Προφήτης Ηλίας στο Φίλυρο: Το εκκλησάκι με τη μοναδική θέα σε ένα δροσερό περιβάλλον (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

εκκλησάκι Προφήτης Ηλίας πάνω από το Φίλυρο Θεσσαλονίκης

Αύριο (20/7) τιμάται η μνήμη του Προφήτη Ηλία

Μεσούσης του καλοκαιριού τιμάται η μνήμη ενός ξεχωριστού προσώπου της Εκκλησίας. Ο Προφήτης Ηλίας υπήρξε ένας από τους ανθρώπους του Θεού στη γη και η μνήμη του τιμάται με ευλάβεια στις 20 Ιουλίου.

Είναι γνωστό πως οι εκκλησιές που είναι αφιερωμένες στον Προφήτη Ηλία βρίσκονται σε σημεία με μεγάλο υψόμετρο, συνήθως σε κορυφές βουνών, λόφων ή πόλεων.

Τόσο σήμερα όσο και αύριο, οι λατρευτικές εκδηλώσεις στους ναούς που είναι αφιερωμένοι στη μνήμη του, κορυφώνονται.

Ενας τέτοιος είναι ο ναός που βρίσκεται στο Φίλυρο, έξω από την Θεσσαλονίκη. Το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία δεσπόζει σε ένα λόφο που προσφέρει μοναδική θέα στους προσκυνητές και τους επισκέπτες. Είναι χαρακτηριστικό πως όσοι βρεθούν εκεί μπορούν να δουν τόσο την πόλη της Θεσσαλονίκης και τον Θερμαϊκό Κόλπο όσο και τη λίμνη Κορώνεια.

Βρίσκεται στο δάσος Αμαδρυάς που για τους κατοίκους της περιοχής, αλλά και για όσους του αρέσει η πεζοπορία, είναι ένα εξαιρετικό σημείο για βόλτα και περπάτημα, καθώς είναι καλά σηματοδοτημένο ενώ η θερμοκρασία είναι σημαντικά χαμηλότερη σε σχέση με τον αστικό ιστό. Με λίγα λόγια, ό,τι πρέπει για την περίοδο αυτή με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

εκκλησάκι Προφήτης Ηλείας πάνω από το Φίλυρο Θεσσαλονίκης

Για να φτάσει κανείς στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία θα πρέπει να ακολουθήσει τη διαδρομή “3 Πλατάνια” και να περάσει τον πολυχώρο “Αμαδρυάς”. Οι πινακίδες θα τον οδηγήσουν μέχρι το ναό όπου θα μπορέσει να απολαύσει τη θέα.

εκκλησάκι Προφήτης Ηλείας πάνω από το Φίλυρο Θεσσαλονίκης

Αύριο το πρωί, ανήμερα της γιορτής του Προφήτη, θα τελεστεί Θεία Λειτουργία και θα ακολουθήσει το παραδοσιακό κέρασμα που θα ετοιμάσουν οι κυρίες του ναού.

Διαβάστε εδώ: Ονειρική απόδραση σε ένα καταπράσινο περιβάλλον μία ανάσα από τη Θεσσαλονίκη (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Φίλυρο

Ο βίος του Προφήτη Ηλία

Ο Προφήτης Ηλίας έζησε και έδρασε το 90-100 π.Χ. Υπήρξε ιδιαίτερα δραστήριος και δυναμικός αντιπρόσωπος του Θεού και λόγω του τρόπου ζωής του όλες οι εκκλησίες που είναι αφιερωμένες σε αυτόν βρίσκονται σε κορυφές βουνών και λόφων.

Φίλυρο

Ο Ηλίας ο Θεσβίτης ήταν Ισραηλίτης προφήτης του Θεού, γιος του Σωβάκ και καταγόταν από το χωριό Θέσβη της Γαλαάδ. Το όνομα του αποτελεί ελληνική μεταφορά του αντίστοιχου εβραϊκού ονόματος Ελιγιαχού (אליהו‎), το οποίο σημαίνει «Ο Θεός μου είναι ο Ιεχωβά», ενώ αναφορές στον προφήτη Ηλία εμπεριέχονται και στο Κοράνι.

