Πύργος Τριγωνίου: Η αγαπημένη στάση ντόπιων και τουριστών

Προσελκύει πολύ κόσμο κάθε μέρα

Για κάθε επισκέπτη της Θεσσαλονίκης η παρουσία και οι φωτογραφίες στα Κάστρα είναι στα «must». Επιβάλλεται μια σύντομη στάση εκεί και ίσως ένας καφές στα μαγαζιά της περιοχής.
Ο Πύργος του Τριγωνίου συγκεντρώνει κάθε μέρα πολλούς τουρίστες που είτε σε οργανωμένα γκρουπ είτε μεμονωμένα ανηφορίζουν για να δουν την υπέροχη θέα και να βγάλουν μοναδικές φωτογραφίες.
Εκεί βέβαια θα συναντήσουν και τους ντόπιους. Τους Θεσσαλονικείς που ξεκλέβουν λίγο από το χρόνο τους για να δουν την πόλη από ψηλά, να ηρεμήσουν, να ανασάνουν ελεύθερα.

2604kastra3

Ο Πύργος Τριγωνίου
Δεν είναι γνωστά πολλά πράγματα για τον Πύργο του Τριγωνίου. Καλά-καλά δε γνωρίζουμε την ακριβή χρονολογία κατασκευής, αν και υπολογίζεται περί το 1430 και πως κατασκευάστηκε από τους Οθωμανούς όταν κατέλαβαν την πόλη. Στις ιστορικές πηγές τον συναντάμε ως Τζιντζιρλή-Κουλέ (Πύργος της Αλυσίδας) ή Κουσακλή-Κουλέ (Ζωσμένος Πύργος). Κι αυτό γιατί το κύριο γνώρισμα του είναι η ύπαρξη λίθινου κοσμήτη, που περιβάλλει τον κορμό του Πύργου σαν αλυσίδα. Το όνομα Πύργος Τριγωνίου οφείλεται στο κείμενο του Ιωάννη Αναγνώστου, στο οποίο κάνει λόγο για τη σκάλα που ακούμπησαν οι εχθροί στο Τριγώνιο και έτσι εισέβαλαν στην πόλη. Υπάρχει και η άποψη ότι Τριγώνιο ονομαζόταν ο τριγωνικός πρόβολος των βορείων τειχών της πόλης, πάνω στον οποίο είχε ανοιχθεί η πύλη της Αννας Παλαιολογίνας.

Μαζί με τον Λευκό Πύργο και τον Πύργο του Βαρδαρίου, αποτελούσαν τα ισχυρότερα οχυρά που έφτιαξαν οι κατακτητές της πόλης. Ακόμη και σήμερα, συνεχίζει να εκπλήσσει τους επιστήμονες καθώς φαίνεται πως κρύβει και μυστικά που δεν έχουν ανακαλυφθεί.

2604kastra

2604kastra1

2604kastra2

2604kastra4

2604kastra5

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *