Πού βρίσκεται το “σημείο μηδέν” στη Θεσσαλονίκη – Η “κρυφή” τοποθεσία (ΦΩΤΟ)

σημείο μηδέν Θεσσαλονίκη

Δεν γίνεται εύκολα αντιληπτό από τα μάτια του κόσμου

Εσείς γνωρίζετε ότι κάθε μεγάλη πόλη έχει το δικό της «σημείο μηδέν», από το οποίο ξεκινάει η χιλιομετρική απόσταση που βλέπουμε στις ταμπέλες; Εχετε παρατηρήσει σε ποιο σημείο βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη;

Αν όχι είναι λογικό, καθώς η συγκεκριμένη μαρμάρινη πλάκα που αναγράφει «0» είναι τοποθετημένη στην πλατεία Δημοκρατίας γνωστή και ως πλατεία Βαρδαρίου της Θεσσαλονίκης, μέρος, που είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτό από τα μάτια του κόσμου.

Ο Βαρδάρης είναι από τους πιο παλιούς και γνωστούς δρόμους, ο οποίος αποτελεί παραδοσιακά το κέντρο της πόλης και την αρχή χιλιομετρικής απόστασης για τη Θεσσαλονίκη.

σημείο μηδέν Θεσσαλονίκη

Η πλατεία συνορεύει με όλους τους κεντρικούς άξονες της πόλης, απ’ όπου ξεκινούν οι οδοί Εγνατία, Μοναστηρίου, Λαγκαδά, 26ης Οκτωβρίου, Δωδεκανήσου και Καραολή και Δημητρίου. Αυτοί οι δρόμοι ενώνουν τη δυτική με την ανατολική πλευρά και φυσικά οδηγούν σε διάφορες περιοχές του κέντρου.

Μάλιστα, στην πλατεία Βαρδαρίου κατασκευάζεται ο Σταθμός Δημοκρατίας του Μετρό Θεσσαλονίκης, ο οποίος θα εξυπηρετεί τις γραμμές 1 και 2.

Εάν κάνετε μία βόλτα στην περιοχή αλλά και στα ευρύτερα σημεία της, θα καταλάβετε ότι πρόκειται για μία ιστορική και παλιά γειτονιά της πόλης, με μικρά μαγαζάκια και σπίτια που φαίνεται να έχουν «ξεχαστεί» στο χρόνο.

δρόμος Βαρδάρη Θεσσαλονίκη

Από την άλλη στην οδό Μοναστηρίου, υπάρχει η γνωστή Αμερικανική Αγορά, από όπου οι φαντάροι μπορούν να προμηθευτούν ρούχα και οτιδήποτε άλλο τους είναι απαραίτητο.

Ωστόσο στην πλατεία Δημοκρατίας εκτός από το σημείο μηδέν θα συναντήσετε και ένα άγαλμα το οποίο θα σας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση.

Συγκεκριμένα, ανάμεσα στα ψηλά δέντρα βρίσκεται ένα μαρμάρινο άγαλμα έφιππου αξιωματικού του στρατού, που είναι τοποθετημένο σε ένα υψηλό βάθρο.

άγαλμα βασιλεία Κωνσταντίνου πλατεία Δημοκρατίας Θεσσαλονίκη

Πηγαίνοντας πιο κοντά στο σημείο θα διαπιστώσει πως είναι ο ανδριάντας του Αρχιστράτηγου του Ελληνικού Στρατού κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων, και μετέπειτα βασιλιά της Ελλάδος, Κωνσταντίνου Α′.
Πρόκειται για μια δημιουργία του γλύπτη Γεωργίου Δημητριάδη του Αθηναίου.

Τοποθετήθηκε το 1940 λίγο πριν την έναρξη του ελληνοιταλικού πολέμου. Τόσο ο έφιππος ανδριάντας όσο και το έργο είναι κατασκευασμένα από μάρμαρο.

άγαλμα βασιλεία Κωνσταντίνου πλατεία Δημοκρατίας Θεσσαλονίκη

Επίσης, είναι ο μοναδικός από μάρμαρο έφιππος ανδριάντας στην Ελλάδα. Ο καλλιτέχνης φαντάστηκε τον Κωνσταντίνο την στιγμή της εισόδου στην πόλη της Θεσσαλονίκης το 1912 ως απελευθερωτής.

Στην πρόσοψη του βάθρου υπάρχει εντοιχισμένο ορειχάλκινο ανάγλυφο με το βασιλικό οικόσημο, και από κάτω αναγράφονται τα λόγια: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

άγαλμα βασιλεία Κωνσταντίνου πλατεία Δημοκρατίας Θεσσαλονίκη

Αυτός ο ανδριάντας έχει την δική του ιστορία. Πολλοί νομίζουν πως εκεί ήταν η αρχική θέση του αγάλματος, όμως στην πραγματικότητα το συγκεκριμένο άγαλμα έχει μετακινηθεί συνολικά τρεις φορές, μέχρι να καταλήξει στη σημερινή του θέση.

Ποιες είναι οι τρεις θέσεις που άλλαξε;

Το άγαλμα είχε αρχικά τοποθετηθεί τη δεκαετία ′40 στο πάρκο της ΧΑΝΘ και συγκεκριμένα στο διάδρομο που παλαιότερα ήταν τα αναψυκτήρια πίσω από το Θέατρο Κήπου.

Στα τέλη της δεκαετίας του ′50 ο δήμος Θεσσαλονίκης αποφάσισε τη μετακίνηση του αγάλματος, και τη μετεγκατάσταση του για δεύτερη φορά στην τότε πλατεία Βαρδαρίου, η οποία ήταν διαμορφωμένη σε μια μακρόστενη μεγάλη πλατεία στο μέσον της οποίας θα τοποθετηθεί το άγαλμα.

σημείο μηδέν Θεσσαλονίκη

Το άγαλμα για τρίτη και τελευταία φορά μετακινήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ′60 από το μέσον της πρώην μεγάλης πλατείας, στη νησίδα που βρίσκεται η σημερινή του θέση.

Πηγή ιστορικών πληροφοριών: royalchronicles.gr