Διαβάστε επίσης  Σάββατο του Λαζάρου: Το θαύμα με τον φίλο του Χριστού που αναστήθηκε και οι παραδόσεις

Σε πολλές περιοχές, ιδιαίτερα στη Θράκη και τη Μακεδονία, ο προφήτης Ηλίας θεωρούνταν κύριος της βροχής, των βροντών και των κεραυνών, ενώ το όνομα του συνδέθηκε με τον καυτό καλοκαιρινό Ηλιο αλλά και τις καλοκαιρινές μπόρες, λόγω της ιδιότητας του προφήτη Ηλία ως ρυθμιστή των καιρικών συνθηκών, σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη.

Τα θαύματα του προφήτη που αναφέρονται στην Παλαιά Διαθήκη είναι πολλά και συνδέονται με την ιδιότητα του ως ρυθμιστή των καιρικών συνθηκών, αφού είναι αυτός που κατέβασε τρεις φορές φωτιά από τον ουρανό, εμπόδισε τη βροχή και δεν έβρεξε για τρεισήμισι χρόνια, ανέστησε τον νεκρό γιο της Σεραφθίας χήρας και έκαψε τους εκατό ανθρώπους που έστειλε ο βασιλιάς Οχοζίας. Επίσης είδε το Θεό στο όρος Χωρήβ και έσχισε τον Ιορδάνη ποταμό και ανελήφθη με πύρινη άμαξα στον ουρανό, αφήνοντας συνεχιστή του έργου του το μαθητή του, Ελισσαίο και στη Μεταμόρφωση του Χριστού στάθηκε δίπλα Του μαζί με τον Μωϋσή.

Φίλυρο

Ωστόσο ο λόγος που οι εκκλησίες του είναι χτισμένες στο βουνό σχετίζεται με τη λαϊκή παράδοση που αναφέρει ότι ο Αϊ-Λιας ήταν ναύτης που η θάλασσα προσπάθησε πολλές φορές να τον πνίξει και όταν βαρέθηκε τα ταξίδια, αποφάσισε να βρει ένα μέρος που να μην ξέρουν τι είναι θάλασσα και καράβι. Ετσι, σύμφωνα με την παράδοση, πήρε ένα κουπί στον ώμο και τράβηξε για τη στεριά και όποιον συναντούσε τον ρωτούσε τι είναι αυτό που κρατάει στα χέρια του και όσο του απαντούσαν «κουπί», τραβούσε ψηλότερα.

Οταν κάποτε έφτασε σε ένα ψηλό βουνό συνάντησε έναν τσοπάνη και τον ρώτησε τι ήταν αυτό που βαστούσε. Ο τσοπάνης το κοίταξε καλά καλά και ύστερα του είπε «ξύλο είναι». Ο Αϊ-Λιας γέλασε ικανοποιημένος και έμεινε από τότε κοντά στους ανθρώπους των βουνών και όπως αναφέρει η παράδοση «Στένει ολόρθο το κουπί, χτίζει μια καλύβα και αποφασίζει να μείνει εκεί όλη του τη ζωή. Για τούτο τον Άγιο Ηλία τον βάνουν πάντα στα ψηλώματα».

εκκλησάκι Προφήτης Ηλίας πάνω από το Φίλυρο

Στις 20 Ιουλίου που εορτάζεται η μνήμη του προφήτη, δεν εορτάζουμε την κοίμηση, -γιατί ο προφήτης δεν πέθανε ποτέ- αλλά την ανάληψή του. Συγκεκριμένα ο απόστολος Παύλος αναφέρει ότι ο Προφήτης Ηλίας δεν ανελήφθη όπως ο Κύριος, εις τον ουρανό, αλλά άφησε ο Θεός να φανεί ότι ανελήφθη και ζει κάτω εις την γη με το φθαρτό του σώμα, χιλιάδες χρόνια τώρα.