι και σήμερα το «στολίδι» της Θεσσαλονίκης. Είναι το παραλιακό μέτωπο της πόλης, στο οποίο στεγάζονται μεγάλα κτίρια για εκλεκτούς επισκέπτες, ενώ δεν παραλείπονται φυσικά και τα τουριστικά καφέ και μπαρ που συγκεντρώνουν εκατοντάδες κόσμου.

δρόμος Λεωφόρος Νίκης Θεσσαλονίκη παραλιακή

Ονομάζεται έτσι για να τιμηθούν οι νίκες του ελληνικού στρατού και ιδιαίτερα η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, το 1912. Από εκεί παρέλασαν ελληνικά στρατεύματα με επικεφαλής τον βασιλιά Γεώργιο και τον διάδοχο Κωνσταντίνο. Η Νίκη ήταν επίσης θεά της ελληνικής μυθολογίας. Η Λεωφόρος Νίκης οδηγεί στον Λευκό Πύργο.

Πηγή ιστορικών πληροφοριών: thessaloniki.gr