Δεύτερη μελέτη για το στέγαστρο Καλατράβα – Προσπάθειες για να ανοίξει με ασφάλεια το ΟΑΚΑ

ΟΑΚΑ στάδιο

Από το 2004 έχει να γίνει έλεγχος στατικότητας

Τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσει να ανοίξει ξανά με ασφάλεια το ΟΑΚΑ και το ποδηλατοδρόμιο, ψάχνει η κυβέρνηση.

Σε χθεσινή του ανάρτηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε πως από το 2004 δεν έχει γίνει έλεγχος στατικότητας στο Στέγαστρο Καλατράβα.

«Η είδηση είναι πως το ΟΑΚΑ έκλεισε διότι έγινε έλεγχος στατικότητας του στεγάστρου Καλατράβα. Γιατί έγινε αυτός ο έλεγχος; Γιατί, πολύ απλά, προχωράμε στην ανάπλαση του Ολυμπιακού Πάρκου. Γιατί το εντάξαμε στο Ταμείο Ανάκαμψης και επενδύουμε 57 εκατ. ευρώ για τη συντήρησή του. Για να γίνει η συντήρηση έπρεπε να γίνει η μελέτη.

Είναι η πρώτη φορά που γίνεται έλεγχος στατικότητας από το 2004. Και, για κάποιον λόγο, αυτό αρκεί για να μας εγκαλούν κάποιοι. Επειδή προχωράμε σε μελέτες και μεριμνούμε για την ασφάλεια», σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και προσθέτει: «Είναι γνωστό ότι το ΟΑΚΑ δεν είχε συντηρηθεί επί δύο δεκαετίες. Ποιος δεν αισθάνεται απογοήτευση όταν βλέπει τις εικόνες τόσο σημαντικών εγκαταστάσεων που έχουν αφεθεί στην τύχη τους τόσα χρόνια; Αυτό ακριβώς αλλάζουμε.

Δείτε επίσης: ΟΑΚΑ: Για πόσο καιρό εκτιμάται ότι θα μείνει κλειστό

Γι’ αυτό επενδύουμε, γι’ αυτό έχουμε δρομολογήσει την ανάπλαση αυτή, γι’ αυτό γίνονται μελέτες», ανέφερε σε ανάρτησή του χθες ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σήμερα, αναμένεται και συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, για το θέμα του ΟΑΚΑ, ο οποίος θα του μεταφέρει και τις προτάσεις που του έδωσε χθες κατά την έκτακτη σύσκεψη που είχε ο κ. Βρούτσης με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρο Καπράλο. Ο κ. Καπράλος, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, τόνισε ότι προέχει η ασφάλεια των αθλητών και των αθλουμένων στους αγωνιστικούς χώρους και επανέλαβε την πάγια θέση της ΕΟΕ ότι πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα για τη συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων ώστε να διατηρούνται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.

Επισήμανε ότι το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών ήταν και παραμένει η καρδιά του ελληνικού αθλητισμού και ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ομαλή και ασφαλή επαναλειτουργία του.

Επίσης παρέδωσε στον υπουργό συγκεκριμένες προτάσεις για να βρεθούν βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες λύσεις στα προβλήματα που δημιουργούνται στον ελληνικό αθλητισμό, από την αναστολή της λειτουργίας του Ολυμπιακού Σταδίου.

Τέλος, επισήμανε στον κ. Βρούτση ότι η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή είναι στη διάθεση της Πολιτείας για να προσφέρει κάθε πιθανή βοήθεια για να λυθεί νωρίτερα το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.

Δεύτερη μελέτη από το ΤΕΕ

Σε δεύτερη μελέτη προχωρά το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας αναφορικά με το πρόβλημα στατικής επάρκειας στα στέγαστρα Καλατράβα του ΟΑΚΑ. Η πρώτη τεχνική μελέτη για τη στατικότητα των στεγάστρων του σταδίου διαβιβάστηκε ήδη στο ΤΕΕ, το οποίο θα προχωρήσει τάχιστα σε δεύτερη μελέτη – επαναξιολόγηση, προκειμένου να ερευνηθούν διεξοδικότερα και να επιβεβαιωθούν ή όχι τα πρώτα στοιχεία.

Για τον σκοπό αυτό θα συγκροτηθεί ειδική ομάδα του ΤΕΕ σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο που θα διερευνήσει τα προβλήματα της στατικής επάρκειας της εμβληματικής κατασκευής που κατασκευάστηκε ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Από αυτή τη μελέτη αναμένεται να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα για τον χρόνο που το ΟΑΚΑ θα μείνει κλειστό και τι εργασίες χρειάζονται για να επαναλειτουργήσει η εγκατάσταση. Βέβαια, ο ομότιμος καθηγητής αντισεισμικής Προστασίας, πολιτικός μηχανικός, Παναγιώτης Καρύδης μιλώντας χθες στην ΕΡΤ ανέφερε μεταξύ άλλων πως το ΟΑΚΑ θα μείνει κλειστό τουλάχιστον για ένα χρόνο, έως ότου δοθεί και πάλι προς χρήση.

Παράλληλα, η Εισαγγελία Πρωτοδικών έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα σε βάθος πενταετίας για τα ακόλουθα ερωτήματα: ποιες ήταν οι εισηγήσεις του κατασκευαστή για τη συντήρηση κι αν αυτές τηρήθηκαν, aν υπήρχαν εισηγήσεις άλλων οργάνων για περιοδική συντήρηση κι αν ναι σε ποιους είχαν υποβληθεί και ποια ήταν η κατάληξή τους, γιατί έγινε η μελέτη που έδειξε τώρα το πρόβλημα στατικότητας και με ποια αφορμή ξεκίνησε αυτή.

Πηγή φωτό: Eurokinissi

Πηγή: protothema